Navigator >

Najskuplja srpska reč

Kosovo bi uskoro moglo i zvanično da postane "najskuplja srpska reč" ukoliko se ostvare predviđanja da neko za domen kosovo.com iskešira poveću sumu novca. Ovaj domen je u privatnom vlasništvu izvesnog Željka Boškovića (živi u Finskoj), koji ga je donedavno davao na besplatno korišćenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ali, pre nekoliko dana taj dogovor je raskinut uz dosta međusobnih optužbi.

Dakle, pomenuti Željko je 1996. godine u praskozorje interneta i internet adresa registrovao više .com domena (tipa budva.com, crna-gora.com i slično) sa namerom da ih kasnije prodaje "na parče". Registracija je koštala desetak dolara po domenu godišnje, tako da je za stotinak domena morao da investira oko hiljadu dolara svake godine. Sudeći po njegovom sajtu (www.yunet.com), u međuvremenu je uspeo lepo da se izvadi i zaradi, ali ko je drugima kriv što se nisu prvi setili.

Jedan od domena koji je registrovao jeste i pomenuti kosovo.com, ali je umesto da njim trguje, odlučio da ga 1998. godine ustupi SPC-u, odnosno manastiru Dečani na upravljanje. Monasi, pre svega otac Sava Janjić, ozbiljno su pristupili tom poslu te je ovaj domen (dakle adresa, a ne sajt) visoko rangiran na većini pretraživača (prvi na Guglu) ako se pretraga vrši na osnovu reči "kosovo". Onda su krenule priče...

U SPC-u su načuli da Bošković domen sada namerava da proda, jer Albanci navodno saleću nudeći ogromne sume za tu internet lokaciju. Bošković je, pak, BBC-ju izjavio da mu tako nešto nije padalo na pamet, niti ikakvih ponuda ima, ali da je SPC pokušala da mu preotme domen. Išli su na nadležni američki sud koji je presudio u njegovu korist nakon čega su mu advokati savetovali da prekine saradnju sa SPC i domen ponudi na prodaju. Trenutno se na toj adresi nalazi "neutralan" sadržaj, dok se sajt koji uređuje SPC sada nalazi na adresi kosovo.net, koju je neko takođe ustupio SPC. Na sajtu kosovo.com vlasnik predstavlja svoju stranu priče, dok se na kosovo.net može naći viđenje SPC.

Zakonski, Željko Bošković je potpuno u pravu, odnosno sa domenom može da radi šta god hoće. Moralno, SPC je domenu digla cenu, odnosno ostvarila izuzetan rezultat na pretraživačima i nije skroz fer da se neko drugi time sada okoristi. Idealno bi bilo da se dve strane dogovore, ali to će, izgleda, teško ići. Bošković ne misli da domen preda džabe, crkva nema para da ga plati, država Srbija bi možda nešto i dala ali poručuje da ne može da se upusti u licitaciju sa Albancima, uprkos budžetskom suficitu. A navodna ponuda Albanaca se nezvanično procenjuje na više stotina hiljada evra, možda i milion!

Jer, sudeći po forumima na internetu, Albanci su svesni da svet kada govori o Kosovu upotrebljava termin "kosovo", a ne albansko "kosova" te im je (naročito u ovom trenutku) neobično važno da se dokopaju upravo najatraktivnijeg domena. Uklanjanje istovremeno i sadržaja SPC sa tog sajta bila bi dupla korist.

Kosovo.com suvereno vlada pretraživačima zbog velikog broja linkova sa drugih sajtova koji vode ka tom sajtu. Dragan Varagić (pretraga.co.yu) smatra da bi uz dosta rada i kosovo.net mogao da dostigne visok plasman. Potrebno je da se svaka stranica prilagodi potrebama pretraživača, da se podstaknu sajtovi koji linkuju ka kosovo.com da prelinkuju na kosovo.net i da se sajt koncipira tako da privuče još novih linkova (odnosno preporuka za čitanje). Varagić kaže da za to treba i volonterskog rada, ali i para, te se postavlja pitanje hoće li to na kraju izaći skuplje od nekog dogovora sa Željkom. A da li će se sa kosovo.net u nekom trenutku dogoditi isto što i sa kosovo.com, pitanje je ozbiljnosti dogovora Crkve i vlasnika ovog domena.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST