Taj zakon već postoji

"Udarac u ekonomsku moć mafije"; "Vreme" br. 787

Nekoliko stvari u ovom tekstu ne idu u prilog specijalnog tužioca Radovanovića i nove ekipe koju je okupio oko sebe (nove jer su ostali samo Vitorović i Marković iz Prijićevog tima). Naime, tačno je da bi poseban zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom poboljšao ambijent za postupanje "istražnih organa" i "organa gonjenja" u ovoj oblasti, jer bi precizno utvrdio nadležnost i stepen odgovornosti različitih "državnih organa", ali to nije razlog da se i danas ne preduzimaju mere u tom pravcu.

Argument koji ide u prilog ovakvom shvatanju baziramo na činjenici da je SCG i prethodna SRJ i još ranija SFRJ potpisnica brojnih međunarodnih konvencija koje se bave ovom tematikom – poslednja od njih je Palermo protokol iz 2000. godine – i koje omogućavaju da se u oblasti postupanja protiv organizovanih kriminalnih grupa primene i mere oduzimanja imovine. Srpski Ustav dozvoljava primenu međunarodnih propisa i konvencija u domaćem pravosuđu. Pored ove činjenice, u KZRS-u postoji institut "oduzimanja imovine stečene finansijskim ili drugim kriminalom", problem je u tome što ovaj stari institut nije "zaživeo" nikada u praksi, odnosno po njemu još nisu izricane presude, pa se valjda svaki sudija plaši da ne bude baš on prvi koji će to učiniti.

Dakle, i u ovakvom ambijentu postoje uslovi da se "postupa" u cilju zaplene onoga što kriminalac stekne tokom svog "radnog veka" i pitanje za tužilaštvo i sud jeste zbog čega ne koriste instrumente koje imaju? Ako pogledamo dosadašnju aktivnost Ministarstva videćemo da je čitav napor usmeren u dva pravca: jedan je sprečavanje bilo kakve lustracije u sudstvu i tužilaštvu, štaviše, i drugi koji podrazumeva stalno sakrivanje neuspeha iza činjenice da se neprestano menja zakonodavna mapa RS. U tom smislu je i ovaj predlog iznet u javnost, bez predočene volje o načinima postupanja u cilju istinske borbe protiv organizovanog kriminala. A nisu samo Legija i Luković bili kriminalci, postoje tu mnogobrojni koji su pljačkali u odelima i sedeli u "institucijama sistema". Ne? Da li će jednom Milovanu Bojiću oduzeti imovinu?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST