Treba biti realan

"Ceo svet zna da će Kosovo biti nezavisno"; "Vreme" br. 773

Taj predlog gospodina Drnovšeka, o kome se u ovom članku govori, da li je to neki veliki dokument? Da li ga je bilo moguće objaviti kao prilog ovom članku ili bar objaviti gde se taj dokument može pročitati?

Iz datog razgovora ja naslućujem šta bi to u sebi mogao da sadrži predlog gospodina Drnovšeka, ali bi bilo interesantno imati pred sobom integralni tekst.

Još bih hteo da pitam da li u Srbiji neka organizacija ili stranka ima svoj predlog konačnog rešenja statusa Kosova i da li bi bilo moguće objaviti postojeće predloge ili bar listu postojećih i gde se oni mogu naći.

Iz svega što čitam naslućujem zabrinutost, probleme sa kojima će se prgovarački tim susresti, poneko ima stav o sastavu pregovaračkog tima ali stičem utisak da zbog težine situacije niko ne želi da se kompromituje i preuzme odgovornost te da za svoje ime veže po Srbiju očekivani negativan rasplet ovih pregovora. Niko nema stav, predlog rešenja, viziju... U pitanju je esencijalni nacionalni interes i rešenje ove krize će umnogome odrediti budućnost života građana Srbije i Srba koji trenutno žive na Kosovu. Potrebno je imati hrabrosti, pameti, biti realan i imati viziju da bi se predložilo rešenje za koje bi srpska strana trebalo da se zalaže. Ne nekakve neodređene izjave koje polemišu o principima državnosti i istorijskim pravima, već predlog o tome šta mi to u realnim uslovima možemo i za šta i zbog čega treba da se zalažemo na pregovorima.

Moje poslednje pitanje u vezi sa ovom temom je da li u Srbiji postoji neko istraživanje o raspoloženju javnog mnjenja u vezi sa raspletom kosovske krize. Da li je neko testirao generalno raspoloženje nudeći neka tri, četiri moguća rešenja... šta građani stvarno misle o budućnosti Kosova?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST