Privredna komora Mančestera

 

Nakon relativno brzog puta do Mančestera, naša delegacija u Privrednoj komori šireg regiona Mančestera doživela je malo razočaranje. Naime, iako je ovo jedna od najvećih britanskih komora sa više od 6500 članova, na prezentaciju je došlo njih manje od dvadeset. Objašnjenje za to prisutnima je dao Bil Polard, biznis-koordinator iz Međunarodnog trgovinskog centra Mančestera.

"Ova komora postoji od 1794. godine i osnovana je u vreme jednog od britansko-francuskih ratova, upravo zbog trgovine sa Francuzima i, nesumnjivo, poslednjih 200 godina ima značajnu ulogu u razvoju ovog regiona. Ono po čemu je ovaj region poznat ne samo vama već i celom svetu jesu tekstil i teška i prerađivačka industrija. Međutim, ovaj region u poslednjih dvadesetak godina doživeo je ogromnu transformaciju tako da je ta vrsta poslova gotovo nestala.

Oni se danas ovde bave visokim tehnologijama, posebno informacionim. Druga važna grana su mediji, a poseban vid delatnosti je sportski turizam. Fudbalski klub Mančester junajted je njihov glavni brend. S jedne strane, uspešno ih promoviše u svetu, a s druge strane donosi im ogroman prihod od miliona turista koji organizovano ili pojedinačno dolaze da obiđu Old Traford."

U procesu restrukturiranja privrede i razvoja grada i regiona uložili su ogromna sredstva u obrazovanje. Univerzitet u Mančesteru danas je jedan od prestižnijih u Britaniji. A evo kako su sprečili odlazak kvalifikovanih mladih kadrova:

"Ako pogledate kroz prozor, videćete potpuno novo apartmansko naselje. Pre deset godina tu je bio parking", kaže Lynn Shaw iz Komore Mančestera.

"Naša gradska vlast shvatila je da ako želi da im se mladi stručnjaci vrate u Mančester, oni moraju negde da žive. Osim stanova, u okviru naselja napravljeni su restorani, bioskopi, pozorišta, obdaništa i tako smo vratili mlade stručnjake, smestili smo ih u centar grada."

Drugi važan segment razvoja bio je izgradnja puteva i uopšte saobraćajne infrastrukture. U to smo se i sami uverili jer smo iz Londona do Mančestera putovali autobusom. Svuda su besprekorno uređeni i označeni putevi, ali za nas uz jednu malu neugodnost. Naime, po evropskim saobraćajnim propisima, svi putnici u autobusu moraju biti vezani.

Nakon prezentacija naše privrede domaćini su još dodali da prilično dobro poznaju stanje u našoj privredi i da ih ohrabruju promene za koje su čuli iz prezentacija. Zajednički je konstatovano da je dobro što su privrednici došli u Mančester. Direktan kontakt je veoma važan i sasvim sigurno će komunikacija ubuduće biti brža i raznovrsnija.

A koliko je ovaj region razvijen najbolje ilustruje podatak da sa otprilike istim brojem stanovnika kao Srbija, dakle oko 7.000.000, ostvaruje godišnji izvoz od čak 26 milijardi evra.

Nakon formalnog dela susreta domaćini su nam, naravno, ponudili da obiđemo stadion Mančester junajteda, što je oberučke prihvaćeno.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST