Meridijani

 

Tripoli: Novo odlaganje

Višegodišnja drama bugarskih medicinskih sestara i jednog palestinskog doktora, koji u Libiji čekaju ili smrtnu kaznu ili pomilovanje, dobila je početkom ove sedmice još jedan nastavak. Naime, Vrhovni sud Libije odložio je za novembar razmatranje žalbe osuđenih koji od početka (uhapšeni su još 1999. godine) tvrde da su nevini. Šestoro medicinskih radnika optuženo je da su namerno ubrizgali vakcine sa HIV virusom, zbog čega su u opasnosti da obole od side izložena 426 mališana. Tokom sudskog procesa medicinske sestre iz Bugarske i palestinski lekar proglašeni su krivim i osuđeni na smrt. Od tada traje i široka međunarodna diplomatska akcija za njihovo oslobađanje i apeli libijskom vođi Moamaru el Gadafiju da osuđene pomiluje. Iz Evropske unije, gde se smatra da smrtnu kaznu generalno treba ukinuti, na Gadafija se vrši stalni pritisak i njegovim gestom milosrđa uslovljava se poboljšanje ekonomskih i diplomatskih veza između Brisela i Tripolija. Iako su odluku Vrhovnog suda Libije sa podjednakim nestrpljenjem iščekivale obe strane – osuđenici i njihova rodbina, i roditelji i rodbina virusom zaražene dece – predsednik libijskog Vrhovnog suda Ali el Alos saopštio je da sudu treba još vremena da kompletira ovaj složeni pravni i istovremeno međunarodni slučaj.

Peking: Izazov vlasti

Vlast u Pekingu i naročito predsednik NR Kine Hu Đintao ovih su se dana našli pred najvećim izazovom u poslednjih 16 godina, a reč je o krvavom gušenju mirnih studentskih demonstracija 1989. godine na centralnom pekinškom trgu Tjenanmen. O toj tragediji zvanična Kina ćuti još od trenutka kada je studentski protest slomljen pod izgovorom da se radilo, kako je tada rečeno, o "kontrarevolucionarnoj pobuni". Uoči godišnjice tjenanmenskog krvoprolića, 4. juna, roditelji i rodbina stradalih obratili su se pismom kineskom predsedniku Hu Đintaou sa molbom da se tadašnji događaji preispitaju. Brutalna intervencija, kojom je prilikom i po zvaničnim podacima ubijeno više od 800 mladih ljudi (prema nezvaničnim, taj je broj bio znatno veći), bez obzira na to što je više od decenije i po bila apsolutni tabu, ostala je u kolektivnom pamćenju kao jedna od najvećih trauma moderne Kine. Pre nekoliko meseci u Pekingu je umro i ondašnji partijski šef Džao Cijang, koji je podržavao studentske zahteve za više slobode i demokratije i nakon gušenja protesta bio smenjen. Sada, kada na kineskoj sceni više nema nikoga od relevantnih političkih aktera ove drame, rodbina stradalih odvažila se da prekine dugogodišnje ćutanje. Sa kakvim ishodom, za sada je neizvesno, jer zvanične reakcije sa najvišeg mesta još nema.

Moskva: Hodorkovskomdevet godina

Nakon dvanaestodnevnog suđenja u Moskvi je u utorak okončan proces jednom od vodećih ruskih tajkuna Mihailu Hodorkovskom, vlasniku kompanije JUKOS: Hodorkovski je proglašen krivim po šest od ukupno sedam tačaka optužnice za falsifikat i utaju poreza i osuđen na devet godina zatvora, od ukupno deset kolika je i najduža moguća kazna za ova krivična dela. Na istu vremensku kaznu osuđen je i njegov saradnik Platon Lebedev. Svojevremeno hapšenje Hodorkovskog i potonji jedanaestomesečni sudski proces i u ruskoj i u međunarodnoj javnosti izazvao je veliku buru. U mnogim se krugovima, naime, smatra da je reč o političkom procesu i obračunu ruskog predsednika Vladimira Putina sa moćnim finansijskim magnatima kojima su u međuvremenu porasle i političke ambicije. Na to upućuju i komentari zapadnih medija nakon izricanja presude koji tvrde da je od prvog dana suđenja bilo jasno da će Hodorkovski biti proglašen krivim.

London: Da, draga

Persi (105) i Florans (100) Erousmit proslavili su u sredu izuzetan jubilej – 80-godišnjicu zajedničkog, bračnog života. Dužinu staža, započetog 1. juna 1925. godine, po sopstvenom priznanju duguju čašici šerija, čašici viskija i jednoj jedinoj reči – "izvini". Ginisovi rekorderi bračnog staža, Persi i Florans imaju troje dece, šestoro unučadi i devetoro praunučadi. Na pitanje novinara BBC-ja u čemu je tajna dugotrajnosti njihove veze Florans kaže da joj nikada nije bilo teško da kaže "izvini". Volim šeri za ručak, a viski uveče, dodala je takođe delu svoje tajne, dok je muž Persi priznao da je njegova tajna (ipak) sadržana u dve reči: "da, draga".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST