Sport i mediji >

Lov na zlatnu loptu

Ko će dobiti unosni posao prenosa utakmica sa Svetskog fudbalskog prvenstva u Nemačkoj ove godine ako BK televizija bude ukinuta ili finansijski uništena

KAKO GOD BUDE, PRENOSA ĆE BITI: Mundijal u Nemačkoj

U višenedeljenoj policijsko-istražno-medijskoj gunguli oko poslovanja sistema "Braća Karić" nije pošteđena ni BK televizija, koja važi za treću najgledaniju na srpskom televizijskom tržištu. U priče o vlasništvu ove medijske kuće, o tome da li ona uopšte ima pravo da emituje program, odakle joj repetitori i frekvencije te kako su viđeniji ljudi ove kuće dolazili do nekretnina, umešala se priča o tome ko će prenositi utakmice sa ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u Nemačkoj čija je ekskluzivna prava BK TV osvojio prošle godine na tenderu koji je raspisala FIFA (Svetska fudbalska asocijacija). Nagoveštena neizvesna sudbina ove medijske kuće proistekla iz aktivnosti raznih poreskih uprava bila je dovoljan signal za čaršiju da počne da tipuje na budućeg vlasnika ovih prava, a neke domaće TV kuće već su uputile signale ka nekim centrima u FIFA i agenciji koja za ovu organizaciju "distribuira" prava na prenose koji bi trebalo da znače otvorenu ponudu za preuzimanje najunosnijeg medijskog posla ove godine.

Namigivanje ka FIFA nije baš kolegijalno u situaciji kada postoji mogućnost da jedna medijska kuća bude zapečaćena i to u godini u kojoj je iz Agencije za radio-difuziju najavljeno sređivanje situacije u domaćem etru. BK TV važi za kuću koja uz RTS, RTV Pink i RTV B92 ispunjava uslove za dobijanje "nacionalne frekvencije". Ove četiri televizije poslednjih godina vode borbu na tržištu za bolji rejting koji donosi bolje sponzorske ugovore i veću zaradu. U tom kontekstu, dobijanje prenosa SP-a u fudbalu veliki je poslovni uspeh jer je to pored Olimpijade najveći sportsko – medijski događaj u svetu i cena dobijanja prava na prenose meri se u milionima evra a zavisi od toga koliku publiku pokriva određena televizija.

Bojana Lekić, direktorka i urednica BK TV-a, kaže za "Vreme" da je njena kuća otkupila prava za teritoriju SCG (računajući i Kosovo) i za teritoriju susedne Makedonije. BK televizija je dobila mogućnost da sa lokalnim partnerima u Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu organizuje prenose utakmica SP-a u Nemačkoj. Međutim, poslednji događaji bili su prilika da se progovori o poslovanju BK TV-a i da se pojave "informacije" o tome da "Karića televizija" nije u mogućnosti da vrati kredit koji je dobila za kupovinu prava za prenose. Bojana Lekić u izjavi za "Vreme" demantuje da postoji problem "bankarskih garancija": "Za svaki, a naročito ovakav kredit, svaka banka se višestruko obezbeđuje i nikada sebi ne može da dozvoli takav problem. Uz to, da bismo uopšte dobili ova ekskluzivna prava, morali smo da ispoštujemo mnoge svetske standarde, uključujući i međunarodnu bankarsku garanciju koju takođe imamo." Ona je sigurna da će BK televizija dobiti nacionalnu frekvenciju i da će njeni gledaoci pratiti prenose sa Mundijala u Nemačkoj preko talasa ove televizijske stanice.

"Ljubitelji fudbala" bi, dakle, trebalo da budu bezbrižni jer će mesec dana moći da uživaju u igri najboljih svetskih reprezentacija. U čitavom događaju oko prenosa utakmica sa SP-a nikakvog udela nije imala domaća fudbalska organizacija. Kako kaže za "Vreme" portparol FSSCG-a Aleksandar Bošković, Savezu je važno da utakmice reprezentacije budu na meniju TV kuća, a ko će to raditi u potpunosti određuje FIFA svojim pravilnikom i savezi na to ne mogu da utiču. Poslednjih godina bilo je velike borbe oko toga koja će domaća televizija prenositi utakmice reprezentacije, Lige šampiona i vodećih evropskih liga. Kada je pre tri godine mlada televizija B92 dobila mogućnost da prenosi utakmice Lige šampiona, najjačeg klupskog svetskog takmičenja, to je bio predmet spekulacija a radilo se o tome da je ova kuća uspela da obezbedi najpovoljniju (čitaj, najunosniju) novčanu ponudu za ovu vrstu programa. Ti prenosi su doneli lokalnoj televiziji gotovo udvostručen rejting, prisutnost u celoj zemlji i dobru zaradu. Ove godine će verovatno doći do novog nadmetanja domaćih TV mogula oko prava na prenose ovog takmičenja.

Potom je RTV Pink dobio pravo da prenosi utakmice reprezentacije, što je presedan u istoriji televizije na ovim prostorima jer je nacionalni tim uvek bio ekskluzivac nacionalne televizije. Međutim, Savez se ponašao po tržišnim zakonima i opredelio se za unosniju novčanu ponudu. O značaju ovog posla govori podatak da su najgledaniji program u prošloj godini bili upravo prenosi utakmica fudbalske selekcije SCG koja se direktno plasirala na SP-u u Nemačkoj.

Predočeno pokazuje da je gubitnik na tržištu bio RTS i čini se da niko zbog toga nije pustio suzu. Srpska medijska scena karakteristična je i po neuređenosti i po silovitoj borbi "najvećih" za svakog potencijalnog gledaoca, za svakog potencijalnog oglašivača. U toj situaciji RTS poslednjih godinu i po pokušava da na sve načine parira komercijalnim televizijama, ponekad se iracionalno pozivajući na neka svoja prava.

U senci ovih pritajenih medijskih obračuna iza scene, podmetanja klipova, otimanja "kadrova" i programa, armija "domaćih ljubitelja fudbala" nestrpljivo čeka prvi zvižduk sudije na Mundijalu 9. juna. O televizijskom znaku u uglu ekrana tada niko neće razmišljati. Igre mogu da počnu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST