Tržište informacija – Agencija Executive Group >

Servis vodećih kompanija

Agencija je most između stranih investitora i državnih organa, kao i javnosti, a menadžere upućuje u dešavanja u Srbiji informacijama koje im šalje u obliku elektronskih novina

Jedan od najčešćih problema na koji se žale strani investitori u Srbiji jeste komplikovana državna administracija. Stranci u velikom broju slučajeva imaju problem da "otkriju" koje ministarstvo, agencija ili vladina kancelarija ima nadležnosti u oblastima u koje žele da investiraju. Agencija Executive Group je jedna od retkih domaćih firmi koje pomažu u ovakvim situacijama i pružaju usluge u odnosima sa Vladom Srbije (Goverment relations). "Nastojimo da budemo most između stranog investitora koji ovde dolazi sa ozbiljnim namerama i Vlade koja pokušava ili ne pokušava da mu izađe u susret", kaže za "Vreme" Darko Matijašević, osnivač i generalni direktor ove firme. On objašnjava da jedna od aktivnosti Executive Group upravo i jeste da svojim klijentima pomaže da identifikuju ljude sa kojima treba da razgovaraju, da svoj poslovni slučaj predstave relevantnim predstavnicima Vlade i da pokažu jasne koristi koje će od investicije imati domaća privreda, nezaposleni, poreske vlasti i ostale zainteresovane strane. "Tu nema misterije, mi pomažemo da se dođe do zajedničkog razumevanja i da na kraju svi ostvare svoje ciljeve i izađu kao pobednici", dodaje Matijašević.

KORPORATIVNE KOMUNIKACIJE: Osim kontaktima s Vladom, Executive Group se bavi i savetovanjem u domenu korporativnih komunikacija (Corporate Communications) i odnosima sa javnošću. U ovo se ubrajaju sve komunikativne aktivnosti jedne kompanije osim advertajzinga, odnosno oglašavanja. Za svoje klijente, Executive Group, između ostalog, razvija komunikacionu strategiju, ključne poruke, prati pojavljivanje kompanija u medijima, organizuje konferencije za štampu i intervjue, ali i kod svojih klijenata obučava zaposlene da samostalno obavljaju ove aktivnosti. "Radi se o nauci o komunikacijama prilagođenoj savremenim koroprativnim potrebama, koja podržava i uvećava poslovanje naših klijenata", kaže Matijašević, koji je u SAD radio na Wall Streetu i u McKinseyu, najprestižnijoj konsultantskoj kući za strateški menadžment.

ELEKTRONSKE NOVINE: Executive Group ima ambiciju da bude glavni izvor informacija za što je moguće više stranih poslovnih ljudi, koji imaju veće potrebe za kvalitetnim informacijama sa domaćeg tržišta. Zato ova firma ima posebno odeljenje – Business Intelligence, koje pravi tri proizvoda: Executive Newsletter, Executive Weekly i Belgrade Metropolitan. Prvi proizvod su zapravo elektronske poslovne novine na engleskom jeziku, koje se svake večeri šalju na adrese više od 200 kompanija a, kako kažu u Executive Groupu, čita ih više od 10.000 menadžera na raznim pozicijama u stranim i domaćim firmama. "To je vodeći provajder poslovnih vesti iz Srbije i Crne Gore na engleskom jeziku, tako da smo praktično oči i uši našim klijentima iz poslovne zajednice koja je zainteresovana za Srbiju", tvrdi Matijašević. "Executive Newsletter je u business-to-business smislu danas možda najveći srpski brend", smatra generalni direktor. Executive Weekly je okrenut klijentima koji ne moraju da prate svakodnevna poslovna dešavanja u Srbiji, već ih interesuju samo najvažniji događaji u jednoj nedelji. Belgrade Metropolitan, s druge strane, daje sveoubuhvatan pregled kulturnih i zabavnih dešavanja u Beogradu i Srbiji.

BIĆE I NA SRPSKOM: Sva tri elektronska izdanja za sada se pripremaju samo na engleskom jeziku. "Kada smo pre četiri godine krenuli sa ovim, razmišljali smo o pokretanju servisa na srpskom jeziku, ali smo shvatili da tipični menadžer domaćeg, neprivatizovanog preduzeća ne vrednuje poslovne vesti u meri u kojoj to čini strani menadžer ili, na primer, menadžer našeg porekla koji radi u stranom preduzeću. Takođe, veliki broj menadžera u srpskim firmama u to vreme nije koristio e-mail, pa je distribucija naših novina bila praktično nemoguća. Do sada se elektronska pismenost domaćih menadžera popravila, tako da razmišljamo i o izdanju na srpskom jeziku", navodi Darko Matijašević. On iznosi podatak da je među čitalaštvom polovina srpskog porekla, a polovina su stranci. "Domaći menadžeri u stranim firmama nemaju problema sa engleskim jezikom jer je on najčešće operativni jezik u kompanijama u kojima rade", navodi Matijašević.


 

Vodič za investitore

Klijenti koje savetuje Executive Group su u protekle četiri godine investirali preko dve milijarde dolara u Srbiju, što čini preko 30 odsto ukupnih stranih direktnih investicija u ovom periodu. Među tim klijentima su Philip Morris, KPMG, GlaxoSmithKline, Societe Generale, DHL, Alliance One Tobacco i drugi.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST