Navigator >

Prvoaprilska zbilja

Da se ne lažemo, ovo je PC rubrika. Pritom, PC ne stoji za "političku koretknost" već za personalni kompjuter. No, to nije razlog da se u njoj ne ukaže dužno poštovanje kompaniji Epl (www.apple.com), a naročito njenom suosnivaču i aktuelnom predsedniku Stivu Džobsu, koji je imao indirektnog uticaja i na stvaranje veba.

Naime, ovih dana navršava se trideset godina postojanja ove firme, odgovorne za mnoge revolucionarne pronalaske informaciono-komunikacione prirode. Prvog aprila 1976. godine, sa punom svešću o značenju tog datuma u celom svetu, dva studenta koja su napustila školovanje Stiv Džobs i Stiv Vozni,ak i njihov prijatelj Ron Vejn osnivaju u jednoj garaži u Kaliforniji kompaniju za pravljenje računara. Ron Vejn ubrzo odustaje, a Džobs i Voznijak ("bog za elektrotehniku i kompjutere") prave Apple I računar, nudeći ga po ceni od 666,66 dolara. Cena je proistekla iz nekog telefonskog broja koji su koristili, što kao i datum osnivanja govori o duhu kompanije i njenih osnivača.

Rad na Epl računaru je više religijsko nego praktično ili tehničko pitanje. Ko je radio na njemu, prema PC-ju uglavnom ispoljava prezir i smatra ga "kabriolet" računarom (zbog navodne potrebe vlasnika da kućište stalno drži otvoreno kako bi se lakše obavljale česte intervencije na hardveru). Nije da se korisnici PC-ja nešto posebno sekiraju. Naprotiv, poštovanje prema Eplu na najbolji način pokazuje kakav je odnos kompjuteraša prema manjinama, budući da ni u svojim najboljim danima (a to je upravo sada) ljubitelja "jabuka" nije bilo više od četiri odsto u ukupnoj računarskoj populaciji.

Iz današnjeg ugla, kada su se PC i Epl dramatično približili, toliko da je Epl počeo da koristi Intel procesore (otprilike kao da u crkvu nosite Kuran) nije tako lako ukazati na očigledne razlike. Ali, Epl računare i danas koristi ICT elita. Smatraju se znatno stabilnijim od PC-ja, a važi mišljenje da su superiorni kada su u pitanju grafički dizajn i animacija. Međutim, znatno su i skuplji, a razlog njihove manje rasprostranjenosti leži u odluci kompanije da ne dopusti pravljenje "klonova" tj. kopija ovih računara u Koreji, Tajvanu, Kini i sl. Što se stabilnosti Epla tiče, ona je pored boljeg operativnog sistema ležala i u tome što ovi računari nisu bili toliko na udaru hakera, odnosno virusa. U poslednje vreme i to se menja.

Eplu, međutim, svi treba da budemo zahvalni što uz tastaturu koristimo miša, što se služimo "ikonama" na ekranu i što kompjuteri nisu više limene bele kutije iz kojih viri trista kablova. Takođe, ova kompanija prva je smislila koncept džepnog računara ili PDA (zvao se Njutn, pojavio se 1993. godine i slavno propao širom otvarajući vrata nasledinicima), a trenutno je svetski lider u prodaji džepnih muzičkih uređaja, iPod-ova.

Svojevremeno, dok je bio u izgnanstvu iz sopstvene kompanije, Stiv Džobs je napravio NeXT kompjutere. Na jednoj NeXT-ovoj radnoj stanici Tim Berners Li je 1991. godine razbio koncept World Wide Weba. U to vreme Džobs je osnovao i kompaniju Pixar, najuspešnijeg proizvođača crtanih filmova na svetu (Toy Story, Monsters Inc.) koja se nedavno spojila sa "Diznijem".

Osim što je sam napravio prva dva Epl računara (Apple I i II), Stiv Voznijak je autor i slogana koji razotkriva suštinu informatičke revolucije, a glasi: „Nikada ne veruj računaru koji ne možeš da baciš kroz prozor."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST