Meridijani

 

Sofija: Parlamentarni izbori

Na parlamentarnim izborima u Bugarskoj nijedna partija nije osvojila apsolutnu većinu glasova, tako da je još neizvesno kako će buduća vlada izgledati. Najviše glasova dobila je do sada opoziciona Socijalistička partija – oko 31 odsto, dok je na drugom mestu Nacionalni pokret Simeon II premijera Simeona Sakskoburgotskog, sa oko 20 odsto glasova. U parlament je ušlo još pet partija koje su prešle cenzus od četiri odsto glasova. Socijalisti, naslednici nekadašnjih komunista, najavili su mogućnost da formiraju vladu posle osam godina provedenih u opoziciji, ali imaju velikih problema u pronalaženju partnera, jer većina stranaka u dosta fragmentisanom parlamentu pripada desnom centru. Lider socijalista Sergej Stanišev izjavio je da je za sada postignut sporazum sa Turskim pokretom za prava i slobode, koji se nalazi na trećem mestu sa 12,44 odsto osvojenih glasova, ali im je za formiranje koalicione vlade potreban i treći partner. Velik broj stranaka u parlamentu ukazuje da su slabi izgledi da se formira stabilna vlada, što može omesti planirano priključenje Bugarske Evropskoj uniji u januaru 2007. Bugarska bi do tada trebalo da sprovede sve reforme koje od nje zahteva EU, inače bi ulazak mogao da bude odložen za godinu dana. O koaliciji socijalista i Nacionalnog pokreta za sada nema ni govora, iako zvaničnici obe partije ističu da će biti teško formirati stabilnu vladu bez ove dve partije.

Beč: Nafta preko 60

Cene nafte prešle su tokom vikenda magičnu granicu od 60 dolara za barel. Skok cene nafte pravda se rezultatima izbora u Iranu i pobedom ultrakonzervativca Mahmuda Ahmedinedžada. Analitičari smatraju da bi u bliskoj budućnosti cene mogle ostati blizu 60 dolara za barel, zbog povećane tražnje, dok će proizvodnja nafte ostati na dosadašnjem nivou. Iran, jedna od glavnih članica OPEK-a, odbio je da poveća proizvodnju zbog nedostatka stranih investicija. Zemljama OPEK-a upućen je apel da povećaju proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, radi očuvanja stabilnosti svetske ekonomije. Zemlje OPEK-a su nedavno povećale proizvodnju za 200.000 barela, a predsedavajući ove organizacije, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmad al Fahd al Sabah izjavio je da su pregovori o novom povećanju u toku.

Bogota: FARC ponovo napada

Više od 300 članova levičarskih Vojnih revolucionarnih snaga Kolumbije (FARC) napalo je u subotu naftna polja u blizini Puerto Aziza, koja su čuvala vladine vojne snage. U dva odvojena napada poginulo je 25 vojnika, dok je devetnaestoro njih, koji su se posle napada vodili kao nestali, pronađeno u nedelju.

Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe otputovao je u nedelju na lice mesta i najavio da neće biti nikakvog kompromisa sa teroristima. Već je pokrenuta vojna akcija u kojoj više od 1000 vojnika helikopterima pretražuje područje uz granicu sa Ekvadorom, gde se nalaze uporišta terorista. Međutim, analitičari smatraju da se sa akcijom zakasnilo i da su teroristi imali dovoljno vremena da se prebace preko granice u Ekvador, van domašaja kolumbijskih snaga. FARC je najveća teroristička organizacija u Kolumbiji. Smatra se da ima oko 17.000 članova u ruralnim područjima Kolumbije. FARC ima, između ostalog, cilj da podrije bezbednosnu politiku predsednika Uribea, koga podržavaju SAD i on se nada reizboru sledeće godine.

Atina: Protest

Grci su se ovih dana ozbiljno naljutili na kolege iz Evropske unije, Irce. U Irskoj je, naime, ovih dana štampana marka sa novom mapom članica Evropske unije; na njoj su stare članice EU-a obojene svetloplavom, a novopridošle žutom. Međutim, umesto Kipra koji je od 1. maja prošle godine u prestižnom evropskom društvu, Irci su žutom bojom obojili Krit i, što je još gore, odbijaju da grešku u toj, kako je zovu, obalskoj geografiji isprave. Zbrku sa distance (i s pritajenim zadovoljstvom) posmatraju Slovenci, i sami često izloženi geografskoj zbrci, jer je mnogi unutar EU-a brkaju sa Slovačkom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST