Navigator >

Trla baba LAN

 

Na dvogodišnjicu rada Vlada Srbije "častila" se novom salom za sednice, tehnički prilično dobro opremljenom. U sali se nalaze ekrani i kamere koji prikazuju, odnosno beleže kako ono što se događa u sali tako i ono što bi članovi vlade trebalo da vide. Još interesantnije je to što se pred svakim učesnikom sednice nalazi tastatura sa ekranom, znači jedan kompjuterski terminal, koji omogućuje pregledanje dokumenata i njihovu reviziju na licu mesta. Svi dokumenti potrebni za sednicu dostavljaće se elektronskim putem, nema više potrebe za donošenjem hrpe papira.

Naravno, našlo se i onih (čak ne tako malo) čija je prva reakcija išla iz stomaka, odnosno koji su se upitali koliko to košta i zašto se bacaju tolike pare kada, recimo, Srbija ima XY nezaposlenih, siromašnih, ugroženih i sve tako redom.

Da bude sasvim jasno, retko koja vlada u Evropi danas sastanči onako kako se to radilo pre desetak godina. Računari umreženi u lokalnu mrežu (Local area network ili LAN) u koju se slivaju podaci sa raznih strana deo su obavezne opreme najviše državne administracije, mada su i druge vlade trpele slične medijske kritike kada su ih uvodile (pre dve godine tako je bilo i u Hrvatskoj, recimo).

Međutim, kompjuteri, kamere i plazma ekrani sa metarskim dijagonalama tek su uzgredna i sasvim površna manifestacija nečeg mnogo važnijeg što se iz ove vesti čita. Naime, da bi se sednica za vladu koja zaseda u ovakvoj sali pripremila, neophodno je da ispod vlade funkcioniše čitav sistem elektronske administracije. U kompjutersku mrežu najvišeg kabineta u državi slivaju se informacije i iz ministarstava i iz ostalih državnih institucija koje svakako moraju biti u elektronskoj formi. Možda u ovom trenutku taj priliv nije idealan, ali čini se da se stvari kreću u pravcu bržeg razvoja elektronske uprave. Kada ministri, zasedajući, otkriju koliko im je rad olakšan i koliko brzo mogu doći do potrebnih informacija, sasvim sigurno će pored dugmića na tastaturi pritiskati i sve one (ljude) ispod sebe da se ta komunikacija što brže i što više razvija.

A sve to ima i drugu stranu, još interesantniju za javnost. Sve ove informacije od javnog značaja, koje će biti na raspolaganju kabinetu, jednako lako će moći (pritiskom na dugme) da se stave na uvid i građanima (pa i novinarima) koji ih, shodno zakonu, od administracije potražuju.

Naravno, ova "sajber" vlada baviće se u budućnosti sve više i uređivanjem odnosa na srpskom internetu. Jedna takva vladina odluka je poslednjh dana prilično uzburkala duhove kod poslovnog sveta. Reč je o odobrenju Telekomu da drastično podigne cene takozvanim analognim "poprečnim" vezama, koje služe uglavnom za komunikaciju mreže nekog preduzeća ili institucije sa spoljašnjim svetom ili nekom izdvojenom poslovnicom.

Iz Direkcije za usluge Telekoma za "Navigator" kažu da je isključivi razlog za ovo poskupljenje potpuna ekonomska neisplativost rada po dosadašnjim cenama (od 200 do 1200 dinara, nove cene idu od 20.000 do 70.000), kao i njihovo neadekvatno koriščenje, što je uzrokovalo tehničke probleme i stalne žalbe korisnika. Uostalom, reč je o tehnologiji koja će uskoro biti napuštena, kažu u Telekomu. Budući da su korisnici poprečnih veza uglavnom velika preduzeća i institucije, Telekom smatra da ovo poskupljenje neće imati posledica za krajnje korisnike, odnosno da neće dovesti ni do kakvih posledičnih poskupljenja.


 

Komentari: 1


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST