Neka vlada proba...

"Recept za Srbiju"; "Vreme" br. 818

Kako biste potrošili milijardu evra sa ciljem da doprinesete razvoju svoje zemlje? Čini se da ovaj tekst nudi dosta rešenja, a čini se da je suština u sledećem: neka vlada omogući ljudima, posebno "mladim naraštajima", da veruju da u Srbiji postoji mogućnost da se dobro živi i neka od Srbije stvori zemlju u koju će "stranci" dolaziti ne samo zbog "jake ‘rane" nego zbog toga što će im ovde biti jeftiniji život.

Za ovako nešto potrebne su dobre komunikacije: brži internet svuda, ali svuda, dostupnost novih tehnologija svima, primerena obuka za korišćenje novih tehnologija, dobri putevi, bezbedne ulice i domovi, sređeno tržište nekretnina kojim neće upravljati kriminalci...

Neka vlada proba ne samo da zadrži ljude da se ne iseljavaju, kretanje stanovništva je globalni trend, već neka stvara uslove u kojima će svako ko želi moći da dođe u Srbiju i da radi. Neka vide koji su to parametri potrebni da bi se ovako nešto napravilo, to nije lak zadatak, i neka rade u tom pravcu!

Dosta je kukanja o tome kako nam mladi odlaze, kako nam selo umire! Pa ako sela nestaju, kako tvrde pojedini zabrinuti domaćinski političari, to znači da ćemo imati više "prirode" pa će i to moći da se iskoristi za neki turizam, za neki odmor. Ovde se o selu priča a žele da nam kažu ako ne ostanete vi na selu doći će drugi – valjda Albanci – pa to opet neće biti naše. Kao, nema države ako nema ljudi! Ajte, molim vas, pa Rusija bi davno nestala. Potrebno je, dakle, da vlada pravi državu sa primamljivim ambijentom za rad i život bilo koga, pa će i "naših" biti više u samoj otadžbini.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST