TV manijak >

TV virus

Sve velike tragedije u ovoj zemlji najavljene su prvo ekscesima na fudbalskim stadionima, a zatim na televiziji. Fudbal je posle mnogo godina (kada je reprezentacija SCG u pitanju) svetla tačka, dok se za navijače to baš ne može reći. Na ulazima Marakane obezbeđenje je sakupilo zavidnu količinu pirotehnike i hladnog oružja, kao da je neko planirao da opet malo kolje balije. Prvi znaci infekcije „virusom gripa u ptica" (kako kažu na HRT-u) primetni su na malim ekranima. Simptomi su sledeći: uzbuđene voditeljke u kontakt programima uključuju gledaoce koji špijuniraju komšijske papagaje, opisuju boju i oblik kupljenih pilića i prijavljuju uginule vrapce i golubove. Eksperti uglavnom umiruju građane, ali bez sistematske i jasne kampanje, tako da Srbi ko ludi kupuju nano-maske i gutaju lekove protiv infekcije. U vestima se bavimo zanimljivom ptičjom geografijom gde pratimo trasu seoba ptica selica i pokušavamo da provalimo hoće li sleteti u slivu Dunava ili Morave. TV program očajnički vapi za autoritetom poput Avrama Izraela koji će jasno i glasno upozoravati i umirivati građane. Posebnu paniku izazivaju kontroverzne vesti iz sveta, naročito one koje govore o pojavi virusa u nekoj od zemalja u okruženju. Videli smo rumunske ćurke, makedonske piliće, ne sećem se više čije labudove, a jezivo izgledaju i ekipe za sanaciju – to su oni u marsovskim odelima koji trpaju perad u nekakve kante. U Rumuniji je počela vakcinacija ugroženog stanovništva, lepo sam video red, a primetio sam i cice koje su potpuno neočekivano postale slavne, barem desetak sekundi. Neke su se doterale, a neke su čak spuštale dekolte umesto da zavrću rukav za bocu. Upravo ta nevina ženska potreba da se bude lep kada je teško vratila mi je nadu da ćemo preživeti i ovu pošast. Siguran sam da su neke naše sugrađanke kod kuće pred ogledalom proveravale kako im stoji nano-maska i planirale kako da prema njoj uklope garderobu.

Televizija BK na svoj je način dala doprinos priči o pandemiji i to u emisiji "Svet u boji". U gostima se pojavila Indira Radić, estradna umtnica ovdašnja, koja nam je otkrila da je pre svoje pevačke karijere bila medicinska sestra na neurologiji u jednoj zagrebačkoj bolnici. Ispade da se Indira ceo život bavi karitativnim zanimanjima, jer danas pesmom leči ranjena srca. Sličnu biografiju otkrila je i jedna od striptizeta iz seksi noćnog programa SOS kanala. I ona je bivša medicinska radnica, samo je blago promenila fah i danas putem hotlajna i striptiza leči narod u sitne sate.

U istoj emisiji, građani su u rubrici "Glas naroda" dali odgovor na još jedno važno pitanje. U kriznim danima potrebna nam je ljudska solidarnost. Anketirani su odgovarali na pitanje da li bi pomogli Karli del Ponte ukoliko bi se ponovo saplela i pala kao onomad u Sarajevu. Odgovore možete naslutiti. Ovoga puta, međutim, nije u pitanju Karla ni Haški sud, već žena koja bi se pored vas skršila. Tek nekoliko anketiranih bi posle smejanja pružili ruku i pomogli joj. Neki bi je i dotukli. Da li bi isti pomogli vama?

U jednom dokumentarcu (naravno, reč je o BBC-ju) prikazan je snimak zanimljivog eksperimenta. Ispitanici su ćaskali sa dva različita sagovornika – gospodinom Dobrim i gospodinom Zlim. Pokazalo se da smo skloni da tokom razgovora spontano imitiramo pokrete sagovornika koji nam je simpatičan. To se ne dešava kada smo u kontaktu sa nekim ko nam je odvratan. Pitam se da li se slična stvar dešava dok gledamo različite likove na televiziji. Čini mi se da imitiramo i odvratne likove, jer mu to dođe kao utapanje u okolinu i odbrambeni mehanizam. Kao ptice u jednom velikom jatu.

Nagoveštaj virusa ptičijeg gripa otkrio je još jedan zanimljiv kastinski princip. U slučaju pandemije, vakcinacja bi se obavljala prema listi prioriteta. Među prvima bi bili vakcinisani članovi Vlade i poslanici, jer bi bez njih narod odmah propao. Nadam se da nikada nećemo doživeti tu jagmu za vakcinama, ali nije loše da o poslanicima razmišljamo i na taj način kada ih sledeći put budemo birali. U izvesnom smislu, to bi bili ljudi kojima bismo priznali vrednost i propustili ih preko reda da se vakcinišu. Pitam se da li u Srbiji postoji 250 takvih kandidata za poslanike.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST