Internet portali – Vibilia >

Veb podrška biznisu

Osim diplomatskih predstavništava, privrednih komora i lokalnih sedišta velikih stranih kompanija, klijenti Vibilije su i domaće vladine agencije i institucije, banke, kao i poslovni sistemi

Kompjuterska pismenost raste: Vlado Vujisić, vlasnik Vibilije

Jedan od preduslova za uspešno poslovanje u savremenom okruženju jeste dobra informisanost o prilikama koje vladaju na tržištu na kojem kompanija posluje. Preko internet biznis portala korisnici dobijaju mnoštva relevantnih informacija na samo jednom mestu. Na domaćem internet tržištu trenutno postoji desetak biznis portala, od kojih su neki usko specijalizovani za pojedine industrijske grane.

Jedan od najstarijih i najznačajnjih biznis veb – portala u Srbiji jeste Vibilia. "Naš cilj je da pružimo informativnu, medijsku i promotivnu podršku domaćim poslovnim subjektima, kako bi oni bili ‘na pravom mestu u pravo vreme’ i time uštedeli novac, vreme i energiju koju bi potrošili na traženje pravih informacija", kaže za "Vreme" Vlado Vujisić, generalni direktor kompanije Inko, koja je vlasnik Vibilije. On smatra da ušteda nastaje zato što njihovi klijenti više ne moraju da prate i po dvadesetak štampanih i elektronskih medija, već sve mogu da nađu na jednom mestu, potpuno prilagođeno njihovim potrebama.

ČETIRI PROIZVODA: Vibilija svojim klijentima nudi četiri osnovna proizvoda. Prvi je slanje vesti koje se tiču oblasti u kojoj klijent posluje, kao što su promene propisa ili političke odluke koje imaju veliki uticaj na ekonomske tokove. Drugi proizvod je skupljanje informacija o tenderima i njihovo svakodnevno slanje klijentima koji od njih mogu da imaju koristi. "Pojedini klijenti preko ovog servisa svakog dana dobijaju obaveštenja o 50 do 60 tendera. Pogotovo ako se bave, na primer, građevinarstvom", objašnjava Vujisić. Treća usluga jeste slanje izveštaja i reportaža koje sadrže detalje o onome što je predmet interesovanja klijenta. "Ove reportaže su obično u obliku PDF fajla od dve stranice sa fotografijom, koji daje više detalja o, na primer, Belgrade Design Weeku. Često preuzimamo podatke i tekstove iz časopisa, ali imamo i sopstvenu produkciju, svoje novinare koji prate sve te događaje", kaže Vujisić. Poslednji od četiri segmenta usluge jeste poslovni katalog domaćih privrednih subjekata. Ovaj katalog, koji je trenutno moguće koristiti potpuno besplatno, zapravo je baza podataka sa više od 12.000 preduzeća razvrstanih prema kategorijama delatnosti. Uz podatke o sedištu kompanije i kontakt adresi, posetioci sajta imaju priliku da vide, kako objašnjava Vujisić, "biografiju te firme, tendere na kojima je učestvovala, tendere na kojima je pobedila i listu događaja koje je organizovala ili sponzorisala". Ono što je posebno značajno i po čemu se ovaj portal razlikuje od drugih jeste to što su apsolutno sve informacije dostupne na nemačkom i engleskom jeziku. Svi dokumenti, obaveštenja i izveštaji se, istog dana po dobijanju, prevode i objavljuju na stranicama Vibilije. Zbog takve pogodnosti, usluge ove firme koristi veliki broj stranih ambasada, konzulata i trgovinskih predstavništava većine zemalja čije diplomate rade u Srbiji. Osim diplomatskih predstavništava, privrednih komora i lokalnih sedišta velikih stranih kompanija, Vujisić tvrdi da su klijenti Vibilije i domaće vladine agencije i institucije, banke kao i veliki poslovni sistemi. Međutim, udeo stranih kompanija koje traže ovakve usluge u odnosu na njihov ukupan broj znatno je veći od proporcije koja postoji kod domaćih firmi. "Stranci nekako lakše prepoznaju relevantnost ovih usluga, jer znaju da je to vrlo važna logistička podrška njihovom poslovanju i donošenju ispravnih poslovnih odluka", objašnjava Vujisić.

NOVI DIZAJN: Iz Inkoma najavljuju da će tokom juna ili jula biti izmenjen izgled i sadržaj sajta, pa će informacije biti mnogo ažurnije i raznovrsnije. Ponuda će biti obogaćena i interaktivnim alatima koji će pružati takve usluge kao što je istovremeno upoređivanje uslova koje svaka od 42 banke sa domaćeg tržišta pruža klijentima zainteresovanim za novu poslovnu investiciju, stan ili automobil. "Kompanije danas moraju da budu proaktivne, da na tržište stupaju sa dobrom marketinškom strategijom", kaže Vujisić. Uslov za donošenje pravilnih odluka je posedovanje relevantnih informacija. Dva osnovna principa koja svaka kompanija mora da poštuje su efektivnost i efikasnost. "Efektivnost znači da firma radi pravu stvar, da proizvodi ono za čime postoji potreba na tržištu, a efikasnost da to radi uz što manje troškove. Naše usluge pomažu ispunjenju oba ova principa", dodaje on.

S obzirom na to da sve veći broj domaćih firmi posluje u skladu sa savremenom tendencijom nuđenja usluga preko interneta i prodaje u virtuelnim prodavnicama, u Vibiliji smatraju da će njihove usluge biti sve traženije. "Napredak je očigledan i oseća se iz dana u dan. Sve više građana koristi internet i kompjutere, kompjuterska pismenost raste, a samim tim dolazi i do veće internet komunikacije", ističe Vujisić.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST