Navigator >

Tvoje je da učiš

Svi mediji koji prate internet a drže do sebe objavili su prošlog vikenda svoje viđenje Mekafijevog izveštaja (www.mcafee.com, kompanija koja se bavi zaštitom korisnika na internetu), u kojem se kaže da je internet kriminal postao izuzetno profitabilan i da organizovani kriminalci vrbuju dobre studente kako bi ih kasnije upotrebili u svojim akcijama. Izveštaj govori o tome da su internet prevare, krađe identiteta, kao i upadanje u korporacijske računarske sisteme postali jedan od najprofitabilnijih oblika kriminala. A u kibernetički, to jest sajber kriminal, ne može se sa pajserom, što su krimi-bosovi brzo shvatili i krenuli da svoje buduće "poručnike" regrutuju među najboljim studentima računarstva.

Dva metoda regrutacije su im omiljena. Studente sa Zapada obično ucenjuju, nađu im slabu tačku, podmetnu im ili već urade nešto iz svog inače bogatog arsenala. Studente sa Istoka češće stipendiraju jer se pokazalo da su otporniji na ucenu, ali se polakome na pare, kojih im, jelte, nikad dosta. Dalje je lako, od studenta očekuju isto što i roditelji, da dobro uče i zaposle se u što boljoj firmi. E, kada se to desi, podsete ih na "dûg" i tako to krene. Najinteresantnije od svega je da im je klasičan internet sve manje interesantan (tu su zaštite sve jače, a korisnici oprezniji), i okrenuli su se mobilnim telefonima jer tu još nismo stvorili naviku da se štitimo.

Najomiljeniji vid sajber kriminala i dalje su klasične prevare, lažni imejlovi od vaše banke u kojima se od vas traži da se ponovo registrujete kako bi vas "zaštitili" od mogućih prevara. Naravno, tu je i link do sajta, ali ne zvaničnog bančinog, već nekog čije ime samo podseća na ime banke. Dokle god su banke registrovane pod .co ili .com domenima, niko kriminalce ne može sprečiti da registruju sajtove nalik na originalne. Ako je zvanični sajt npr. www.superbanka.com, lopov registruje www.superbanka-offshore.com i to niko ne može da spreči, a korisnik ne kapira razliku jer se obično ne razume u internet domene. Ovaj drugi sajt nalik je originalnom, ali na tom sajtu unesete svoje privatne podatke i PIN kod sa platne kartice, jao si ga vama. Uzaman upozorenja banaka da one nikada, ali nikada ne komuniciraju sa klijentima imejlom. Zato se u poslednje vreme razvila debata o tome da se za banke i osiguravajuća društva otvori novi domen, najverovatnije .bank, koji ne bi mogao da dobije svako, već samo akreditovane finansijske institucije.

Ovaj vid kriminala još nije uzeo maha u Srbiji, ne zbog naše pronicljivosti, već zbog slabog korišćenja internet bankarstva. Inače, u Beogradu je protekle nedelje održan skup posvećen korišćenju visoke tehnologije u kriminalnim radnjama koji je pokazao da za razliku od nekih drugih oblasti, tu držimo korak sa svetom. Postoji pogrešno verovanje da je to razlog za tiho radovanje, jer navodno pokazuje neku naročitu tehnološku sposobnost, pa makar i hajdučko-uskočku. Nažalost, takav odnos menja se tek kada vam neko od tih "heroja" počisti račun i kada se zapitate ko mu je platio školovanje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST