Izlizana izmišljotina

"O poreklu moći i bogatstva"; "Vreme" br. 754

U poslednjem broju objavili ste tekst Miloša Vasića o Mrgudu Milovanoviću pod nazivom "O poreklu moći i bogatstva". U tom tekstu autor navodi iskaz jednog "učesnika i svedoka" o nekim događajima s početka leta 2001. Taj izvor "Vremena" – iza čije anonimnosti se, kako ubedljiv deo beogradske javnosti osnovano sumnja, krije poznati "insajder" Vladimir Beba Popović – pominje i moje ime u kontekstu neke grupe ljudi, međusobno veoma različitih, koji su tobože imali nameru da sruše tada još krhku demokratsku vlast u Srbiji.

Ta papazjanija od izjave "anonimnog izvora" koju je vaš novinar citirao ostatak je već izlizane, izmišljene konstrukcije koja nekim od kompromitovanih bliskih saradnika pokojnog premijera Zorana Đinđića verovatno služi za zametanje tragova sopstvene odgovornosti za događaje koji su usledili. To bi, verovatno, trebalo da im omogući da i dalje forsiraju priču o političkoj pozadini atentata na Đinđića.

Kada je o meni reč, moram da kažem da većinu pomenutih ljudi uopšte i ne poznajem, i da prosto ništa od toga što je navedeno u tekstu u vezi sa mnom nije istina. Onakvu konstrukciju mogao je da smisli samo čovek bolesne mašte. Ono što mi nije jasno jeste zašto vaš novinar pušta citat "anonimnog izvora" za koji je i njemu jasno da je izmišljen.

Ko god je previše verovao konstrukcijama tog izvora, imao je kasnije probleme u životu; čudi me da to ni vaš novinar – kao ni Cane Subotić, a pre toga i Mrgud Milovanović i još mnogi drugi – još nije shvatio.

Autor pomenutog članka, koji sebe smatra ozbiljnim istraživačkim novinarem, za potrebe teksta mogao je da se malo više raspita o tome da li je bilo tajnih susreta u kući Mrguda Milovanovića kojima su prisustvovali Beba Popović, Čeda Jovanović i Cane Subotić, i na kojima su, navodno, postizani značajni dogovori.

Dugo sam razmišljao da li da uopšte pišem ovaj demanti na očigledno izmišljenu priču o meni. Ipak sam odlučio da vam pošaljem ovaj tekst – tek toliko da sprečim da se više puta ponovljena laž bez demantija na kraju pretvori u istinu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST