Navigator >

Besplatne novine

Način na koji čitate štampu, ali i dolazite do nje, mogao bi dramatično da se promeni od januara sledeće godine. Tada na tržište izlazi novi Majkrosoftov operativni sistem Windows Vista, koji u sebi sadrži softver za jednostavniji pristup elektronskim časopisima i knjigama, a istovremeno izdavačima nudi mogućnost da elektronsku verziju nekog štampanog izdanja naprave približnije originalu nego do sada. To je kratka definicija, a evo sada objašnjenja.

Ceneći da se čitaoci, barem u razvijenom svetu, polako sa štampanih stvari (novine, magazini, knjige itd.) sele na internet, i da je to povuklo i oglašivače, Majkrosoft je nameračio da se u tom procesu smesti negde na po’ puta. Dakle, ima ljudi koji i dalje tvrde da čitanje sa ekrana nije "to", da je reč o teroru tehnologije, da ne mogu da se naviknu na format internet sajtova i da je uopšte glupo napustiti grafički dizajn štampanih stvari koji je mukotrpno razvijan vekovima, upravo prema potrebama čitalaca. S druge strane, prednosti distribucije i snižavanje troškova izdavanja elektronskih publikacija previše su primamljivi.

Tu se Majkrosoft udružio sa "Njujork tajmsom", a rezultat je program koji omogućuje da ovaj list na ekranu izgleda verno svom štampanom originalu (bez mana koje ima aktuelni PDF). Takođe, moguće ga je "listati" na raznovrsne načine, kao klasične novine, list za listom (od napred ili od nazad, kako ko voli) ili preko hiperlinkova, kako nas interesovanje vuče, znači onako kako se čitaju veb sajtovi. Fontovi (slova), prelom, slike i uopšte izgled novina na koji ste navikli kada ih gledate na papiru biće isti i na ekranu. I još ima pokazivač koliko ste pročitali od ukupnog sadržaja.

Autori projekta još nisu načisto da li će se naplaćivati preuzimanje ovakvih publikacija sa mreže ili će sav trošak preći na oglašivače, što bi značilo da bi u nekoj budućnosti sve dnevne novine bile besplatne (sem ako in kupujete odštampane).

Naravno, ostaje trošak za struju koju potrošite ćitajući, kao i za "ono" na čemu ih čitate, znači za računar, prenosni ili stoni. A ideja je da se sve to prilagodi računarima najmanjih dimenzija, to jest onima koje možete nositi u džepu, i na koje biste u tom slučaju pred izlazak iz kuće "nakrcali" sve što vam je potrebno od novina i knjiga.

Obe firme veruju da je reč o revolucionarnom pristupu jer izdavači više neće morati da prave posebne verzije za štampu i za internet (ili neki drugi vid elektronskog čitanja). Isti materijal, koji svejedno nastaje i formira se za štampu u računaru, koristiće se u oba slučaja, bez ikakvih dodatnih intervencija. Odnosno, sve što treba da se na njemu priredi i promeni radiće pomenuti softver.

Naravno, daleko od toga da ovo označava kraj štampe. Za čitaoca novine će i dalje biti jeftinije na papiru, čak i ako ih u elektronskom formatu budu delili besplatno (rekosmo da će čitanje da ga košta zbog struje i računara). Međutim, pristupačnost će biti daleko veća, do omiljenih novina ćete dolaziti gde god da se na svetu nalazili, a ako treba, moći ćete i da ih odštampate i stavite pod mišku kao i do sada.

A najveća prednost javiće se kod ukrštenih reči. Samo pritisneš "clear" (obriši) i sa ekrana nestane sve što je sebični prethodnik uneo u kockice.


 

Komentari: 1


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST