Dragoljub Zarkovic

zoom >

Izborni inženjering: Od Mitrovdana do Đurđevdana

Koštunica može da formalizuje krizu vlade i isprovocira decembarske parlamentarne izbore. Manje je jasno kako Boris Tadić može da u decembru dobije i predsedničke izbore

Svečanost u senci sukoba: Svi su "za" osim dve trećine poslanika

Kao u američkim filmovima, sveštenik na svadbenoj ceremoniji pita da li neko zna razlog da se brak ne sklopi, ako ga zna, neka ga kaže odmah, a ako ga ne kaže, neka ćuti zauvek... Tako nekako izgleda i rasplet ustavnih događaja koji nisu potresli Srbiju, ali su dobro protresli stranačke aparate. Stranke ustavne sloge i ljubavi treba pred popa da izađu u nedelju 5. novembra, na završnu ceremoniju ustavne promene, pošto su na mišiće izvukle referendumsku potvrdu za usaglašeni Predlog ustava. Broj onih koji imaju da kažu nešto protiv povećava se iz časa u čas, uključujući tu i mladence. I ne ustručavaju se da govore o tome. Naprotiv.

Kao što smo predviđali zapelo je oko – izbora. Odnosno, vremena održavanja i rasporeda izbornih aktivnosti, pa se pokazalo umesnim biti obazriv prema najavama da će izbori biti baš u decembru i da će tada biti održani i parlamentarni i predsednički izbori. Radikali i socijalisti su za februar ili mart 2007. Demokratska stranka je za decembar 2006. Za isti mesec su, ali iz drugih razloga, i G17 plus, Srpski pokret obnove... Iz Demokratske stranke Srbije, kroz reči njihovog portparola, poručuju – ljudi smo, dogovorićemo se i oko rokova i redosleda izbora, ali iza te neutralnosti stranke koja vodi vladinu koaliciju jasno je vidljiva želja da parlamentarni izbori, ako već mora, budu u decembru, a predsednički što kasnije.

Ne bih se upuštao, ponovo, u razloge koji pojašnjavaju stranačke pozicije oko datuma i redosleda izbora. Čini mi se, naime, da to sagledava znatno veći procenat birača od postotka onih koji su na referendumu zaokružili "da" i da će, u nedelju, ustavni, skupštinski mladenci pred oltar Predraga Markovića doći svečano obučeni, reći formalno da je Ustav proglašen, a onda će se razići, jer neće biti obezbeđena dvotrećinska većina da se bračni ugovor potpiše, a da će se Srbija naći u poziciji da ima novi ustav i stare ustavne odnose, nepromenjene zakone i partijsko nadmudrivanje oko rokova i redosleda izbora.

Tu su, rekao bih, u boljoj poziciji oni koji su za razdvajanje izbora. Koštunica može da formalizuje krizu vlade i isprovocira decembarske parlamentarne izbore. Manje je jasno kako Boris Tadić može da vodi aktivnu igru i da u decembru dobije i predsedničke izbore.

Tromb, Milošević i Solana: A šta ćemo sa "društvenim okolnostima"

Zato Tadić sada podseća i sebe i njih i nas da je prilikom pisanja novog ustava pristao na politički kompromis sa svim strankama u parlamentu "da bi razbili veliki tromb u srcu države, a to je stari Miloševićev ustav". Bez medicinske retorike o tome govore i pohvale iz sveta. Kristina Galjak, portparol Olija Rena, komesara za proširenje EU-a, ocenila je da je ono što je potvrđeno u prošlu nedelju važan događaj zato što je time "zamenjen prevaziđeni Miloševićev ustav". I iz SAD je stiglo slično, malo više pesnički sročeno saopštenje po kome su građani Srbije "jasno izrazili volju da iza sebe ostave vreme u kojem je tom državom vladao Slobodan Milošević". Ono što tu ne piše rekao je Havijer Solana, visoki predstavnik EU-a: "Srbija se sada može usredsrediti na održavanje izbora iz kojih treba da proisteknu neophodne institucije koje bi podržale primenu novog ustava."

Jasno je da bi u međunarodnim kancelarijama želeli da što pre budu održani izbori kako bi kosovski paket mogli da isporuče nekoj stabilnijoj vladi od postojeće. Vladi koja bi mogla da eliminiše eventualne bezbednosne rizike zbog novouspostavljenog statusa Kosova, kao i radi otklanjanja "društvenih okolnosti" koje otežavaju lociranje i hapšenje Ratka Mladića, kako se o nevoljkosti vladajuće političke elite da pre izbora preseče pitanje haškog optuženika, izrazio Rade Bulatović, direktor BIA.

Ali ono što bi voleli tamo, ne vole svi ovde. To su i glavni razlozi što radikali insistiraju na odlaganju izbora. Bez njih bi se i mogla obezbediti dvotrećinska većina u parlamentu, radi donošenja zakona za sprovođenje Ustava, i zakazati svi izbori za koje se, odnekud, veruje da bi otklonili "društvene okolnosti". Računicu kvari to što su pored radikala protiv izbora u decembru i socijalisti. SPS je opterećen i unutrašnjim lomovima čiji se rasplet očekuje polovinom decembra i to su njima, trenutno, najvažniji izbori. Procenjuju da bi bili u izuzetno nepovoljnoj poziciji ako bi opšti izbori bili održani neposredno posle stranačkih i da bi u tom slučaju bili dalje od cenzusa nego što su sada, bez obzira na to koja bi struja socijalista prevladala.

Bez radikala i socijalista nema dvotrećinske većine u Skupštini Srbije. Koštunica je, do sada, efektivno trgovao sa socijalistima. Pitanje je sada može li platiti cenu, i koja je to cena, optiranja socijalista za izbore u decembru.

Havijer Solana nije pogrešio. Srbi su se usredsredili na izbore i te kako. Samo u drugom pravcu od onoga koji Solana očekuje.

Vannastavna sredstva: Ko je spinovao vest o proslavi u Prištini

A kad se ovi naši na nešto usredsrede, onda je to pravo čudo. Procene su govorile, negde oko 15 časova u nedelju 29. oktobra, da je ovo s referendumom "mrka kapa", kako je procenio neko iz CESID-a. Pošto je bio ogroman ulog u igri, svi su odjednom počeli da vrište i izlaznost je što regularnim, što vannastavnim sredstvima povećana do tih 52,3 odsto. Sada svi tvrde da su dali ogroman doprinos tom rezultatu u par poslednjih dramatičnih sati. Istina, kreću i optužbe na račun onih koji su tiho bojkotovali referendum. Analitičari dokazuju da je najveći odziv bio tamo gde je, inače, identifikovan jak radikalski izborni stratum, ali to nije dovoljno za optužbu da smo umesto Miloševićevog dobili radikalski ustav. Duh i slovo ustava tu tvrdnju ne potvrđuju, kao što je bojkot-ligi slab argument protiv Ustava bio da je to tobože Legijin ustav.

Radikali su jednostavno dokazali ono što smo znali i pre. Imaju najdisciplinovaniju glasačku mašinu i tehnički su vrlo potkovani za razne političke igre. Tako su se, pomalo euforični zbog uspeha referenduma, hvalili, istina ne baš javno, da su spinovali vest o tome da Agim Čeku organizuje miting u Prištini na kome će se proslaviti propast referenduma. Teško je utvrditi koliko je to podigleo na noge Srbe, tradicionalno otežalog stomaka posle nedeljnog ručka, i odvelo ih do birališta.

Ali, to pokazuje da radikale, politički rehabilitovane u ustavnom projektu, ne treba potceniti u smislu korišćenja sredstava, kad su se već i drugi, oko referenduma, pridružili maksimi da su dobra sva sredstva koja vode cilju. Mislite o tome, idu izbori.


 

Komentari: 1


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST