Meridijani

La Paz: Ostavka predsednika

Nakon višednevnih protesta u glavnom gradu Bolivije, predsednik Karlos Mesa (51) ponudio je ostavku tokom obraćanja naciji preko televizije. Mesa je najavio da namerava da se povuče, ostavljajući u amanent bolivijskom parlamentu da što pre nađe novog vođu koji će voditi zemlju u jeku ozbiljne političke krize. "Odlučio sam da dam ostavku na mesto predsednika Republike", izjavio je Mesa dodajući da će obavljati tu dužnost dok kongres ne "donese odluke o budućnosti zemlje". Kako prenose agencije, Mesa je navodno izjavio da "dalje ne može", pod utiskom surovog obračunavanja policije sa demonstrantima. Nekoliko dana pre njegove ostavke, ispred zgrade vlade okupilo se desetine hiljada nezadovoljnih demonstranata: Indijanaca, rudara i siromašnih radnika. Više od 500 demonstranata trpi posledice suzavca koji je policija bacala, uhapšena su 22 demonstranta zbog posedovanja dinamita, ali srećom niko nije poginuo. Posle četiri nedelje demonstriranja, postavljanja blokada na putevima, veštačkog izazivanja nestašice hrane i benzina, stalne opsade svih institucija sistema u glavnom gradu, Mesa je odstupio sa vlasti onako kako je i došao na vlast – pod pritiskom ulice. Kada je došao na vlast 2003, istoričar Mesa je nasledio zbačenog Gonzala Sančeza de Lozada, koji je pao zbog planova da izveze nacionalne rezerve gasa; u demonstracijama je tada poginulo 56 ljudi.

Bern: Referendumsko "da"

Iako Švajcarska nije članica Evropske unije, njeni građani su se prethodnog vikenda na referendumu zapravo izjasnili da žele da budu deo Evropske unije. To je, prema oceni analitičara, pouzdan znak da narod ove zemlje želi da izađe iz tradicionalne izolacije. Više od polovine glasača (55 odsto) dalo je svoj pristanak da se Švajcarska prilagodi Šengenskim i Dablinskim sporazumima, koje je parlament ratifikovao prošle godine. Nakon potpisivanja Šengenskog sporazuma građanima zemlje satova i čokolade biće omogućeno kretanje bez pasoša u okviru zone tj. u 15 zemalja potpisnica ovog sporazuma. Dablinskim sporazumom regulisana je procedura harmonizacije azila u zemljama članicama ove grupe. Predsednik Semjuel Šmit izjavio je da će ishod referenduma "omogućiti Švajcarskoj da intenzivira saradnju sa Evropskom unijom". Pokazalo se da Švajcarci nisu povodljiva nacija i ne odriču se lako svojih uverenja – dve nedelje pre referenduma 55 odsto anketiranih reklo je "da" Evropskoj uniji. Kada je Francuska odbacila evropski ustav na referendumu, bilo je neizvesno kako će glasati onih deset odsto neodlučnih birača i da li će, pod uticajem Francuza, glasati protiv promena koje vode ka EU-u. Za zemlju koja je poslednja u Evropi dozvolila ženama da glasa, ove promene su više nego radikalne – ispostavilo se i da Švajcarci prate evropski trend izjedančavanja istopolnih partnera. Naime, glasali su da se istopolnim partnerima dozvoli da stupe u bračnu zajednicu, tj. da registruju svoju zajednicu, i da imaju slična prava i obaveze kao i heteroseksualni parovi po pitanju poreza, nasleđivanja, socijalnog i penzionog osiguranja.

London: Kradljivci Potera

Britanska policija saopštila je da je uhapsila dvojicu osumnjičenih za krađu novog rukopisa autorke J. K. Rouling. Naravno, reč je o novim avanturama Harija Potera, knjizi za koju sama autorka kaže da će biti najobimnija i koja će, kako je najavljeno, biti promovisana za šest nedelja. Prema pisanju lista "San", policija je uhvatila kradljivce rukopisa u Keteringu, nakon prijave o pucnjavi u tom gradu. Šta se dogodilo? Najpre se novinar lista "San" sreo sa dvojicom muškaraca koji su tvrdili da imaju kopiju rukopisa nove knjige o avanturama Harija Potera. Kradljivci su, naime, hteli svoj plen da prodaju onome ko ponudi više: izdavačima, novinarima... Nova knjiga J. K. Rouling Harry Potter and the Half-Blood Prince, koja bi trebalo da se pojavi 16. jula, izazvala je veliko interesovanje kod izdavača i čitalaca budući da je autorka najavila da će neki likovi iz čuvenog serijala biti eliminisani. Navodno su kradljivci rukopisa kontraktirali i s redakcijom lista "Dejli miror", tvrdeći da imaju originalan rukopis. Redakcija lista "San" potvrdila je da se njihov novinar zvanično susreo sa uhapšenima. Iz obe redakcije dolaze uverevanja da su nameravali da se sastanu sa kradljivcima samo da bi bili "sigurni da će primerak rukopisa biti vraćen". Policija je nakon prijave novinara reagovala, i originalan rukopis je sada na sigurnom mestu i tretira se kao dokazni materijal. Saopštili su da će kradljivci biti optuženi i zbog posedovanja vatrenog oružja, ali nisu potvrdili da je bilo pucnjave prilikom ili neposredno pre hapšenja. Imena otimača Poterovih avantura nisu objavljena, ali se zna da su oni stanovnici grada Keteringa i da jedan ima 37, a drugi 19 godina. Advokati koji zastupaju autorku Rouling saopštili su da će sudski goniti kradljivce ukoliko se usude da ispričaju neke detalje iz knjige pre objavljivanja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST