Lajkovac - Privatna tužba Dragana Markovića >

Uglednik i sokoćalo

Bivši SPS gazda Lajkovca, koji jopet 'teo bude gazda, tužio potpisnika saopštenja koje ga je tretiralo u izbornoj kampanji, kao i direktora radija koji je saopštenje emitovao, jer je teško pogođen, ali sud doneo oslobađajuću presudu

TUŽENI I OSLOBOĐEN: Mile Savić i Dražen Milosavljević

Lajkovac je politički, i tako to, bio poznat kao mesto u kome je stolovao Dragan Marković, u nekoliko mandata poslanik SPS-a, predsednik odbora te partije za poljoprivredu, dugogodišnji direktor Zemljoradničke zadruge Lajkovac, ukratko sve i vsja u Lajkovcu i šire. Još kratkije, dobro još kraće, Dragan Marković je bio takva SPS marka da mu je i bivši Slobodan Milošević dva puta lično svrać'o, a on mu, jašta nego ispred svih građana, dodelio Zlatnu plaketu Lajkovca. Poslanik Dragan tako upravlj'o firmom i ostalim da je svega bilo. No, kad je ono posle oktobra 2000. oš’o Slobodan, izmaklo se i Draganu, posle poraza socijalista na lokalnim izborima pokazalo se da su svi njegovi uspesi bili samo na papiru i u saopštenjima – sve otišlo u stečaj. Svi bili ubeđeni da će i Dragan, kao velika zverka, otići u neki stečaj, međutim desilo se međutim i Draganče je, uprkos brojnim krivičnim prijavama, ost'o prav.

SLOBINA POLUGA: Šta je onda bilo, Marković postao običan građanin, osnov'o privatnu firmu, ni u partiji se nije javlj'o. Tako bilo sve do prošle jeseni kad se Dragan kandidov'o za predsednika opštine, baš kao kandidat SPS-a. I dobio u prvom krugu. U drugom krugu izgubio, kad su se svi upeli da se ne vrati, od kandidata DS-a Vladana Čolovića.

Posle tak'og rezultata Dragan bio i pogođen i uvređen, naročito time kako ga je suprotna strana tretirala u kampanji. I to gde ga je tretirala, na Radio Pruzi koju je on osnovao i pustio u rad. Puštanje u rad radio stanice bio svetski događaj koji se dogodio sredinom septembra 2000. Marković je tada izveo pravi podvig, radio je, za potrebe tog svečanog datuma kad je Milomir Minić dobio zlatnu plaketu, počeo da emituje program iz reportažnih kola RTS-a, a Radio Pruga je, u momentu puštanja u rad, od sve tehnike im'o dve omalterisane prostorije. Podvig je bio i što je, dok je program radija išao iz reportažnih kola, isti radio, među golim omalterisanim zidovima, zvanično otvorio tadašnji glavni urednik Prvog programa Radio Beograda, te, opet tadašnji, predsednik Udruženja novinara Srbije, Momčilo Bošković. Kako ne bi bio pogođen i uvređen kad je posle taki' zasluga doživeo da ga prozivaju sa njegovog sokoćala. I to ne 'nako, nego načisto.

Pa ajde konkretno, Dragan Marković, iz Lajkovca, ul. 7. jula 17, podneo je, još u novembru prošle godine, Opštinskom sudu u Lajkovcu, privatnu krivičnu tužbu, zbog krivičnog dela klevete i uvrede, protiv Savić Mileta i Milosavljević Dražena, jer su, između dva izborna kruga, u emisijama političkog marketinga Radio Pruge, emitovani proglasi u kojima se na grub način kleveće i vređa podnosilac tužbe. U tužbi piše da u "Proglasu stoji": "Taj diktator Slobodan Milošević imao je svoju polugu vlasti u Lajkovcu, ali zahvaljujući nezavisnom sudstvu i Opštinskom sudu nije u zatvoru, već je kandidat za predsednika opštine koju je ostavio u ogromnim dugovima... Misle da ste zaboravili kako je bilo kad je vladao čovek mraka, haosa i destrukcije... Mislimo da znate da se vampir, koji je ponovo gladan naše krvi, ne pobeđuje samo glogovim kocem..."

TEŠKA KLEVETA: Dragana zabolelo i što je preko radija emitovano saopštenje u kome se pita Šta je sa 72 krivične prijave koje su podnete protiv Dragana Markovića i njegovih saradnika... Bilo toga još, u tim saopštenjima, ali je Dragan naveo ono što ga je najviše pogodilo, i poteg'o tužbu protiv Savića, koji je ispred DS-a potpisivao saopštenja, i Milosavljevića, koji je, kao direktor i urednik radija, ista puštao.

I počelo suđenje, došlo se do glavnog pretresa, završne reči, koji je održan prošlog utorka. Prisutni, muški sudija sa zapisničarkom, okrivljeni sa advokatom, tužilac opravdano odsutan, punomoćnik tužioca, taze advokat Milorad Ilić iz Valjeva – koji je, kao čelnik SPS-a, u dva mandata predsednik SO Valjevo, po sopstvenoj izjavi, četiri godine bio u političkom progonstvu – skroz i sa u boji, ali klasičnoj, na SMB, advokatskom odelu, prisutan. Reč dobija advokat tužioca, sudija ga upozorava da bude kratak, Navodi privatne tužbe dokazuju da je reč o teškoj kleveti, citira, Da je ostavio opštinu u velikim dugovima, da je čovek mraka i haosa, da je vampir... to su klevete, radi se o kleveti sa elementima pretnje i pozivanja na linč. Sudija baš gleda u daleku daljinu, punomoćnik nastavlja, tokom pretresa bilo dosta politike, ali to nije suština spora, suština je ličnost privatnog tužioca, koja je teško povređena, radi se o uglednom građaninu Lajkovca koga su građani četiri puta birali za poslanika, siguran je da ne postoji nijedan drugi građanin koji je uspeo da osvoji toliko poverenje gde živi i radi, što svedoči o ugledu Markovića. Takođe, bio je predsednik SO Lajkovac, preko 30 godina direktor Zemljoradničke zadruge, idejni pokretač i osnivač Radio Pruge, čovek najzaslužniji za izgradnju modernog Lajkovca, nema dileme da su klevete potvrđene, da se optuženi oglase krivim.

Reč dobija advokat iz Beograda koga je poslao DS da brani Savića, Okrivljeni nije izvršio krivična dela koja mu se stavljaju na teret, samo je potpisao sporna saopštenja koja su blagi odgovor na prljavu kampanju SPS-a, tokom pretresa je dokazana istinitost tvrdnji koje su bile predmet emitovanih saopštenja, protiv Markovića je podignuto pet krivičnih prijava, zajedno sa suprugom sedam, tužba je neuredna, treba je odbaciti, ako ne, traži oslobađajuću presudu. Ustade i branilac urednika radija, koji je, kad je Marković pokrenuo tužbu, dobio infarkt, Dokazano da je optuženi Milosavljević samo, i to profesionalno, radio svoj posao u svojstvu direktora i urednika radija. Sudija prestade da gleda u daleku daljinu, dade pauzu do donošenja presude. Dok čekamo, okrivljeni Savić pita, što nismo bili na prošlom pretresu, da vidimo kako je on ispitiv'o Markovića, ali eto presude, optuženi su oslobođeni odgovornosti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST