Engleska >

Crni oblak nad Evropom

U vreme dok je ovaj tekst pripreman za štampu, vatrogasci u Engleskoj još nisu uspeli da se izbore sa posledicama eksplozije naftnog depoa severno od Londona – tri od dvanaest postrojenja sa naftom još nisu ugašena

Prema pisanju britanske štampe i agencija, u pokušajima da savladaju vatrenu stihiju vatrogasci su u minuti raspršili 32.000 litara vode u kombinaciji sa penom, a jedan tank nafte bio je naročito "osetljiv" jer je sadržao gorivo za avione tipa "avtur", koji je mogao da izazove novu seriju eksplozija. Policija je odmah odbacila mogućnost terorističkog napada, rekavši da je posredi nesreća u kojoj su povređene 43 osobe (dve su teže ranjene), iako je postojala navodna pretnja terorista. Vatrogasci su ovu eksploziju opisali kao environmental tragedy, što je samo blaži termin za ekološku katastrofu. Prema agencijskim vestima, gust crni dim koji se nadvijao nad Engleskom otišao je u Francusku i Španiju, da bi se zatim zadržao visoko iznad oblaka. Kad padne sneg, da li će biti crne boje?

Eksplozija je oštetila obližnje kuće na kojima su popucala prozorska stakla i ulazna vrata, ali su najveću štetu zapravo pretrpeli trgovci te oblasti koji su se pripremili za božićni "bum". Neki od najvećih trgovaca smeštenih u Hemel Hempstedu sada čiste krhotine stakla i prebiraju gubitke: modna industrija Asos, DSG Internešenel, Kseroks, PC Vorld i mnogi drugi. Mnogi od njih već su stavili ključ u bravu i prebacili sve svoje zaposlene na druge lokacije. Nik Robertson, direktor Asosa, kaže da je kompanija utrošila oko 600.000 funti za izgradnju skladišta modnih krpica u koje se uselila pre četiri meseca. Ova industrija odeće specijalizovana je za izradu kopija garderobe koju nose slavne ličnosti, i prema rečima direktora Robertsona, oko 350.000 artikala (haljina a la Kajli ili a la Madona) sagorelo je u požaru.

Mada se dva dana posle život u Londonu odvija relativno normalno, eksplozija koja se čula na udaljenosti od 160 kilometara izazvala je strah od ponovne serije bombaških napada. Neposredno posle eksplozije, mnogi stanovnici Londona mislili su da je ona povezana sa teroristima i da je to početak kraja: London is burning. Džejson i Rejčel Bekhaus još ne mogu da se vrate u svoju kuću kojoj sada nedostaje krov – odleteo od eksplozije. Njihova kuća, iz koje su istrčali vrišteći sa sedmomesečnom bebom u naručju, nalazi se u neposrednoj blizini jednog naftnog depoa bluzu Hemel Hempsteda. Bračni par Bekhaus ne zna šta se dešava sa njihovom kućom i da li su provalnici već uradili svoje. Bekhausovi su sada u privremenom smeštaju, kao i 2000 njihovih sugrađana. "Zabrinuti smo. Sve kreditne kartice, keš, sva naša imovina je još tamo. Svi znaju da mi nismo tamo, i mogu da nas opljačkaju", kaže advokat Bekhaus.

Zbog veličine požara koji je zahvatio naftna postrojenja, angažovani su svi raspoloživi vatrogasci – više od 180 ljudi iz 15 vatrogasnih stanica sa 26 uređaja za gašenje požara i 20 vozila. Najpre nisu mogli da priđu zapaljenim tankovima zbog toplote. "Izgleda potpuno uništeno, kao apokalipsa. Nešto što se ne viđa svaki dan", rekao je jedan od šefova. Džon Preskot, zamenik premijera, govorio je o herojstvu vatrogasaca, ali je takođe naglasio da se ne radi o terorističkom napadu. Prema njegovim rečima, iako se još ne zna uzrok tragedije, pretpostavlja se da je posredi nesrećan splet okolnosti. Preskot je najavio i da će biti sprovedena zvanična istraga.


 

Depo Bunsfild je glavni distributivni terminal kojim rukovode kompanije Total i Teksako, gde se skladište benzin i kerozin. Iz ovog terminala gorivom se snabdevaju aerodromi u celom regionu, uključujući Hitrou i Luton. Ovaj, peti po veličini distributivni depo goriva, koriste i kompanije BP, Šel i Britiš pajplajn. Kompanija Total uspostavila je telefonsku liniju namenjenu onima čija je imovina oštećena i ponudila im pomoć u hitnim slučajevima. Takođe, Armija spasa je na usluzi građanima koji su izmešteni iz svojih domova, i svima drugima kojima je ta pomoć neophodna.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST