Međuvreme

 

Povratak

Video-igra "Povratak na Kosovo", koja je svojevremeno izazvala veliko interesovanje, ove zime dobila je drugi nastavak. Dok je prvi deo pratio dešavanja i akcije padobranaca na Kosmetu 1999. godine, u drugom delu igračima se nudi mogućnost da obuku uniformu niške elitne padobranske jedinice i krenu na Kosmet u pomoć međunarodnim trupama – KFOR-u i UNMIK-u. Prvi deo video-igre sastojao se iz kampanje koju je činilo petnaest hronološki uvezanih misija od početka bombardovanja, kao i pet singl misija koje su pratile živote pripadnika 63. padobranske brigade u ratom zahvaćenom području. Kako stoji u uvodnoj reči autora ove "patriotske razonode" na sajtu veterana 63. padobranske brigade, isto važi i za nastavak, s tim da je on "mnogo bolji", jer dok ste kao igrač obučeni u

"uniformu svoje Vojske, u ruci držite pušku domaće proizvodnje, a zastava vaša vijori se iznad glave vaše kao barjak Miloša Obilića koji na Kosovu krvlju istoriju ispisa, da Kosovo i Metohija je Srbija, uvek je bila i biće!", u pozadini slušate patriotske pesme Srpska se truba s Kosova čuje, Marš na Drinu i mnoge druge koje podižu adrenalin. Drugi deo biće obogaćen mnoštvom padobranskih desanta, infiltracijama u pozadinu neprijatelja, borbama na otvorenom i u urbanim sredinama, a uspešniji igrači videće šta se dešava kada se na megdanu pojave srpski padobranac i oklopno vozilo terorista u pokretu. Naravno, svi znamo ishod – BOV terorista biva uništen, kao i svi teroristi u njemu. Da bi se igrao "Povratak na Kosovo 2" potrebno je prethodno nabaviti video-igru "Operation Fleshpoint + Resistance", koja je, inače, bila inspiracija za nastavak. Ako je verovati autoru, igra ne širi nacionalnu, versku ili netrpeljivost bilo koje vrste. Namera je da dočara i pokaže koliko je "našim hrabrim braniteljima mira teško da obezbede sigurnost i bolju budućnost, bez rata". Upravo iz tog razloga, zaključuje autor, međunarodna zajednica je odlučila da se napokon primeni Rezolucija UN-a 1244 i da se srpske snage konačno vrate na Kosmet. Ova odluka je za sada na snazi samo u pomenutoj video-igri.

Koncert

Vest da neonacistička organizacija Krv i čast organizuje koncert u Kragujevcu, povodom dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru, izazvala je pravu pometnju. Međutim, ispostavilo se da je reč o dezinformaciji. Šta se, zapravo, desilo? Na sajtu ove organizacije zaista je objavljeno da oni u Kragujevcu organizuju koncert na kom će svirati više bendova iz Srbije i da će se okupiti do sada najveći broj pripadnika Krvi i časti iz zemlje i inostranstva. Od svega navedenog tačno je samo da je u Kragujevcu održan koncert. Međutim, nisu ga organizovali neonacisti, već lokalni Dom omladine. Nisu nastupali izvođači iz cele Srbije, već samo kragujevački bendovi, od kojih nijedan nema karakteristike koje bi ih dovele u vezu sa neonacistima i njihovom ideologijom. I, naravno, nije bilo „do sada najvećeg broja pripadnika Krvi i časti". Jedino što se desilo jeste da je neko iz medijske kuće B92, koja je objavila vest o neonacističkom skupu, naseo na jeftinu provokaciju sa sajta ove organizacije. Na dan kada je ova informacija objavljena, oglasio se načelnik SUP-a Kragujevac Ivan Đorđević, rekavši da policija ima informaciju da koncert organizuje Dom omladine, ali da će, zbog potencijalnih najava prisustva grupe skinhedsa, reagovati na svako ometanje reda i mira. Koncert je protekao bez ikakvih incidenata. Ostaje nejasno zbog čega su pripadnici Krvi i časti plasirali ovu dezinformaciju. Jedina veza između nacista i kragujevačkog koncerta jeste mesto održavanja, to jest Đački trg ispred Prve kragujevačke gimnazije, čiji su učenici streljani 21. oktobra 1941. godine.

Predaja

Nenad Ćosić, sin bivšeg komandanta Gardijske brigade Radomira Ćosića, predao se policiji, pet meseci nakon što je za njim raspisana poternica. Ćosić se, u pratnji oca i advokata Anđelka Ležajića, pojavio u beogradskom Okružnom sudu, gde mu je, nakon saslušanja, određen jednomesečni pritvor. Poternica za Nenadom Ćosićem raspisana je zbog teškog razbojništva koje je, zajedno sa Radetom Krstićem počinio 3. avgusta prošle godine. Njih dvojica upali su u stan Branka Živojinovića, vlasnika jedne beogradske menjačnice, i uzeli mu 280 evra, 1000 dinara, kao i nakit i mobilni telefon čija je ukupna vrednost oko 160.000 dinara. Zatim su naterali Živojinovića da krene sa njima do svoje menjačnice, ali su na putu do tamo naišli na saobraćajce. Živojinović se otrgao i potrčao ka njima. Videvši policajce, Ćosić je pobegao, a Krstić je uhvaćen. Pred istražnim sudijom, Ćosić je izjavio da ne zna zašto ga Živojinović tereti, pošto su dobri prijatelji. Pored toga, izrazio je sumnju da iza svega stoji bivši ministar pravde Vladan Batić, koji se „nameračio na njegovu porodicu". Inače, Nenad Ćosić je razbojništvo koje mu se stavlja na teret počinio samo nedelju dana nakon što je, uz pretnju pištoljem, razoružao vojnog policajca u objektu verifikacionog centra sektora politike Ministarstva odbrane i izvršio premetačinu u tom objektu. Njegovo ime dovođeno je u vezu i sa aferom „Topčider", pošto se u noći pogibije dvojice gardista nalazio u podzemnom objektu „Karaš", gde je bio zaposlen, ali te noći nije bila njegova smena. Javnost je tada ostala uskraćena za informaciju kako je Ćosić dobio posao u vojsci, pošto je već imao policijski dosije.

Pretplatnici

Više od četiri hiljade Nišlija koji su predali zahteve za oslobađanje od TV pretplate dobili su i drugi račun za struju koji uključuje cenu gledanja nacionalne televizije. Kako je za "Glas javnosti" rekla portparol niškog ogranka JP-a za elektrodistribuciju Jugoistok Slađana Mančić, iz RTS-a u tu službu još nije stigao nikakav odgovor na pomenute zahteve, pa samim tim niko nije oslobođen plaćanja TV pretplate. Na osnovu čega će službe RTS-a utvrđivati da li zaista treba poverovati svedocima koji u zahtevima navode da niko ne živi u objektima sa strujomerima opterećenim TV pretplatom – nije precizirano. Radnici Elektrodistribucije, međutim, tvrde da svedoke neće proveravati. S obzirom na to da je 2000 zahteva za oslobađanje od TV pretplate, koliko je RTS poslao u Niš, planulo za samo dva dana, niška Elektrodistribucija je o svom trošku odštampala još 25.000 obrazaca za žalbe. Do 15. januara ova služba je primila samo petinu zahteva od očekivanog broja, jer je dobar njihov deo, prema rečima Slađane Mančić, verovatno poslat direktno za Beograd. Kako je objasnila, "prebijanje duga" će se izvršiti tako što će se iznos koji su građani platili za TV pretplatu, preneti za utrošenu električnu energiju kada stignu rešenja iz RTS-a, a na neplaćenu pretplatu neće se računati kamata. Aktivisti Reformističke stranke, koji su i organizatori peticije za ukidanje TV pretplate, do sada su na svojim štandovima postavljenim u većim gradovima Srbije prikupili preko 16.000 potpisa. "Nećemo stati dok ne skupimo 100.000 potpisa, što očekujemo u sledećih mesec-dva. Da bi naš predlog ušao u skupštinsku proceduru treba nam 15.000, ali smatramo da će stvar brže ići sa većim brojem potpisa", rekao je predsednik Reformističke stranke Aleksandar Višnjić.

Prijave

Generalni inspektor MUP-a Srbije Vladimir Božović, sveo je bilans dvoipogodišnjeg postojanja i rada Inspektorata. Od osnivanja ovog tela podneto je, sve ukupno, 105 krivičnih prijava protiv 147 pripadnika policije koji se terete za 197 krivičnih dela, od čega je najviše onih sa elementima korupcije. Od ukupnog broja prijava, 94 se odnose na dela zloupotrebe službenog položaja, 22 na falsifikovanje službene isprave, 21 na primanje mita, 19 na falsifikovanje isprava i osam dela korupcije u organima uprave. Među prijavljenima je po inspektorovim rečima više od polovine starešina policije. Božović je podsetio da je ustanovljen i Dan otvorenih vrata, te da mu se svakog petka mogu obratiti građani koji imaju problema sa policijom, ali i policajci zaposleni u MUP-u kojima je potrebna zaštita od kleveta, neosnovanih napada, samovolje starešina, kao i zaštita prava radnog odnosa. Najavljujući efikasniju unutrašnju kontrolu i aktivnosti na rasvetljavanju nerazjašnjenih slučajeva zločina, torture, premlaćivanja i neosnovanih hapšenja građana u prošlosti, generalni inspektor je istakao i da očekuje kadrovsko jačanje Inspektorata. Navodeći da Inspektorat trenutno ima samo 47 zaposlenih, a da je novom sistematizacijom predviđeno 100 radnih mesta u četiri regionalna centra – Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, Božović je pozvao sve zainteresovane koji ispunjavaju zakonske uslove da se jave na otvoreni konkurs MUP-a.

Ruke

Opozicione stranke DS i DSS iz Ljiga tvrde da je ovogodišnji budžet za ovu opštinu izglasan tako što je jedan odbornik glasao sa obe ruke, obezbeđujući tako dva glasa "za". Kao dokaz, šef odborničkog kluba DSS-a Zoran Tanasijević, nudi na uvid fotografiju na kojoj se vidi da odbornik iz Nove Srbije Dejan Božić drži obe ruke podignute za vreme izglasavanja budžeta. Na istoj fotografiji se vidi i da odbornik DSS-a Ljubivoje Pešić, suprotno tvrdnjama vladajuće koalicije, nije podigao ruku i glasao za predloženi budžet. Tako je budžet, tvrde u DS-u i DSS-u, usvojen sa 15 glasova "za", što je za jedan glas manje od potrebne većine. Odbornik iz Nove Srbije Goran Milovanović, koji je na sednici sedeo pored Pešića, tvrdi da je on ruku spustio tek kada je zapisničarka prebrojala njegov glas i da ga je Tanasijević fotografisao baš u tom trenutku, pa na slici izgleda kao da nije glasao. Božić objašnjava da je za budžet glasao samo levom rukom, dok je u desnoj držao cigaretu, dodajući da se to vidi i na Tanasijevićevoj slici. Inače, na sednici na kojoj je usvojen budžet, opozicija nije imala nikakvih primedbi, nego je tek posle razvijanja filma i izrade fotografija osporila validnost glasanja. Sudeći po lokalnoj opoziciji, spor oko budžeta razrešiće Ministarstvo lokalne samouprave i Opštinski sud u toj varošici.

Staž

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje dosad je primio 308.960 zahteva za povezivanje staža, a zahtevi koji su poslati poštom i dalje pristižu i to "u džakovima", kako je rekla direktorka Sektora za sprovođenje penzijskog i invalidskog osiguranja Mira Mirkov. Iako su se često mogli čuti prigovori da je rok za podnošenje zahteva od tri meseca suviše kratak, i predsedavajući Socijalno-ekonomskim savetom Srbije Milenko Smiljanić najavljivao da će verovatno biti produžen, u Ministarstvu rada naglašavaju da se rok može produžiti samo izmenom Zakona o povezivanju radnog staža. Popunjavanje "rupa" u stažu odnosi se na sve kojima poslodavac nije redovno uplaćivao doprinose za obavezno socijalno osiguranje zaposlenih i to u periodu od 1. januara 1991. do 31. decembra 2003. Prema dosadašnjim podacima, 3427 poslodavaca je podnelo zahtev za 124.330 osiguranika, dok je 184.576 pojedinačnih podnosilaca. Beogradska filijala Fonda PIO primila je ukupno oko 37.000 zahteva. Prema zakonu, rok Fonda da odgovori na zahteve svih radnika koji su podneli potrebnu dokumentaciju je godinu dana.

Poštar

Zimske jakne namenjene srpskim poštarima koje se već mesecima "provlače" po medijima ove nedelje ponovo su u žiži javnosti. Podsećamo, pobednik na tenderu, firma "Čortan", trebalo je po ugovoru da ih isporuči još u oktobru prošle godine.

Kako saznaje "Glas javnosti", uniforme koje stižu iz Koreje krstare okeanom već tri meseca zbog – ptičjeg gripa. Nezvanično, brod sa uniformama vraćen je u Koreju jer se one prevoze zajedno sa živinom, a poštari unapred odbijaju da ih nose, što u PTT-u demantuju.

U međuvremenu, poslovodstvo PTT-a poslalo je dopise svim radnim jedinicima ovog preduzeća sa zahtevom koji je potpisao Željko Ivanji, direktor Direkcije za strategiju, razvoj i marketing, koje glasi: "Bez izjava za medije" pre kontakta sa Službom za odnose sa javnošću. To se posebno odnosi na poštare, a "Glas" prenosi da je uzrok zahteva serija tekstova koja je o ovoj temi izašla u tim novinama.

"Ovo, stvarno, nema smisla. Evo, zima samo što nije prošla, a jakni još nema. Nas i ne zanima da li je tender namešten, da li su te jakne preplaćene, već samo da nešto obučemo, jer smo primorani da se godinama snalazimo kako umemo. Još da dočekamo da nosimo jakne koje su se prevozile sa živinom", kaže za "Glas" jedan od predstavnika poštara. Iste novine od dobro obaveštenih izvora saznaju da je posrednik u nabavci uniformi za PTT Vladan Zagrađanin, direktor marketinga Socijalističke partije Srbije, ovih dana poznat zbog "afere viceguverner". Dalje se navodi da je prema nezvaničnim podacima Zagrađanin Milanu Čortanu, vlasniku firme "Čortan", "obezbedio prolaz na tenderu preko kadrova SPS-a koji se nalaze na visokim funkcijama u ovom javnom preduzeću. Tačnije, da su PTT-u podmetnuti kriterijumi za jakne kako bi se eliminisala konkurencija".

Bakar

Ponovno oživljavanje proizvodnje u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor od izuzetnog je značaja jer se na taj način omogućava korišćenje resursa vrednih 350 miliona dolara a veliku prednost za našu privredu predstavlja to što će kapacitete rudnika koristiti dva domaća preduzeća RTB Bor i NIS Jugopetrol, izjavio je Predrag Bubalo, ministar privrede Srbije, posle potpisivanja ugovora o osnivanju privrednog društva za otkopavanje, transport i preradu topioničke šljake i proizvodnju bakra Jubos. Osnivanje zajedničkog preduzeća rezultat je pregovora u vezi sa naplatom potraživanja NIS Jugopetrola od RTB-a Bor. Bubalo je istakao da će taj aranžman na godišnjem nivou omogućiti otkopavanje petnaest miliona tona topioničke šljake, odnosno proizvodnju 600 tona bakra. U osnivanje Jubosa uloženo je oko 22 miliona evra, od čega je udeo NIS-a 51, a RTB-a Bor 49 odsto sredstava. Vršilac dužnosti generalnog direktora RTB-a Bor Borivoje Stojadinović naglasio je da je značaj Jubosa veoma veliki jer će to preduzeće omogućiti da se potencijali RTB-a, koji se procenjuju na oko 70.000 tona bakra, dve tone zlata i oko pet tona srebra, aktiviraju i što bolje tržišno plasiraju. Izvršni direktor NIS Jugopetrola Dušan Pavlović rekao je da očekuje da će za godinu dana moći da govori o prvim rezultatima Jubosa. Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo je dodao da je za osnivanje preduzeća za otkopavanje, transport, preradu topioničke šljake i proizvodnju bakra bilo dosta ponuda, ali je stručno veće procenilo da je ova ponuda Jugopetrola bila najbolja.


 

Poslovna vest

Uspeh

Vojvođanska banka u 2005. godini zabeležila je rast poslovanja na svim poljima: bilansna suma banke povećana je za pet milijardi dinara u odnosu na 2004. i iznosi 41 milijardu dinara, poslovni dobitak banke je 69 miliona dinara, dinarski depoziti povećani su za oko 50 odsto, devizni za oko sedamnaest, dok je ulaganje u hartije od vrednosti zabeležilo rast od preko 180 odsto. Trenutno usluge Vojvođanske banke koristi oko 625.000 građana i preko 61.000 pravnih lica i preduzetnika. U delu poslovanja sa stanovništvom, ukupni depoziti povećani su za preko sedamnaest odsto. Tokom 2005. godine, u poslovanju sa korporativnim klijentima, ova banka snizila je kamatne stope za kredite za preko 50 odsto u odnosu na prethodnu. Depoziti korporativnih klijenata povećani su za 45 odsto, a rast novoodobrenih plasmana iznosi 49 odsto. U Vojvođanskoj banci najavljuju da će tokom 2006. biti intenziviran obim aktivnosti.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST