Meridijani

Isfahan: Pretnja

Iako suočen s mogućim sankcijama, Iran je nastavio s nuklearnim aktivnostima. Vest da je ova zemlja ponovo otvorila uranijumsko postrojenje u Isfahanu dovela je do zaoštravanja odnosa Irana i mogućih evropskih partnera, koji su upozorili da će, ukoliko nastavi sa aktivnostima koje mogu dovesti do proizvodnje nuklearnog naoružanja, biti saglasni sa uvođenjem sankcija od strane UN-a. Odmah po objavljivanju ove vesti Britanija, Francuska i Nemačka sazvale su sastanak guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču. Iako ovakvo ponašanje Irana može da dovede do uvođenja sankcija, analitičari smatraju da sve dok Kina, koja može da uloži veto, ima Iran za glavnog trgovinskog partnera, nije izvesno da će se to desiti. "Pretnja Iranu nije kredibilna, a čak je i opasna, jer predstavlja čistu obmanu", kaže analitičar Pol Ingram. Iranci, koji takođe imaju svoje predstavnike u atomskom bordu, insistiraju na tome da imaju pravo na mirnu upotrebu nuklearne energije. Tri evropske zemlje izdale su saopštenje u kojem se izražava žaljenje zbog odbijanja Irana da raspravlja o paketu ekonomskih i bezbednosnih predloga sa ciljem da se Teheran ubedi da zamrzne svoje nuklearne aktivnosti.

Sofija: Navijači, ujedinite se

Osamnaestogodišnjeg mladića iz Liverpula, navijača popularnog fudbalskog kluba iz svog grada, bugarski sud je prošlog meseca osudio na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva barmena/vlasnika ribarnice u Varni. Majkl Šilds je u odmaralište na Crnom moru stigao iz Turske, gde je njegov klub igrao i pobedio na Evropskom prvenstvu. Navijač Šilds je u Varni slavio pobedu svog kluba uz, pretpostavlja se, mnogo pića, psovki, navijanja i arlaukanja, što se, može biti, nije dopalo vlasniku radnje Martinu Georgijevu. Potukli su se i mladi Englez je uzeo poveliki kamen i udarao barmena u glavu, što je dobilo epilog na sudu. Zapravo, napad na barmena izvela su dvojica – Majkl i Grejem Senki. Ovaj drugi se nalazi u Engleskoj, gde je i potpisao priznanje da je napao Martina Georgijeva, i njegovo izručenje bugarskim vlastima se ne očekuje. Međutim, mladi Majkl ne priznaje nikakvu umešanost u tuču i tvrdi da je nevin. Kaže da je u vreme kad je napad izvršen spavao u svojoj sobi. U tu priču veruju navijači Liverpula, koji složno vode bitku za oslobađanje svog "brata po dresu" – predsedniku Bugarske Georgiju Parvanovu poslato je oko 5000 molbi za puštanje Majkla Šildsa iz zatvora. Dok Majkl iza rešetaka čeka da njegov advokat uloži žalbu na presudu, njegov otac poziva navijače Liverpula na uljudno ponašanje u očajničkoj borbi da odbrani sina. "Ako neki navijač izazove nevolju, onda on nije Majklov prijatelj... Molim vas, za njegovo dobro."

London: Posle Kuka, vakuum

Posle iznenadne smrti Robina Kuka 59, u britanskoj štampi preovlađuju pozitivne ocene o liku i delu bivšeg ministra spoljnih poslova. Čak je premijer Toni Bler, koji je sa Robinom Kukom došao u sukob 2003. godine kada je odlučio da podrži SAD u okupaciji Iraka, o pokojniku govorio najlepše – nazivajući ga "intelektualnim gigantom". No, kako je saopšteno iz Dauning strita, Toni Bler neće prekinuti odmor da bi prisustvovao sahrani svog nekadašnjeg bliskog saradnika zato što smatra da bi njegovo obezbeđenje izazvalo veliku pometnju. Sahrani, koja je zakazana za petak 12. avgust u Edinburgu prisustvovaće svi ministri u vladi, uključujući i Džona Preskota, Blerovog zamenika, i Gordona Brauna, bliskog Kukovog saradnika.. Iako još nije stigao zvaničan izveštaj sa obdukcije, pretpostavlja se da je Robin Kuk, kojeg je smrt zadesila dok je sa suprugom Gejnor šetao po planinskim vrletima u severozapadnom delu Škotske, nastradao od posledica pada nakon iznenadnog infarkta. Spasilački helikopter je došao veoma brzo i odvezao ga u bolnicu u obližnji Invernes, gde je ubrzo proglašen mrtvim. Posle njegove smrti, kažu levičari, nastaće "opasan intelektualni vakuum" u Laburističkoj stranci, dok Nik Pirs, direktor Instituta za javnu politiku predviđa da bi liberal-demokrate mogle da preuzmu vođstvo u sprovođenju ustavnih reformi. Mnogi analitičari su mišljenja da je Robin Kuk bio "lepak", ili zajednički imenitelj u stranci, te da su oni sada u veoma nepovoljnom položaju. Dejvid Klark, Kukov savetnik u periodu 1994–2001. objavio je tekst u londonskom "Gardijanu" pod naslovom "Svi mitovi o Robinu Kuku". U tekstu autor objašnjava kako njegov pretpostavljeni nikada nije stvorio naviku da oko sebe skuplja obožavaoce i sledbenike (iako ih ima) poput Blera i Brauna – ne postoje "kukisti", za razliku od "blerista" i "braunista". U daljem tekstu autor kaže da "istoriju stvaraju oni koji su spremni na rizik da budu na drugoj strani. Kukova supruga Gejnor obratila se javnosti saopštenjem u kojem navodi da je "on bio ljubav njenog života", čovek kojem se divila zbog njegove dobrote, tolerancije i volje za životom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST