Milomir Kuzmanović, generalni direktor Termoelektro a.d. >

Spremni za saradnju sa britanskim gigantima

 

Kao ozbiljna kompanija, mi želimo da spremno dočekamo očekivani talas investicija u petrohemijskom i rafinerijskom sektoru koji se očekuje sledeće godine. U tom smislu, ova poseta bila je pre svega okrenuta ka informisanju potencijalnih britanskih investitora u ovom sektoru, i sigurni smo, da će, ukoliko dođu na tržište Srbije, izabrati Termoelektro

Jedan od potpuno neiskorišćenih, možda i najznačajnijih, resursa saradnje između Srbije i Velike Britanije jeste sektor energetike. Da se na tom polju nešto pomera nabolje svedoči i veoma zapažena prezentacija Termoelektra koja je u sklopu prezentacije privrede Srbije, uz prisustvo preko 70 britanskih kompanija, održana u prestižnoj londonskoj advokatskoj kancelariji Simmons&Simmons. O utiscima iz Velike Britanije, kao i o ostvarenim poslovnim kontaktima i daljim planovima za saradnju sa britanskim partnerima, razgovarali smo sa vodećim čovekom ove velike kompanije Milomirom Kuzmanovićem.

"Mi pažljivo pratimo sve signale koji stižu sa razvijenih tržišta. Ponekad su oni vidljivi i veoma jasni, a ponekad gotovo neprimetni, ali veoma značajni, što je upravo slučaj sa britanskim tržištem", kaže Milomir Kuzmanović, generalni direktor Termoelektra a.d.

"U tom smislu, veoma nam je značajan ovaj put u Mančester i London, pogotovo što su sa privrednicima bili predstavnici Vlade i Komore, zbog čijeg je prisustva celoj prezentaciji data dodatna težina.

Mi imamo iskustvo sa ulaskom velikih investitora na naše tržište. Kada je 2003. godine U.S. Stil Srbija privatizovao Sartid, mi smo uspeli da zadovoljimo visoke zahteve novog vlasnika i da, kako mi to kažemo, ‘ostanemo u poslu’. Isto je bilo i u industriji cementa – postali smo stalni parteneri velikih kompanija iz te branše: francuskog Lafarža, grčkog Titana i švajcarskog Holcima. Takođe, veoma dobro znamo da inicijativa mora poteći od nas, jer ako mi prvi ne kažemo da po tržišnim uslovima možemo ponuditi evropski nivo usluga – učiniće to neko drugi.

U tom smislu, mislimo da smo u Mančesteru i Londonu ostavili takvu poruku. Britanske kompanije u ovom trenutku nisu u značajnoj meri uključene u privatizacione i druge angažmane u našu privredu, ali sasvim sigurno će biti, ili direktno ili posredno preko investicionih fondova ili možda preko drugih vrsta integracija. One su suviše veliki investitori da bi izbegli da učestvuju na jednom ovako važnom geostrateškom tržištu.

Očekujemo da će se oni značajnije uključiti već ove i naredne godine i to upravo u sektoru energetike. Oni su pokazali interesovanje za privatizaciju nekih kompanija poput ‘Lola korporacije’, ‘Petra Drapšina’..., ali mislimo da je to samo vrh ledenog brega. Indikativno je da je Britiš petroleum, odnosno njegov odeljak za hemiju, zainteresovan za Metanolsko-sirćetni kompleks iz Kikinde, a takođe postoje relevantne informacije da imaju planove za znatno veće prisustvo i u rafinerijskom sektoru naše zemlje. A kada investitori tog ranga uđu na domaće tržište, praksa je pokazala da se oni uglavnom opredeljuju za Termoelektro, ne samo zbog referenci već i zbog nivoa i kvaliteta usluga koje možemo da garantujemo. Mi smo decenijama glavni domaći partner EPS-a i NIS-a, posebno u oblasti izgradnje, remonta i održavanja, i sama ta činjenica je nezaobilazan faktor prilikom odlučivanja velikih stranih investitora, posebno u energetskom i rafinerijskom sektoru. Velike investitore ne zanima samo obična kupovina. Oni po pravilu donose i velike investicije, bilo da je reč o rekonstrukcijama postojećih objekata ili izgradnji novih. Kao ozbiljna kompanija, mi želimo da spremno dočekamo očekivani talas investicija u petrohemijskom i rafinerijskom sektoru koji se očekuje sledeće godine. U tom smislu, ova poseta bila je pre svega okrenuta ka informisanju potencijalnih britanskih investitora u ovom sektoru, i sigurni smo, da će, ukoliko dođu na tržište Srbije, izabrati Termoelektro.

Posebno želim da naglasim da je poseta Londonu i Mančesteru u svim najznačajnijim aspektima bila odlično organizovana, a posebno bih naglasio kvalitetan rad Ambasade SCG u Londonu, koja nam je na svaki mogući način omogućila da ostvarimo ciljane poslovne kontakte, i da naša prezentacija u Londonu bude u potpunosti uspešna."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST