Međuvreme

 

Kosjerić: Patent za natalitet

Milivoje Jezdić, poznatiji kao Mića Kepica, dugo, tridesetak godina, radi u kiosku na autobuskoj stanici u Kosjeriću. I posle toliko godina rada odlučio da, kako nego sa osmehom, otkrije svoju malu tajnu. Veli, radio, vrlo odgovorno, u glavu znao svakog mušteriju, znao ko šta puši, koje novine čita, a za one što uzimaju prezervative tačno znao da li im je to za švaleraciju ili izbegavaju potomstvo. Gled’o tako i stašno se nervir’o, sve znao u glavu, u glave, oboje mladi, zdravi, imaju i para, i neće više od jednog deteta, kaže sebi, e nećeš vala tako, uzme iglicu i bušne prezervativ, posle nekoliko meseci, vidi mlada se zaokruglila, čestita sam sebi i nastavi da buši. Nije bušio svaki, nije ih davao redom, im’o strategiju, pratio situaciju, vidi godinama se drže za ruke, vole se, i ništa, čekaju nešto, e nećeš, bušne Mićo, kad, za nekoliko meseci svadba. Kako se ne bi radov’o, vodio evidenciju, ali sve radio sa oprezom, strogo vodio računa kome će dati probušen prezervativ, tamo gde je procenio da se dete neće dobro odgajati, ili gde je slutio neslogu u braku, nije bilo šanse, švalerima ni pod razno. Sva deca rođena po Mićovom receptu zdrava, napredna, pametna i voljena, sve pratio, a kakva bi bila nego zdrava i napredna, čim je ono uspelo da prođe kroz nevidljivu iglenu rupicu od starta je spremno da prođe kroz sve životne probleme. Samo mu se jednom omaklo vanbračno dete, ali i ono dobro i pametno.

Kriminal: Otkazi policijskim starešinama

Načelnik SUP-a Kikinda i još dvanaest starešina dobilo je otkaz zbog sumnje da su u noći 15. marta naneli teške telesne povrede Mihalju Kaločanjiju (28), dok je Nikola Marjanović (41), policijski službenik iz Kikinde, 20. marta priveden istražnom sudiji Okružnog suda u ovom gradu sa krivičnom prijavom kojom se tereti za nanošenje teških telesnih povreda. Kaločanji je u noći 15. marta, sa još četvoricom drugova, priveden zbog narušavanja javnog reda i mira u naselju Mali Bedem, a zbog, kako stoji u saopštenju SUP-a Kikinda, "osnovane sumnje da će nastaviti sa daljim narušavanjem javnog reda i mira", njemu i njegovom drugu Miroslavu Juriću izrečena je mera zadržavanja. U istom saopštenju stoji da se sledećeg dana, u prepodnevnim časovima, Kaločanji požalio na zdravstvene probleme, te da mu je omogućen lekarski pregled, nakon čega je konstatovano da mu je potrebno bolničko lečenje. U Kikindu je posle ovog događaja odmah upućena komisija MUP-a Srbije. Ispostavilo se da je Kaločanji prilikom saslušanja pretučen u kancelariji policajca Marjanovića, čemu su prisustvovala još dvojica pripadnika SUP-a Kikinda. Pošto se požalio na bolove, mladića su prvo prevezli u policijsku stanicu u Čoki (navodno, zbog nedostatka prostora u stanici u kojoj je proveo noć), odakle je s jakim bolovima i unutrašnjim krvarenjem prebačen najpre u bolnicu u Senti, a potom u zdravstveni centar u Kikindi gde mu je izvađena slezina. U Generalnom inspektoratu tvrde da su slučajevi torture veoma retki, da se odmah istražuju i da se ne kriju od medija. Prošle godine ova služba je podnela samo dve krivične prijave koje se odnose na torturu, obe za zlostavljanje u službi. Zvanični podaci za istu godinu pokazuju da se od 595 krivičnih dela za koje su osumnjičeni policajci, samo petnaest odnosi na torturu. Od juna 2003. do februara ove godine Generalnom inspektoratu upućene su 222 predstavke u kojima se građani žale na zlostavljanje od strane policajaca. Koliko je od tih predstavki navodnih, a koliko pravih, videće se pred sudskim većima.

Srbija: Klizišta na sve strane

Zbog naglog otapanja velike količine snega, poplave, klizišta i odroni ugrožavaju brojna naselja i puteve u Srbiji. Za sada su ugrožena područja Sečnja, Kruševca, Jagodine, Čačka, Kragujevca, Koceljeve, Uba i Ljiga. Najkritičnije je u selu Bogdanje kod Trstenika, gde je potpuno uništeno sedam kuća, a oštećeno još stotinak. Dvadeset domaćinstava je iseljeno. Prilikom obilaska ovog sela, ministar privrede Predrag Bubalo rekao je da će meštani Bogdanja dobiti nove lokacije za izgradnju, nakon što komisije ustanove tačan broj srušenih kuća. I ministar finansija Mlađan Dinkić potvrdio je da će najugroženijim područjima Vlada pomoći iz posebnog fonda za takve namene, ali da najpre šteta mora biti tačno utvrđena. Za sada, prema podacima Saobraćajnog instituta CIP, šteta koju su klizišta nanela ovom selu veća je od dve milijarde dinara. Osim Predraga Bubala, Bogdanje je obišao i ministar odbrane SCG Zoran Stanković, koji je obećao da će vojska, zajedno sa Vladom Srbije, učiniti sve što je potrebno da se saniraju posledice ove elementarne nepogode. Porodice iz Bogdanja smeštene su kod rođaka i prijatelja u selu, a iz opštinskog budžeta za njih je izdvojeno po 20.000 dinara. Ostalima, koji se pripremaju za iseljenje, isplaćeno je po 10.000 dinara pomoći.

Pokretanjem klizišta, u opštini Kruševac oštećeno je 18 lokalnih puteva za čiju sanaciju će biti potrebno više od 23.000.000 dinara, saopšteno je iz Skupštine opštine Kruševac. Na većem broju puteva, stepen oštećenja iznosi oko 50 odsto, ali ima i pravaca koji su u potpunosti oštećeni. U Kolubarskom okrugu, porastao je nivo reka Ljig i Tamnava. Prema procenama kriznog štaba, Tamnava je poplavila 6000 hektara oranica, a voda je ušla i u dvadesetak kuća u selima Liso Polje, Crvena Jabuka, Sovljak i Takovo. Prema rečima predsednika Opštine Ljig Miroslava Maksimovića, u ovom kraju više nema nijednog sela koje nije ugroženo.

Skupština: Odlaganje i decentralizacija

Prva sednica prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Srbije u 2006. godini, koja je trebalo da bude održana 20. marta, odložena je za 27. mart. Predsednik parlamenta Predrag Marković odluku o odlaganju obrazložio je time što je na predloge akata iz predloženog dnevnog reda ovih sednica podnet veći broj amandmana koje Vlada i nadležni odbori do sada nisu razmotrili.

Protekle nedelje održana je sednica skupštinskog Odbora za privatizaciju. Članovi odbora napravili su predlog o obrazovanju radne grupe koja će se baviti iznalaženjem rešenja za problem registrovanja akcija u Centralnom registru, nakon raskida kupoprodajnih ugovora. Odbor za privatizaciju predložio je da Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede daju saglasnost za obezbeđivanje sredstava za pokretanje stečajnog postupka u preduzećima u kojima je kupoprodajni ugovor raskinut. Sednici Odbora prisustvovali su predstavnici Ministarstva privrede, Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda, Poreske uprave i Centralnog registra.

Na četvrtoj sednici Odbora za lokalnu samoupravu, poslanicima je predstavljen Plan rada Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Plan je predstavio ministar Zoran Lončar, koji je istakao da je decentralizacija strateški cilj Vlade Srbije. Po njegovim rečima, Zakon o lokalnoj samoupravi je dobar, ali proces decentralizacije ima veliku smetnju u važećem Ustavu i u tome što politička svest na lokalnom nivou nije dovoljno razvijena da bi bilo moguće primeniti pojedina rešenja iz Zakona, pre svega kada je reč o organizaciji lokalne vlasti. Da bi se neefikasnost lokalnih samouprava sprečila, Ministarstvo će pristupiti izmeni Zakona. Lončar je najavio i pripremu posebnog zakona koji bi regulisao status grada Beograda.

Beograd: Početak nastave

Posle agonije oko primopredaje dužnosti direktora, koja je trajala cele prošle nedelje, učenici Pravno-birotehničke škole u Zemunu od 20. marta redovno pohađaju nastavu. Vesna Petrović, koja je postavljena na mesto vršioca dužnosti direktora škole, u ponedeljak je morala da zatraži asistenciju policije kako bi ušla u zgradu, jer Ilija Mirović, koga je ministar prosvete suspendovao zbog nepravilnosti u radu, nije želeo da napusti školske prostorije i da preda dužnost koleginici. Kako Vesna Petrović kaže za "Vreme", nastava se, uprkos najavi jednog dela zaposlenih da će u znak solidarnosti sa starim rukovodstvom skratiti časove za petneset minuta, odvija normalno. Ona je demantovala informaciju da su u znak podrške suspendovanom direktoru Iliji Miroviću prošle nedelje štrajkovali i učenici i dodala da je Mirović 21. marta, bez ikakvih incidenata, posetio školu. U obrazloženju Ministarstva prosvete i sporta navodi se da je ponašanje jednog broja zaposlenih uticalo na normalan rad ove škole i da su utvrđene mnoge nepravilnosti u funkcionisanju obrazovne ustanove i apeluje se da učenici, roditelji i profesori doprinesu poboljšanju atmosfere i negovanju međusobnog uvažavanja i razumevanja. Izgubljeni časovi biće nadoknađeni, a predstavnici resornog ministarstva pozvali su Skupštinu grada Beograda da, posle otklanjanja nepravilnosti u radu škole, ispuni svoju zakonsku obavezu i izabere novi školski odbor i direktora.

Beograd: Sjaj i rejting

Beograd je 16. marta u Kanu proglašen gradom budućnosti južne Evrope, u drugoj fazi takmičenja koje organizuje britanski "Fajnenšel tajms". Zahvaljujući tom uspehu, srpska prestonica je svrstana u krug od pet gradova (pored Londona, Pariza, Brna i Bakua), koji će se takmičiti za titulu Evropskog grada budućnosti 2006/2007. Plasmanu Beograda doprineli su, uz brojne parametre, pre svega geografski položaj i kvalitet radne snage. U prvoj fazi takmičenja Beograd je proglašen gradom budućnosti centralnog dela Jugoistočne Evrope. Kako navodi Forin direkt investment, na odluku je uticao ekonomski rast Srbije za 8,6 odsto u 2004. i šest odsto u 2005. godini. Takođe, procenjeno je da je u Srbiju prošle godine investirano 1,65 milijardi dolara, a kao značajni investitori navedeni su italijanska banka Inteza, nemački Metro Keš end Keri i američka kompanija Ball Packaging. Dodaje se i da je Majkrosoft baš u Beogradu osnovao centar za razvoj. Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović poručio je da će grad nastaviti da ulaže u infrastrukturu, da bi na lokacijama mogao spremno da dočeka investitore. On procenjuje da će samo od uređenja građevinskog zemljišta grad ove godine inkasirati sto miliona evra i da će svaka para biti uložena u infrastrukturu. Boris Tadić je građanima i gradonačelniku prestonice uputio čestitku zbog plasmana i što su za kratko vreme uspeli da vrate sjaj i rejting Beograda.

Beograd: Širenje međunarodne studentske mreže

Predstavnici organizacionog tima International Student Week in Belgrade – međunarodne studentske konferencije koja će krajem juna ove godine prvi put biti održana u našem glavnom gradu – učestvovaće narednog vikenda (24–27. mart) na redovnom godišnjem sastanku međunarodne mreže studentskih festivala SORCE Network u Mariboru. Naši akademci dobili su priznanje za svoj rad prijemom u članstvo i pozivom da učestvuju na skupu koji je prilika za sve organizacije-članice da predstave rezultate i iskustva sa prošlogodišnjih festivala i da najave aktivnosti za tekuću godinu. Ideja SORCE Networka (Students Organizing Conventions Everywhere) rođena je 1993. godine, s ciljem da se kreira međunarodna baza za saradnju i međusobna pomoć studenata prilikom organizovanja seminara. Prvi beogradski International Student Week jeste projekat nove studentsko-omladinske organizacije World Youth Wave Serbia (Svetski omladinski talas Srbije), osnovane krajem oktobra prošle godine.

Službeni glasnik: Povlačenje novca

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, na osnovu Zakona o Narodnoj banci Srbije, doneo je odluku o povlačenju iz opticaja pojedinih novčanica apoena od 50, 100 i 200 dinara. Reč je o novčanicama od 50 i 100 dinara koje su u opticaju od 15. decembra 2000, i novčanici od 200 dinara od 31. maja 2001. godine.

Narodna banka Srbije će od 1. aprila do 31. decembra 2006. godine povući iz opticaja ove novčanice, tako da će od 1. januara 2007. godine one prestati da budu zakonsko sredstvo plaćanja. Ipak, tokom čitave sledeće godine, i fizička i pravna lica u zemlji moći će u bankama i u filijalama Narodne banke Srbije u neograničenom iznosu da zamenjuju ove tri novčanice za novčanice i kovani novac koji su u opticaju. Od 1. januara 2008. do 31. decembra 2012. godine isto to će moći da obave samo u Direkciji za poslove trezora Narodne banke Srbije.

Banke koje vrše zamenu novčanica dužne su da zamenjene novčanice filijalama dostavljaju sukcesivno, najkasnije do 15. januara 2008. godine, a filijale su dužne da novčanice koje su zamenjene u filijalama i koje su primile od banaka sukcesivno dostavljaju Direkciji, najkasnije do 31. januara 2008. godine.

Od 1. aprila, od kada će ova odluka početi da se primenjuje, filijale i banke biće dužne da ove novčanice odvajaju od ostalih novčanica apoena od 50, 100 i 200 dinara, izdanja Narodne banke Srbije.


 

Život

Književnik Dobrilo Nenadić ovogodišnji je dobitnik nagrade "Borisav Stanković". Takvu odluku doneli su u Biblioteci grada Beograda članovi žirija u sastavu – Radivoje Mikić, Marko Nedić i Aleksandar Jovanović.

Dobrilo Nenadić rođen je 23. oktobra 1940. godine u Vigoštu kod Arilja. Na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu završio je agronomiju. Prema sopstvenim rečima, fakultet je završio za tri godine i deset meseci, diplomiravši sa čistom desetkom. Potom se vratio u Arilje i zaposlio u Zemljoradničkoj zadruzi. Njegov prvi roman, Dorotej, objavljen 1977. godine, doživeo je deset izdanja, a preveden je i na ruski, slovenački i poljski. Nenadić je napisao i scenario za istoimeni film, koji je snimljen 1981. godine u režiji Zdravka Velimirovića. Autor je petnaestak romana, među kojima su najpoznatiji Dorotej (1977), Kiša (1979), Divlje zvezde (1985), Despot i žrtva (1998), i dve drame: Obilić (1989) i Magla (koautor Gojko Šantić, 2004). Dobitnik je više priznanja za književnost, kao što su Nagrada Biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu u 1978. godini (roman Dorotej), Nagrada "Meša Selimović" za najbolju knjigu u 1998. godini (Despot i žrtva) i Prosvetina nagrada za 1998. godinu. Nenadić je objavio i nekoliko radova iz oblasti voćarske kulture, tačnije o gajenju maline, koji su često citirani u stručnoj literaturi. Živi u Arilju sa suprugom Petkanom.

Berza: Dobra nedelja

Indeksi Beleks 15 i Beleks fm imali su prošle nedelje vrednost sličnu onoj od pre dve nedelje, što znači da su se za sada stabilizovali na oko 1100, odnosno 1675 poena. Nasuprot tome, prošlonedeljni promet akcija na Beogradskoj berzi bio je nešto iznad ovogodišnjeg proseka i iznosio je preko 1,5 milijardi dinara. Najuspešniji dan bila je sreda, kada je ostvareni promet dostigao 457.809.393 dinara. Akcije Poštanske štedionice a.d. Beograd bile su 10. marta predmet trgovine prvi put otkako su, sredinom februara, ponuđene na Beogradskoj berzi. Cena ovih „običnih" akcija s pravom glasa se od tada pa sve do prethodne nedelje zadržala na nivou od 11.581 dinar, nakon čega je za samo šest dana trgovine njihova vrednost skočila na 26.100 dinara. Do prošlog petka, ukupan obim trgovine ovim akcijama dostigao je visinu od preko 120.000.000 dinara. Od Poštanske štedionice, veći promet ostvarile su samo akcije AIK banke iz Niša, kojima je u istom periodu trgovano u vrednosti od 404.813.081 dinara. Akcije AIK banke su u prošli petak dostigle svoju najvišu vrednost – 3500 dinara, i još uvek su među „najpopularnijim" na Berzi. Kompanija čije su akcije treće prema visini prometa u prošloj nedelji jeste Hemofarm a.d. Vršac. Akcije ovog preduzeća ostvarile su u prošloj nedelji promet od preko 44.000.000 dinara, ali je njihova vrednost u poslednjih mesec dana stalno padala pa im je cena u petak iznosila 8967 dinara. Kao i Hemofarmove akcije, vrednosni papiri preduzeća za proizvodnju stočne hrane Sitra a.d. iz Kovačice u prethodne dve nedelje samo su gubile na vrednosti. Od početnih 895 dinara, njihova vrednost je do prošlog petka pala 500 dinara po akciji, uz znatan obim prometa od 6.532.900 dinara. Obveznicama Republike Srbije trgovano je u obimu od preko 250.000.000 dinara, a aktivnosti stranih investitora bile su na uobičajenom nivou od oko 50 odsto učešća u trgovanju na Berzi.

Članovi redakcije nedeljnika "Vreme", u utorak, 21. marta, na godišnjicu smrti Stojana Cerovića položili su cveće na njegov grob


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST