Divčibare - Mis Beli narcis >

Lepotice i pop

Ministarstvo turizma, koje drži SPO, zaobišlo Turističku organizaciju Valjeva i dalo pare, ministar ne zna kol'ko, al' dovoljno, popu Stojadinu, koji je starešina crkve na Divčibarama, predsednik MZ-a i predsednik Udruženja građana – da bira lepoticu i dalje razvija turizam i ostale lepote

Divčibare su najbliža planinska destinacija Beogradu, Vojvodini, ali i pored te prednosti nešto stagniraju. Sve se to uvidelo na vreme, pa rešeno da se krene u oporavak, i to obnavljanjem manifestacije Mis narcis. Sa istim, ajde sličnim, projektom, kod Ministarstva tgovine, turizma i usluga, konkurisali Udruženje građana Divčibare i Turistička organizacija Valjeva, i prošlo Udruženje građana sa sveštenikom Stojadinom Pavlovićem na čelu. Turistička organizacija time bila, ne malo, iznenađena – predsednik TO-a Valjevo Željko Vučinić, iz Nove Srbije, rek'o nam da se iz aviona vidi da je odluka Ministarstva politička, da od kad je veka i sveta nije bilo da se pare daju udruženju građana – ali to nije omelo popa Stojadina, koji na Divčibarama jošte rukovodi crkvom i mesnom zajednicom. Predsednik Stojadin, koji je za ovu aktivnost, od svih, zatražio nesebičnu podršku, direktno učešće, i podršku druge vrste, obavio je zadatak, izabr'o lepoticu, i tako se kvalifikov'o da i dalje bira i razvija turizam, kulturu, duhovnost, i svaki drugi razvoj.

VELIKA CRVENA SRCETA: Rano prepodne, visoko, pooblačno, u centru Divčibara crkva Svetog Pantelejmona, božja služba, činodejstvuje protojerej Stojadin. Ispred crkve klupe pod suncobranima, preko puta, pod hotelom Maljen, bina zastrta plavim itisonom koji izlazi u livadu, na bini ispisani panoi, na najvećem i centralnom, pokrovitelj Ministarstvo turizma trgovine i usluga, vazdan sponzorskih stiropora, SZR, STR, Pekara Mojić, Frizerski salon Slađa, RTS, BK... Naspram bine dva reda dasaka na skelama za publiku.

Okolo roštilj, vašarske prcalje, opanci, satovi, još okolo, velike šatre sa kompletnim asortimanom, sa uniformisanim posadama. Najmanje okolo crkvena prodavnica ispred crkve, svega, ikone, brojanice, krstići, knjige, a ima i velika crvena srceta, plišani medvedići, ukosnice, motorčići... Ispred crkve, pod oni suncobrani, pop Stojadin, sa naočari za sunce, u teget dobar kvalitet mantiju drži konferenciju za novinare, besedi o izgradnji hrama Svetog Pantelejmona, bez Boga ni preko praga, u toku radovi na Crkveno-kulturnom centru, ima potrebu i obavezu da na prostoru od 36 ari sagradi konak koji ima isprojektovanu površinu od 1500 kvadrata, biće konferencijska sala sa 200 mesta, za sve profesije i uzraste, za sve potrebe... Voditeljka programa, koja za ovu uvodnu priliku bi medijator, reče da je prota i predsednik, Mesne zajednice, Udruženja građana, pa se Stojadin reče i kao takav, za Divčibare formirana radna grupa na nivou Ministarstva, postavljeni ciljevi razvoja i oporavka, Udruženje je domaćin na Divčibarama... Izračuna da će konak, uz dobrovoljne priloge, biti završen za dve godine, da treba deset miliona evra da Divčibare stanu na noge...

Pod oni crkveni suncobrani, za stolom, na klupi, Onaj G17 Albijanić, u komplet odelu na bose noge, sa sve svoji valjevski aktivisti. Kad eto ti One u farbu ofarbane Karićeve Kandidatkinje za gradonačelnika Beograda sa sve TV BK ekipom, pravo na, već, u graorastom odelu, sa graorasta košulja, kravatom sa koso šarama, predsednika Stojadina. U farbu ofarbana Kandidatkinja sugerisa TV ekipi da uzme izjavu od predsednika, ovaj zamoli da se presvuče, eto ga u teget kvalitet mantiji. Dok se pop predsednički izjavljivaše, takoreći tu, ajde pored, zboraše u kameru i Onaj Albijanić, 'vatamo i mi, o stabilizaciji i pridruživanju, Sve u cilju da ovoj državi i građanima bude bolje. Upitamo i mi, je l’ radno, je l’ turistički, je l’ pola-pola, Došao isključivo na manifestaciju, rodom iz prvog sela ispod Divčibara, dolazio ranije, raduje se što je izbor mis obnovljen, da ljudi mogu lepo da se osećaju, prirodni ambijent jako dobar...

POKROVITELJI I ORGANIZACIJE: Ministar Dimitrijević i...

Albijanića uzeše drugi mediji, i pop se već izjavio, na bini folklor, razne "oj, ha" scenografije, okupio se i narod, pop opet u graorasto odelo, obilazi, aktivari, eto ti SPO ministra turizma Dimitrijevića, sa svoj valjevski SPO pomoćnik Radivoje Pirgić. Samo što sedoše pod one suncobrane, priđe Karićeva Kandidatkinja, ministar u svom turističkom maslina ulje odelu uze da se, jašta nego pita, objasni štampi, Poenta je u sistemu koji treba stvoriti, treba učiniti da Divčibare postanu jedan atraktivan centar. Eto i Albijanića sa svoje odelo na bose noge, nađe mesta, nazdravi, sa domaću, sa Dimitrijević ministrom Bojanom. I ne prozboriše kad upade Onaj SPO pomoćnik ministra kulture Tomčić, ili Tončić, pre Tomčić, Onaj što ima, što je konstruis'o, figuru Draže Mihailovića u prirodnu veličinu.

...popovanje medijima

Ne potraja to tako, kad predsednik Stojadin preuze inicijativu, upravi ministre preko puta bine, pred ona dva reda dasaka za publiku, nađe mesto i Albijanić. Voditeljka i voditelj uzeše da vode program, prozvaše ministra, izađe ministar, Da Divčibare učinimo planinom atraktivnom i za strana ulaganja, Ima još jedna stvar koju želim da podvučem, bez vernih, aktivnih ljudi, punih entuzijazma, ne bi bilo ničega, želim pred svima da pohvalim protojereja Stojadina Pavlovića, čijom je aktivnošću, uz našu skromnu pomoć, ova manifestacija oživela, Otvaram ovu manifestaciju, želim lep provod, hvala.

DIVNO OPAŽAVANjE: Voditelji objaviše da će u izboru učestvovati tačno 15 neparnih devojaka, da je u žiriju Karićeva Kandidatkinja, da je predsednik SPO pomoćnik ministra Radivoje, da ima još članova žirija. Žiri sede za astal sa teglom narcisa, voditelji nabrojaše butike i pekare i preduzeća i institucije koji, i koje, pomažu, na binu izađe da se otpeva, na matricu, Jelena Ćerka Jevremović. Istrese prvu pesmu, najavi drugu, tonac nikako da pusti muziku, pauza, Tata Miki se hvata za glavu, tonac maši numeru, pogađa, Jelena nastavalja da istresa, Onaj Pomoćnik za kulturu, što ima Dražu, raskomoćuje se, raskopčava, počinje da se lomi u sedećem položaju. Eto misica, sve u haljinice, valjevska predsednica u Karića, imena Divna, u divno crvenom kompletu, divno se javlja Kandidatkinji u žiriju, ova joj uzvraća poljupcem, pop Stojadin nešto predsednički pokazuje, devojke prolaze, ne bi se moglo reći da je neki uzorak, najviše se ističe jedna crnka, raspustila kose, sapela se u bretele roze haljinicu, jednostavno ima je, jednostavno mami, korakne, okrene, pokaže broj, devetka.

Najaviše glumce, nema glumaca, ima glumaca, Vesna Čipčić, Svetlana Bojković, glumac Mihailović, svi u turistička oprema, udariše u neki skeč, ženske priče, muške priče, kako u braku, kako van braka, joj, joj, joj, bi smeha, bi aplauza, svega. Misice izađoše u, reklo bi se, svoju garderobu, ona naša Devetka opet dominira, kosa do po dupeta, crni triko prelazi u haljinče, crvene štrafte sa strane, i učkur u boji štrafti, crven. Manifestacija uzela načisto da teče, predsednik žirija Radivoje uz'o puš pauzu, poverava okupljenima, nema favorita, ima i kriterijume, mora da ima duge noge, ali i grudi, ne može da bude ravna ko daska... Misice u kupaći kostimi, sve sam bikini, Devetka u crvenom, sa aplikacije gde treba.

Na scenu stupi Miki Tata Jevremović, Narcisi plaču ljubavi, kad uze da peva, pristiže Merima Njegomir, kad stade da maše Karićevoj kandidatkinji, ova zaneta poslom, nikako da je spazi, spaziše se, izmenjaše poljupce, opažavanje divno, sad s ote strane, iskoristi Ona valjevska Karić predsednica, i ona dobi poljubac. Udarila neka velika naoblaka, Miki se baš upinje, Stojadin predsednički pokazuje da skrati, Miki obećava da će posle da bude duet. Devojke opet u defileu, voditeljka prozva starešinu crkve, predsednika MZ-a, predsednika Udruženja, izađe Stojadin sa prvu saradnicu, predstavi je, predstavi se, Gospodine ministre, dragi prijatelji, ovo je naša lična karta, očekujemo od svih da pomognete revitalizaciju ove lepotice. I ode. Izađe Merima, Ruzmarin, Onaj SPO pomoćnik za kulturu pade na SPO ministra za turizam i srodne discipline, Stojadin dovika SPO predsednika žirija, ovaj uruči buket pevačici, okrete je svom ministru, ministar Bojan ustade, ode nizbrdo, do popa predsednika.

SVE ZA TURIZAM: Lepotica br.9

Žiri donese odluku, voditelji stadoše da proglašavaju misice, vazdan misica, za šarm, fotogeničnost, turizam, njima lente okači predsednik žirija SPO Radivoje, pope se i sami SPO ministar, njemu zapadoše pratilje i prva mis. Obaviše, na binu se pope i pop, Ona Karićeva Kandidatkinja, voditeljka objavi da je ovo veliki trenutak za Divčibare, Stojadin do'vati Karićevu, zagrli drugu pratilju, bi slikanje, u čestitanje, sa sve odelom na bose noge, udari i Albijanić.

Manifestacija uze da se razilazi, na bini Miki, Pijem da je zaboravim, ministar iza bine daje izjave, Pokrenuli široku aktivnost da Divčibare postanu značajan turistički centar, sve uvod u ozbiljne aktivnosti. Bi i pitanje kol'ko para dalo ministarstvo, bi i odgovor, Ne znam detalje, dovoljno (čulo se za milion, čulo se za više), a što se tiče misica, rada žirija, u to se ne meša, prema tome zadovoljan sa žirijem.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST