Formula 1 >

Fer trkanje

Ako ni po čemu drugom, trka će ostati upamćena po demistifikaciji komunikacije šefova i vozača, pa smo se tako uverili da u vodećim ekipama nema "timskih naređenja"

Đankarlo Fizikela

Da parafraziram Radovana III – dobra trka, odlična trka, samo dosadna... Mislim, stvarno! Već na startu trke za Veliku nagradu Malezije, Đankarlo Fizikela (Reno) pokazao je da neće dopustiti iznenađenja, pogotovo da ga Dženson Baton (Honda) uhvati na spavanju, a zapanjeni su u stvari bili Vilijamsovi vozači, Veber i mali Rozberg, koje je najpre o’ladio Meklarenov dvojac, Montoja i Raikonen, a onda ih je sve zajedno razvalio furiozni Fernando Alonso (Reno), koji se sa sedmog probio na treće mesto! U prvoj krivini, posle naizgled sitnih čukanja, nekoliko vozača je što odustalo što otišlo u boks na krpljenje, sitne zađevice su nastavljene i potom, a u petoj krivini Kimi je bio kolateralna šteta Kristijana Kliena (Red Bul), čime je njegova emisija bila završena.

"Klien je napravio fundamentalnu grešku i otpozadi se zakucao u mene! Polomio mi je vešanje i upropastio trku u kojoj sam imao i odlično podešen bolid i dobru strategiju", besneo je Raikonen posle, a dosoljavao je i šef tima Ron Denis rekavši da je to bila "glupa greška". Austrijanac, koji je nešto kasnije i sam odustao, iskulirao je optužbe i hladnokrvno izjavio da je reč o običnom "trkačkom incidentu".

I dok se opisano dešavalo, vodeći su se već bili lepo odvojili, a pratioci grupisali po dvojica-trojica i vodili sopstvene male okršaje. Najzanimljivije je bilo pratiti napredovanje Felipea Mase (Ferari), koji je startovao poslednji i mic po mic gurao ka bodovima. Slično je radio i Mihael Šumaher (Ferari), koji je imao nekoliko vozačkih bisera prilikom probijanja sa četrnaestog mesta ka vrhu. Mada... Svi pomenuti okršaji su bili sa drugoligašima, pa kada su oba pomenuta vozača došla do garogana iz prve lige, videlo se da njihovi bolidi nemaju snage da ih ozbiljnije ugroze. E tu se onda umešala tehnika... Prvo su jedan za drugim oba Vilijamsova kosvorta prolupala, bilo je dima ko suzavca kod nas za vreme šetnji onomad, onda je Hajdfeldov BMW takođe izdahnuo, pa su se stvari pred kraj trke namestile tako da se stvori privid kako velika trojka i dalje dominira. Cvrc! Pobednički dvojac u redu, razvalili su ih sve, ali ako izuzmemo Batonovu hondu koja je desetak sekundi kasnije prošla kroz cilj, šta reći za Montijev mercedes koji je zaostao trideset devet ili Masu i Šumija koji su dokaskali posle čak četrdeset tri sekunde!?

"Imamo najbolje vozače, najbolje bolide, najbolje motore", seirio je posle trke Flavio Brijatore, šef Renoovog tima. S pravom, naravno, jer je Alonsov motor pokupio osamnaest od mogućih dvadeset bodića, a učinak Fizikelinog je pedeset odsto. Zanimljivo je da su superiornost vodećima, nevoljno do duše, priznali i šefovi svih timova koji su direktni konkurenti u borbi za titulu. I vozači su bili oduševljeni rezultatom, a posebna priča je radio komunikacija koju smo i mi, obični TV gledaoci, imali prilike da čujemo. Naime, bili smo svedoci svih dogovora, upozorenja i uputstava koja su sa zida boksova stizala Fizikeli i Alonsu. Tako smo se uverili da nema timskih naredbi jer su Italijana upozoravali koliko je sporiji u odnosu na Španca, koji je vozio najbrži krug na trci, i kada da pojača ako želi da ostane prvi. Slično je bilo, videlo se na kraju, i kada je reč o Ferarijevoj ekipi.

"Što se mene tiče, ovo je bila perfektna trka, mada i psihički i fizički iscrpljujuća", rekao je posle Fizikela. "Znao sam da moram da gazim do kraja, tako sam i činio, imao sam dobru koncentraciju u završnici i stvarno sam srećan zbog ove pobede." Alonso je rekao da se s njegove tačke gledišta, a imao je najviše goriva u bolidu od svih, "sve završilo kako treba" i da je "veoma zadovoljan brojem bodova posle dve trke!" Zadovoljan? Idi!?!

Trećeplasirani Baton je možda zadovoljan što je na podijumu prvi put u ovoj sezoni, ali ipak se vajkao da je "najviši stepenik" ono o čemu razmišlja i da je zato "pomalo razočaran jer i on i tim žele da pobeđuju". E pa kad spakuju bolid sa malo više brzine, onda nek se jave. Baš kao i u Meklarenu, mada Ron Denis "preti" da će već na sledećoj trci u Australiji Mercedesov motor "osim pouzdanosti imati i dovoljno brzine za bolje rezultate", a slično metanišu i u Ferariju. Monti je, inače, imao u prvom delu trke dosta problema sa gumama, pa su stvari došle na svoje mesto tek posle prvog svraćanja u boks, ali je potom bilo kasno da popravi četvrtu poziciju. Zbog silnih odustajanja pre svega, sedmo mesto i dva boda osvojio je Žak Vilnev (BMW), a osmi je bio Ralf Šumaher (Tojota), koji je čipnuo prvi, neplanirani bodić i kako stvari stoje u ekipi sa najvećim budžetom u Formuli 1, ili će nešto menjati i postati redovni u drugom delu plasmana ili će perje da leti! Gazde tako nešto već najavljuju, a loša atmosfera koja je stvorena u timu nikako nije dobar saveznik u poslu.

Šta reći na kraju? Pa sledi trka u Australiji, a to je već druga priča, pre svega sa stanovišta umerenijih vremenskih uslova. Na to računa i Šumi, Alonso ga pominje kao najozbiljnijeg takmaca u Melburnu, Baton misli da je prednost na njegovoj strani, a Kimi i Monti čekaju novi, brži Mercedesov motor. Eto dobrih razloga da s nestrpljenjem sačekamo treću trku sezone, koja je, ipak, dobro počela.


 

Poredak vozača

1. Alonso (Reno) 18
2. M. Šumaher (Ferari) 11
3. Baton (Honda) 11
4. Fizikela (Reno) 10
5. Montoja (Meklaren) 9
6. Raikonen (Meklaren) 6

Poredak timova

1. Reno 28
2. Ferari 15
3. Meklaren 15
4. Honda 11
5. Vilijams 5


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST