Paraćin i Ćuprija, mesec dana posle >

Prozori i zavese

Činilo se da su, posle eksplozije vojnog magacina, u pogođenim gradovima samo pukla stakla, ali se pokazalo da ima štete i na gramofonima, da ljudi hoće i nove kuće. Vlada, do sada, dala 30 miliona, a firma "Vujić", koja je promenila stolariju na školama, uzela preko 160. Za taj posao i Velja Ilić, javno, veli da je nekorektan, da nema smisla, i da on s tim nema veze

Kao što je poznato, 19. oktobra, četvrtak, u ranim jutarnjim satima, oko četiri, došlo je do eksplozije vojnog skladišta na Karađorđevom brdu, nedaleko od Paraćina, dovoljno blizu i Ćuprije, da se i u ovom gradu osete posledice razornih eksplozija.

Zna se da je istog dana, maltene, cela Vlada izašla na lice mesta, da je obećana pomoć, da su u oba grada formirani krizni štabovi, da se sve radi po planu i programu saniranja posledica eksplozija. U prvi mah se činilo da su u pitanju samo polupana stakla i izmešteni štokovi prozora, ali pokazalo se da tu ima razne i kol’ko ‘oćeš štete, te da će posao saniranja potrajati.

Ni posao oko istrage, te čišćenja terena u vojnom skladištu, nije doveden do kraja. Istražni sudija Okružnog suda u Nišu Radomir Mladenović je posle istrage izjavio da se teroristički akt i diverzija isključuju kao uzroci eksplozije. Po njemu, eksplodiralo je 1310 tona različitih minsko-eksplozivnih sredstava, od magacina je ostao samo krater, a pored magacina uništene su i platforme na kojima se nalazilo 960 tona razne municije. Čišćenje terena u skladištu i oko njega trajaće do proleća, i na tome je angažovana vojska kao i radnici Tehničko-remontnog zavoda iz Kragujevca. Posledica incidenta je i to što su odbornici SO Paraćin doneli odluku kojom od Vlade Srbije zahtevaju izmeštanje vojnih objekata u kojima se skladište municija i eksploziv sa teritorije opštine.

RINGLE I POKLOPAC: U Paraćin stigli pre podne, u centru grada nema vidljivih znakova oštećenja. U desnom krilu zgrade opštine sedište Narodne kancelarije, nekako se sporazumevamo sa opštinskim portirom, predsednik opštine, demokrata Saša Paunović, službeno odsutan, prima nas načelnica opštinske uprave, koordinator Operativnog štaba za pomoć građanima Danijela Radonjić. Mlađe žensko, crvena rolka, nije član nijedne partije. Još, predusretljiva i sistematična. Nudi izveštaj, prezentiran Skupštini opštine, sačinjeno 4037 zapisnika o oštećenim objektima, u toku obrada i procena štete, u prvom momentu građanima podeljeno 2580 kvadrata obične folije za prozore, 1441 metar armirane folije za krov, Vlada do sada uplatila 15 miliona dinara, opštine i pojedinci, kao pomoć, uplatili preko pet miliona dinara, samo grad Beograd tri miliona.

Ajmo po redu, odmah po incidentu formiran kol-centar, javilo se više od 15.000 građana, formirane komisije koje su izašle na lice mesta. Trenutno su na terenu građevinske, stolarske i staklarske ekipe. Procenjena šteta je preko sto miliona dinara, fizička lica 30, privredni subjekti 50, poljoprivrednici deset, javni objekti sedam, kad potroše Vladinih 15 miliona nadaju se novim sredstvima. Još nisu obradili sve prijave, na osnovu prijavljenih, imaju 2343 objekta sa polupanim staklom, 208 štokova, 264 ispucala zida, 614 oštećenih vrata, 330 plafona, osam dimnjaka... Sve ide po planu saniranja, jedino imaju problem sa staklom i staklarskim ekipama.

Što se tiče onih koji prijavljuju štetu, ima raznih slučajeva, najviše oštećen deo grada prema Karađorđevom brdu, ostali bili izloženi odbijenim vazdušnim udarima, ima onih koji prijavljuju štetu na frižiderima, zamrzivačima, gramofonima, prijavljuju oštećene zavese, nameštaj, pao prozor i pocep’o zavesu, a ima i da je pao prozor, oborio poklopac na šporetu, uključile se dve ringle i oštetile poklopac. Ali, broj takvih prijava je zanemarljiv, i upućuju ih na sud. Uto uđe stariji građanin, neće da čuje da je načelnica zauzeta, samo tri reči, kuća mu pala. Kad ovaj izađe, objašnjava da je dosta trošnih objekata koje bi i jači vetar oštetio, ne znaju šta da rade u takvim situacijama.

Dođosmo i do škola, škole nisu njihova briga, Ministarstvo prosvete obećalo zamenu stolarije i to završeno. Razgovor se privede kraju, opštinski službenik nas vodi u naselje koje je najviše oštećeno, vidimo majstore koji popravljaju kapke na prozorima. Najbliže mestu eksplozije naselje 7. jul, starija žena objašnjava da je gore pucalo, bilo gadnije nego kad su bombardovali, prozori polomljeni, vrata izletela, sve su namestili, sve će bude samo kad su glave čitave. Da odemo do mesta eksplozije, nekolicina vojnika angažovanih na razminiravanju kaže, ne može. Izlazimo na put za Ćupriju, opštinski službenik ima da kaže, nije se setio da nam pokaže mesto sa koga je Steva pisar pogodio Hafiz pašu, ozgo, sa Karađorđevog brda.

PALMINIH PET MILIONA: Ulazimo u Ćupriju, u centru, na gimnaziji, nova "Vujić" stolarija. Zgrada opštine dužna, a unutra, iznenađenje, red i izgled, u hodnicima tepih staze, svuda razno cveće, na zidovima slika do slike, mrtva, živa i ostale prirode. Sekretarica na mestu, popunila roze komplet, višak roze garderobe na čiviluku. Došli u zakazano vreme, ali predsednik opštine Ljubomir Marić samo što izaš’o. Šta sad, tu zamenik predsednika, predsednik Štaba za elementarne nepogode Miodrag Mitrović. Tu i predsednik skupštine opštine, tu slika sa neke pomorandže, tu i cveće, na stolu saksija sa orhidejom što bije na ljubičasto, imaju i belu, ali prošlo joj vreme. Otkud toliko cveća, predsednik voli cveće, pa eto.

Zamenik Mitrović, koji je kao i predsednik Ljuba van partije, prošle godine zajedno napustili SPS, zbog neslaganja, lokalnog, veli da svi znaju šta je bilo 19, šteta veća nego u dva bombardovanja 1999. Štab formiran istog jutra, dobili informaciju da nema zagađenja i krenuli u popis. Istog dana bila cela Vlada, ministar prosvete, sagledavajući škole, obeć’o da sve dovede u red, angažovana firma "Vujić" iz Valjeva, sledećeg dana krenuli da menjaju stolariju, prvo na Tehničkoj školi, posle na ostalim, investicije nešto veće, ali taj posao završen. Bio i ministar za investicije, koji je određen da vrši nadzor i nadomesti sredstva, dobili pet, pa još deset miliona, sad traže još deset.

Sve se radi po zakonu i u skladu sa zapisnikom komisije, ali ima tu problema, komisija napiše opisno da je kuća trošna, i šta tu da se radi, čovek dođe i ispostavi visok račun, ‘oće i ovo, i ono, ‘oće novu kuću, a kako novu kuću, to nesolidna gradnja, jači vetar bi napravio lom, ali on ‘oće kuću, kako da mu daju kuću, i drugi će traže kuću. Jeste kuća oštećena, ali ne može nova kuća. Ili, pao mu televizor, kako da znaju da li je pao, ili ga je sam gurnuo pošto je bio stari. Ima ‘oće novu klimu, pare za specijalno staklo na garažnim vratima, vele 200 evra, traže po sto kvadrata stakla, kako da daju toliko... Imaju 3500 zahteva za nadoknadu štete, toliko zapisnika, čovek potpiše zapisnik, posle se ne slaže, svađa se, ‘oće bije... Ukupnu štetu procenili na više od 200 miliona, tu firme, pojedinci, javni objekti, škole, ne računa stolariju za škole koju je obezbedilo Ministarstvo prosvete, samo na Tehničkoj školi, to zna, stolarija 14 miliona, ima tu još štete, još radova.

Sem od Vlade ni od koga nisu dobili pomoć, ako ne računa molera iz Gornjeg Milanovca, besplatno radi, obezbedili mu stan i hranu. U Paraćinu Demokratska stranka, zato su i dobili pomoć od drugih, to je toliko lično i partijski opredeljeno da je smešno, pa Stalna konferencija gradova, koja je isto DS, i njima uputila poziv da pomognu Paraćinu. Kod njih u koaliciji Palmin JS, SPS, SRS i DSS. Kakav Palma, slabo sarađuju, sramota, uzeo od Vlade pet miliona na tuđoj nesreći, u Jagodini prozor nije razbijen, a dobio milione, kao zbog raubovanja lokalnih puteva kad je bio zatvoren autoput...

KO IMA TELEFON: Ne može tu da se ispoštuje redovan postupak kod izbora izvođača, tu treba 45 dana, ovde je brz postupak, uzmu se tri najpovoljnije ponude, izabere jedna, i, ako se složi Ministarstvo za kapitalne investicije, izvođač se angažuje. Ne zna kako je angažovan "Vujić" da menja stolariju na školama, tu se ne mešaju, zna da su odmah došli i dobro obavili posao. Zna da firma Hemos, koja je iz Ćuprije, ne razume kako je angažovan "Vujić", ali tu se Opština ne pita, tamo gde se pitala, Hemos je dobio posao na zameni stakla.

Goran Mihajlović, vlasnik Hemosa, firme za proizvodnju šmirgle, stakla i PVC-a stolarije, predsednik Udruženja privrednika, predsednik Rotari kluba, bio menadžer Željka Joksimovića, sve u svemu i ukratko, kako kaže, intelektualac, ima ugovor sa Opštinom o angažovanju na zameni polupanog stakla. Ugovor, po sredini, potpis’o min. mr Velimir Ilić. Vlasnik Hemosa pita kako je angažovan "Vujić" za posao sa školama, njegova stolarija skoro duplo jeftinija, Opština rekla da nije nadležna, sležu ramenima, posao sa školama preko 160 miliona, čovek počeo da radi sutradan, kako, je l’ bilo drugih ponuda, i šta je tu menjano, direktor gimanzije mu dolazio po onoj nesreći, prijavio 12 razbijenih prozora, posle vidi zamenjena stolarija na pola škole, koga da pita, pa nema on telefon Velje Ilića, ako ga drugi imaju, to je druga stvar.

Pa kako je "Vujić" dobio posao u školama, po rukovodiocu odelenlja Ministarstva prosvete za Pomoravski okrug Životi Starčeviću, vredan više od 160 miliona dinara. Starčević nije rek’o, rek’o da su škole zahvaljujući novoj stolariji lepše, komfornije i bezbednije. Novinari se, tim povodom, obraćali i Ministarstvu prosvete, nisu dobili odgovor. Novinari o tome, promeni stolarije na 15 škola, pitali i ministra Ilića, ministar Ilić – koji nije da nije viđan sa Vidojem Vujićem, vlasnikom firme "Vujić", kad ono u Valjevskom kraju sedne pod šatru da se opusti posle velikih i kapitalnih radova – iz prve rek’o da s time nema ama baš nikakve veze, pa on je za 30 miliona završio i Paraćin i Ćupriju, nije mu jasno, tolike pare, to je nekorektno i plus nema smisla, rekli da promene stakla, a oni iskoristili da promene i stolariju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST