Navigator >

I ovaj server zemlje Srbije

Ukoliko ratno vazduhoplovstvo Vojske SCG već ima problema sa finansiranjem svojih osnovnih delatnosti, možda bi trebalo razmisliti da mu se postavi novi, malo jeftiniji zadatak – odbrana srpsko-crnogorskog sajber prostora. Bilo da vam ova ideja zvuči glupo ili, naprotiv, veoma interesantno, sve što mogu da kažem jeste da mi je žao što nije moja. Naime, samo prevodim ono što je prošle nedelje odlučila komanda američkog vazduhoplovstva. Air Force će ubuduće štititi SAD u vazduhu, svemiru i sajber-prostoru.

Ili još preciznije, američko vazduhoplovstvo treba da iskaže vrhunske mogućnosti ("to deliver sovereign options") za odbranu američkih interesa. Inače, termin "sovereign options" teško je prevodiv jer ni američki mediji u ovom trenutku ne mogu da odgonetnu šta je tačno komanda vazduhoplovstva time htela da kaže, dok komanda poručuje da će se više znati ovih dana kada nameravaju da se opširnije obrate javnosti.

Na zvaničnom sajtu američkog vazduhoplovstva (www.af.mil) objašnjava se da je misija vazduhoplovstva proširena na sajber-prostor, što znači na zaštitu kompjuterskih mreža, prenos podataka i razmenu fajlova:

"Izvestan broj vazduhoplovnih oficira već je posvećen tom zadatku, vode računa o tome da mreže budu bezbedne, ali su i spremni da odgovore na svaki napad. Američko vazduhoplovstvo je prirodni lider u sajber-prostoru i verujemo da je u najboljem interesu svih da se to prepozna", piše na ovom sajtu.

Iako može zvučati kao "videla žaba da se konji potkivaju", ipak ni u SCG ne treba potcenjivati visoku obrazovanost domaćih vazduhoplovnih oficira koji, ako već ne mogu da lete, možda mogu da se posvete odbrani nacionalnih interesa na internetu. Naravno, to je prevashodno tema za ministarstvo odbrane i pisce strategije odbrane zemlje (koja nema ni najjasnije definisan nacionalni internet domen). U svakom slučaju, takvoj ideji treba pristupiti ozbiljno. Upravo su američke procene da će se sukobi u skorijoj budućnosti preneti u sajber-prostor, to jest da će "hakerski odredi" nastojati da onesposobe normalno funkcionisanje neke države ugrožavajući njene kompjuterske sisteme (banke, administraciju, ali i svaki drugi vid elektronske komunikacije). Ako ništa drugo, SAD su barem odredile čiji je posao da štiti sajber-prostor u ime države, umesto da to rade neformalno organizovane "paravojne" hakerske formacije.

A o tome koliko je Amerika po pitanju digitalizacije društva odmakla ostatku sveta govori i ideja kompanija Dizni i Mekdonalds da se u toj zemlji ubuduće uz popularni "hepi mil" umesto igračkice deli medija plejer sa nekim digitalnim sadržajem (film ili muzika, naravno iz Diznijevog repertoara). Naravno, ne bi bilo dovoljno pojesti mali hamburger i junior pomfrit zaliven koka-kolom da bi se uživalo u npr. Kralju lavova. Jedan paket nosi sa sobom deo filma (ili muzike sa CD-a) pa u Mek treba navratiti više puta kako bi se delo kompletiralo. Dakle, ko ne jede salatu, nikada neće saznati šta je bilo na kraju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST