Formula 1 >

Pravila, pravila

Račun za grešku učinjenu na polovini trke došao je Raikonenu na naplatu pred sam njen kraj i opasno zapretio da ostatak šampionata učini nezanimljivim

ČETVRTA POBEDA: Fernando Alonzo

Ma koliko da su nova pravila učinila ovu sezonu veoma zanimljivom, ono koje kaže da "nema zamene guma sve dok sudije ne procene da su oštećene do mere koja ugrožava bezbednost vozača i ostalih na stazi", upropastilo je ne samo trku za Veliku nagradu Evrope u Nirbungringu, već i čitav šampionat! Naime, kada je Kimi Raikonen (Meklaren) u 34. krugu napravio grešku dok je za čitav krug obilazio Žaka Vilneva (Zauber) jer je nagazio na kočnicu jače nego što je trebalo, blokirao prednji desni točak i bukvalno ošmirglao gumu, šef tima Ron Denis znao je da mora da donese veoma tešku odluku – ili da do tada vodećeg pozove u boks da zameni gumu, što su u skladu sa pomenutim pravilom sudije bile spremne da odobre jer se oštećenje videlo i golim okom, ili da Kimija ostavi na stazi pa šta mu bog da. Kockanje se nije isplatilo. Na početku poslednjeg kruga, pred prvom krivinom, napaćeno vešanje koje se pola trke treslo "ko Dajc u leru" potpuno se raspalo i Raikonen je spektakularno izleteo sa staze.

"Kimi je izdržao užasne vibracije zbog kojih mu je sve igralo pred očima, ali vešanje nije", izjavio je vidno razočarani Denis. "Svi u timu smo se složili da ostane na stazi, i sam Kimi i niko ne žali zbog takve odluke."

E sva je prilika da će zbog takve odluke i epiloga trke u kojoj je Raikonen izgubio deset bodova ovogodišnji šampionat otići do đavola. Jer, četvrtom pobedom Fernando Alonso (Reno) je toliko povećao bodovnu razliku da su na minimumu čak i teoretske šanse da ga neko ugrozi u preostalih dvanaest trka. Recimo, čak i da Kimi pobedi u svakoj od njih, a Španac završi na drugom mestu – ipak je prvi. Odustajanja ne pominjem jer su u renoovom timu sve bacili na pouzdanost Alonsovog bolida i samo neko čukanje na stazi ili loše gume mogu učiniti da ostane bez bodova. O tome da Fernando vozi u sjajnoj formi ne bih da trošim reči.

"Bolid je bio sjajan od dvadesetog kruga do kada smo proveravali da li ima štete od lakog sudara u prvoj krivini sa Ralfom (Šumaherom, Tojota). Kad su stvari legle na svoje mesto mogao sam da forsiram, a pred sam kraj bio sam brži od Kimija za sekundu po krugu, mada sam već bio zadovoljan drugim mestom", rekao je Alonso novinarima. Drugi vozač tima, Đankarlo Fizikela, vozio je dosadnu trku u kojoj mu je najveći problem bio loše balansiran bolid, ali je ipak završio na šestom mestu i tako i sam ojačao lidersku poziciju Renoa u generalnom plasmanu.

Nije samo Kimi imao peh što je, uzgred, bio razlog da dešperatna Bojana, devojačko Raikonen, zaspe čašama i prekrije srčom pod Sport kafea. Za Huana Pabla Montoju, ipak je tuđa glupost bila presudna. Sjajno je startovao, do prve krivine sa pete već došao na treću poziciju, ali je Veber (BMW Vilijams) više gledao kako da blokira ostale nego što je mario da uđe u krivinu. To ga je samog izbacilo iz trke, a Monti je posle udarca pao na dvanaesto mesto i sve posle toga bila je borba da se dokopa makar nekog bodića. Završio je na sedmom mestu priuštivši u međuvremenu gledaocima nekoliko sjajnih obilaženja. Drugi vozač Vilijamsa Nik Hajdfeld vozio je odlično i na zvaničnim treninzima i na samoj trci pa se još jednom popeo na drugu stepenicu podijuma. Posle je rekao da je "i pored prvog mesta na startu sumnjao da može i da pobedi, ali da se nadao mestu na podijumu" i da je taj rezultat "dokaz da tim postaje sve jači".

Ferarijev vozač Rubens Barikelo bio je treći, više zahvaljujući brljotini Dejvida Kultarda (Red Bul Kosvort) koji je prokockao taj pehar zbog prekoračenja brzine u boksu pa je bio kažnjen usporavanjem i završio na četvrtom mestu. Mihael Šumaher (Ferari) je bio peti, pre svega zbog pomenutih karambola na startu koji su i njega usporili, a u timu su prvi put od početka sezone prevalili preko usta da su "gume bile fantastične"! Poslednji bod osvojio je Jarno Truli (Tojota). Ipak, valja na kraju reći da je u Hokenhajmu vožena možda i najbolja trka ove sezone, bar što se uzbuđenja i neizvesnosti tiće. Od karambola na samom startu, sjajnih obilaženja tokom trke, različitih strategija svraćanja u boks što je podizalo tenziju, pa sve do griženja noktiju u iščekivanju šta će biti sa Kimijevim točkom. Čak i ako se pokaže da je šampionat bodovno rešen, ipak mislim da će svaka trka ponaosob učiniti da ove sezone uživamo u dobrom i uzbudljivom trkanju.

Uz izvinjenje za grešku u prošlom broju kada sam trku u Nirbugringu "odložio" za nedelju dana, obaveštenje da je sledeća trka za Veliku nagradu Kanade zakazana za 12. jun.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST