Profil – Extreme, Beograd >

Zlatni partner Microsofta

Ugledna firma za prodaju softvera nije izgubila nijednog starog klijenta, a obnovila je ugovore sa 95 odsto partnera. Extreme je lider u prodaji grafičkih softvera u Srbiji, njegov udeo na tržištu iznosi 60 odsto

Za razliku od klijenata, proizvođači softvera su zamenjivi: Direktor firme Extreme Alan Albulj

Firma Extreme nedavno je zajedno sa lokalnom kancelarijom kompanije Microsoft proslavila sklapanje stotog ugovora o količinskom licenciranju. Extreme je tako dobio status partnera sa najboljim rezultatima u prodaji OSL/OVS ugovora, a u Microsoftu je najavljeno da će Extreme biti nominovan za nagradu koju će najveći proizvođač softvera u julu, na Svetskoj partnerskoj konferenciji u Bostonu, dodeliti najboljim partnerima. Još jedan pokazatelj dobre saradnje i kvaliteta jeste titula prve firme u jugoistočnoj Evropi koja je stekla Licensing Solutions kompetenciju u okviru Microsoft programa za partnere, koja je opet, najjednostavnije rečeno, potvrda da svoje usluge u oblasti licenciranja Microsoft softvera pruža izuzetno kvalitetno. Extreme je krajem januara ostvario i Gold Certified Partner status, koji predstavlja najviši oblik partnerstva sa Microsoftom.

UGOVORI: Iako najveći udeo u poslovanju odlazi upravo na prodaju Microsoftovih rešenja, u ponudi ove firme su proizvodi još dvadestak svetskih proizvođača softvera: Adobe, Corel, Symantec, Macromedia, Quark, Nero... Ipak, direktor Alan Albulj ističe da je Extreme pre svega orijentisan na klijente, jer su proizvođači softvera, za razliku od klijenata, uslovno rečeno – zamenjivi. Čak i prodaja softvera za antivirusnu zaštitu predstavlja dugoročno vezivanje sa klijentom jer se ugovor obnavlja svake godine, pa na taj način klijent, nastavljajući saradnju, potvrđuje da je zadovoljan uslugama koje mu pruža Extreme. "Ponekad se mora raditi čak i protivno interesima proizvođača softvera ako je to za dobrobit klijenata. Naš posao je da nađemo optimalan način da jedna firma nabavi i upotrebljava softver. Da nam to polazi za rukom govori podatak da je procenat obnove ovih ugovora preko 95 odsto", kaže Albulj. Takođe, po dolasku Microsofta u našu zemlju, najpre su sklapani trogodišnji ugovori o iznajmljivanju softvera. Ugovori su istekli 2005. kada su klijenti mogli da odluče da li će nastaviti saradnju tako što će obnoviti ugovore. Extreme se može pohvaliti i da praktično nije izgubio nijednog "starog" klijenta: njihov broj se neznatno smanjio, ali iz potpuno drugih razloga: neke firme su prestale s radom, a kod drugih je došlo do objedinjavanja više ugovora u jedan usled kupovine i udruživanja firmi.

Pored Microsoftovog, druga grupa softvera na koji odlazi velik udeo prometa i poslovanja jeste grafički, a ponajviše proizvodi čuvenih svetskih kompanija Adobe, Corel, Quark i Macromedia. Extreme je u prodaji ovog softvera najuspešniji u zemlji – njegov udeo na tržištu iznosi oko 60 odsto. Međutim, najbrže rastuća oblast njihovog poslovanja jeste prodaja softvera za antivirusnu zaštitu. Kako objašnjava Albulj, pri prodaji ovakvog softvera, mada važi i za sve ostale, jednostavno je objasniti klijentima da je kupovina softvera investicija, a ne trošak. Naime, cena od 10 do 30 dolara po računaru, koliko košta antivirus program, izuzetno je niska s obzirom na sve probleme koji mogu da se jave kada nezaštićeni računar "izlazi" na internet.

POČETAK: Extreme su pre 10 godina osnovala tri prijatelja pred kraj studija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Sa radom su počeli kao CD-ROM klub Extreme Plato u knjižari Plato. Kada je krajem 2001. godine Microsoft sklopio ugovor sa Vladom Srbije, počeli su da se bave prodajom Microsoftovog softvera. Već po završetku prve Microsoftove legalizacijske kampanje 2002. godine dobili su drugu nagradu za prodaju softvera. "Tada smo radili na edukovanju tržišta, gotovo kao kol centar – bili smo tu da klijentima objasnimo šta je legalan softver i zašto ga nabaviti", kaže Albulj. Sledeće godine osnovana je još jedna firma, Extreme CC (Computer Corner). Obe firme vode isti ljudi i iste ideje: Extreme se bavi prodajom softvera i pratećim uslugama, a Extreme CC pre svega zabavnim softverom. Obe firme imaju po 15 zaposlenih. Oko 80 do 90 odsto prometa ostvaruje se prodajom softvera, a u prateće usluge, između ostalog, spada pomoć firmama-klijentima da izaberu pravo softversko rešenje i iskoriste ga na najbolji mogući način. Bave se i distribucijom softvera, mada im to nije primarna delatnost.

RAST: Na pitanje kako je tako mlada firma postigla zavidan uspeh, njen direktor odgovara da je Extreme specifična firma jer je isključivo orijentisana na softver i sa idejom da klijent može da pronađe na jednom mestu sve što mu je potrebno. Uz to, na tržištu Srbije i Crne Gore postoji relativno mali broj ovakvih kompanija: neke su orijentisane na sklapanje ugovora sa velikim preduzećima, druge se bave prodajom hardvera a softver im spada u dodatne delatnosti, a treće, opet, kao tzv. sistem integratorske firme, nude kompletna rešenja, pa zbog obimnosti projekata imaju znatno manji broj klijenata. "Neke od tih firmi pripadaju starim vremenima po načinu rada i nisu inovirale pristup poslovanju. Tim u firmi Extreme koji se bavi isključivo prodajom softvera čini sedam ljudi, što je prilično velik broj i otuda dobri rezultati. S druge strane, mala firma koja je dobro organizovana i usko fokusirana uvek je dinamičnija i brže se prilagođava uslovima tržišta. Ne želimo da rastemo u "širinu" već u "dubinu", što je dobar način da posao naraste a da radni sat zaposlenih postane skuplji. U budućnosti planiramo da proširimo paletu usluga usko vezanih za softver i da se na tržištu nametnemo sa kvalitetnom i specifičnom proširenom uslugom", objašnjava Albulj.


 

Klijenti

Od preko hiljadu klijenata firme Extreme, najveći broj njih su mala preduzeća koja imaju u proseku pet do 10 računara. Ipak, na referentnoj listi je i dosta zvučnih imena poput Novosti, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Metalca, Telekoma, Dangrafa, Simpa, Državne lutrije Srbije, Future Plus, Ateksa, Zvezda-Heliosa, Grand Proma a.d., JKP-a Beograd put, Tipoplastike, Koncerna Swisslion-Takovo, PharmaSwissa...

Dizni

Dizni

Pored softvera koji se koristi na poslu, za šta je "zadužena" firma Extreme, postoji ona druga, zabavna strana softvera i računara, a o tome brine Extreme CC. U distributivnom programu ove firme pored ostalih nalazi se i Buena Vista Games (deo The Walt Disney Company). Na taj način mnogi legendarni Dizni junaci poput Mikija i Paje, ali i novi hitovi kao što su Pilence i Letopisi Narnije prisutni su kod nas kroz igrice za PC i za konzole.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST