Meridijani

Bagdad: Novi kabinet

Kada bude sasvim kompletirana, nova iračka vlada imaće u svojim redovima 17 šiitskih ministara, osam kurdskih, šest sunitskih i jednog ministra hrišćanske veroispovesti. Nedavno je postavljeno pet novih ministara od kojih su četiri sunitske nacionalnosti, a upražnjena su još dva mesta u kabinetu – jedno potpredsedničko i jedno za ljudska prava. Međutim, jedan od pomenute četvorice, Hadžim Abdul Rahman al Šibli, ljubazno se zahvalio i odbio da prihvati mesto ministra rekavši pred novinarima da "sektaški identitet vodi ka podeli društva i države". Takav postupak bacio je senku na napore novoizabranog premijera Ibrahima al Džafarija da uključi predstavnike manjina u rad parlamenta. Ministarstvom odbrane rukovodiće Sadun al Dulejni, bivši potpukovnik Sadamovog Direktorata za opštu bezbednost, koji je napustio Irak 1984. godine i sve do Sadamovog pada živeo u Saudijskoj Arabiji. Ovaj novoizabrani ministar potiče iz moćnog sunitskog plemena u provinciji Anbar, domovini pobunjenika. Ministarstvo za naftu vraćeno je Ibrahimu al Ulomu, šiitskom predstavniku sa reputacijom "neiskusnog" koju je stekao u prvoj vladi izabranoj od strane Amerikanaca posle invazije na Irak. Ministar za zaštitu životne sredine Narmin Otman biće na čelu Ministarstva za ljudska prava do postavljenja novog resornog ministra. Osim toga, izabrana su tri potpredsednika vlade – po jedan za sunite, šiite i Kurde – dok je četvrto potpredsedničko mesto rezervisano za ženu. Novi irački premijer Al Džafari, koji je prošle nedelje položio zakletvu nad Kuranom i obećao da će štititi nezavisnost Iraka, suočio se u međuvremenu sa porastom nasilja: automobil-bomba u Tikritu, bombaški napad u gradu Suvajra gde je nastradalo najmanje 12 ljudi, na televiziji Al Džazira emitovan je snimak kidnapovanog australijskog taoca sa oružjem uperenim u glavu, a postoji sumnja i da je iz istih razloga otet i jedan japanski državljanin.

Rangun: Podmetanje zločina

Tri bombe eksplodirale su gotovo simultano u dva dupke puna tržna centra i na tajlandskom sajmu trgovine u centru glavnog grada Burme, kada je poginulo 11, a ranjene 162 osobe. Tajlandski izvori navode da je poginulo 20 osoba, dok burmanske vlasti još nisu zvanično saopštile broj nastradalih, niti kako je napad izveden i da li ima nekih tragova. Prema nekim nezvaničnim informacijama, bombe sa detonatorom nalazile su se u torbama koje su unete na mesta nesreće. Odmah posle nesreće, vladajuća hunta optužila je tri manjinske grupe i samoproklamovanu prodemokratsku vladu u bekstvu za taj napad. Opoziciona stranka, na čijem je čelu Aung Sab Su Kjui, osudila je napad, dok su grupe Karen, Kareni i Šan odbacile insinuacije o njihovoj umešanosti u taj zločin. "Oni (vlada) su to učinili", izjavio je Ner Dah Mja, komandant vojnog krila Karena. "Oni žele da bace krivicu na KNU (Karen National Union) i ostale etničke grupacije. Oni žele da nas proglase teroristima kako nam međunarodna zajednica ne bi davala pomoć", tvrdi vođa ovog krila pred novinarima AP-a. Iako je jedna bomba eksplodirala na tajlandskom sajmu trgovine, premijer Tajlanda Taksin Šinavatra smatra da ova najnovija serija bombaških napada nije eksplicitno nacionalistički usmerena, već da su posredi interni obračuni u Burmi. Međutim, premijer je naglasio da bi bilo bolje izbegavati Burmu kao turističku destinaciju, iako je obezbeđenje u Rangunu pojačano nakon eksplozije u supermarketu u burmanskom gradu Madalaj pre dve nedelje.

Ženeva: Fond za cunami

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) objavio je da ukupan fond ove organizacije za realizaciju dugoročnih planova pomoći područjima oko Indijskog okeana pogođenih zemljotresom i cunamijem, iznosi 1,5 milijardi švajcarskih franaka (970 miliona evra, odnosno 1,24 milijarde američkih dolara). Petogodišnji plan podrazumeva pomoć u izgradnji i obnovi kuća, bolnica, vodovodnih i kanalizacionih sistema svima kojima je potrebno. Prema oceni iznetoj u saopštenju Crvenog krsta, više od milion ljudi dobiće inicijalnu pomoć u obnovi kuća do kraja 2005. godine, dok će se narednih godina pomoć nastaviti. Predstavnici ove humanitarne organizacije saopštili su da su sredstva za budžet za pomoć ugroženima od "velikog talasa" prikupljena zahvaljujući humanosti javnih i privatnih donatora. Portparol ICRC-a, čije je sedište u Ženevi, objasnila je da će u okviru ovog programa krajnjim korisnicima biti ponuđena ne samo finansijska pomoć u obnavljanju razorenih kuća i života već da je ovim planom predviđena i stručna pomoć za najbrži i najefikasniji oporavak od posledica cunamija.

London: Ljubav košta

Jedan izlazak sa osobom suprotnog pola u Velikoj Britaniji košta 200 funti, što iznosi 295 evra ili 375 američkih dolara. Prosečan muškarac ili žena ove zemlje ide na date pet puta godišnje, uglavnom sa Velšanima koji najradije pristaju na takve sastanke i, dok traje sastanak, većina ispitanih pogledom traži neku drugu odgovarajuću osobu u klubu ili baru. Drugim rečima, Velšanin je tek puka pratnja, mamac za "onog pravog". U Velikoj Britaniji ima oko 8,6 miliona osoba sa statusom neudata/neoženjen, dok u Londonu ima najviše usamljenih dušica, za trećinu više nego u ostalim gradovima u Britaniji. Kao u drugim metropoloma, izlazak u dvoje u Londonu čak je za 50 odsto skuplji nego u drugim delovima zemlje. U okviru istraživanja marketinške agencije YouGov, ispitane su 2473 osobe o njihovim navikama na ljubavnom sastanku, i dobijen je zanimljiv rezultat: 60 odsto muškaraca oseća se primoranim na viteško i galantno ponašanje; posebno ih ljuti kada na kraju stigne račun za večeru, a dama ode da "napuderiše nos".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST