Malo i nisko

"Cern u Vinči"; "Vreme" br. 752

U "Vremenu" od 2. juna 2005. godine pojavio se članak "Cern u Vinči – izlazak u veliki svet", autora Slobodana Bubnjevića, u kojem su iznete dve grube neistine o Projektu TESLA – projektu izgradnje i korišćenja Akceleratorske instalacije TESLA, u Institutu za nuklearne nauke "Vinča". U članku je rečeno da je naše postrojenje, zbog svoje male snage (trebalo je reći: zbog niske energije čestica koje daje), odavno neupotrebljivo za savremena istraživanja u fizici visokih energija, i da mu je Ministarstvo nauke u prethodnom mandatu našlo svrhu u proizvodnji skupih radionukleotida (trebalo je reći: radionuklida) pogodnih za medicinsku upotrebu.

Međutim, naše postrojenje nikada nije planirano za istraživanja u fizici visokih energija. Njegov koncept, na osnovu kojeg je Vlada Srbije u avgustu 1989. godine donela odluku o njegovoj izgradnji, obuhvata osnovna i primenjena istraživanja u fizici, hemiji i biologiji, razvoj tehnologija materijala i nuklearnih tehnologija, proizvodnju radionuklida i radiofarmaceutika, i protonsku terapiju. Treba istaći da se u dotičnoj odluci Vlade Srbije od ovih programa eksplicitno pominje samo proizvodnja radionuklida i radiofarmaceutika, za primene u medicini.

Pored ove dve grube neistine nas je iznenadio i izuzetno negativan stav S. Bubnjevića o TESLI. Ubeđeni smo da je on posledica njegovog površnog i nepotpunog informisanja o našem postrojenju, koje trenutno predstavlja jedinu mogućnost za organizovano dugoročno povezivanje više grupa naših naučnika sa "velikim svetom".

Rukovodilac Projekta TESLA,


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST