Vreme uspeha >

Biznis

 

Jedan naš poljoprivrednik proizvede hrane za šest osoba, rumunski za osam, mađarski za devet, bugarski za 16, francuski za 35, a nemački za 46 osoba

Jubileji: Deset godina Ericssona u Srbiji

Svetski lider telekomunikacija Ericsson proslavio je minule sedmice deset uspešnih godina na tržištu Srbije. Predsednik i generalni direktor firme Ericsson d.o.o. Bo Anderson tim povodom je izjavio: "Naš cilj je da budemo prvi izbor svakog potrošača u Srbiji u njegovoj potrazi za komunikacijskim rešenjima." On je istakao da se ova švedska kompanija pozicionirala u Srbiji kao vodeći dobavljač telekomunikacione opreme i servisa za mobilne i fiksne mreže. Srpski ogranak Ericssona nedavno je formirao novu radnu jedinicu Ericsson Enterprise, sa namerom da obezbedi rešenja za poslovne korisnike: preduzeća, javni sektor, nevladine organizacije itd.

Nagrade: Citroen na poklon

Uručenjem nagrada srećnim dobitnicima, 6. decembra završena je nagradna igra Komercijalne banke "Izbor je vaš". U centru Beograda, ispred ekspoziture KB-a, izvršni direktor banke Ljubica Banović uručila je ključeve automobila citroen C3 SX 1,1 dobitniku prve nagrade Zorani Kandić iz Beograda. Druga nagrada, novogodišnji aranžman za dve osobe u Istanbulu, pripala je Miloradu Milojeviću iz Kruševca, a treća, doček Nove godine na Zlatiboru, Branku Jeriniću iz Beograda.

Tokom dva meseca trajanja nagradne igre klijenti KB-a pokazali su veliko interesovanje za učešće, oko 10.000 transakcija putem platnih kartica bilo je u konkurenciji za osvajanje nagrada.

Organizacija: FIC kompletan

Savet stranih investitora u Srbiji (FIC) na redovnoj godišnjoj skupštini kompletirao je sastav uprave. Predsednik FIC-a je Budimir Kostić (Raiffeisenbank a.d.), potpredsednik Srđan Janićijević ("Politika"), a izvršna direktorka Ivana Petrović. Članovi Upravnog odbora su: Aleksandar Piker (HVB banka), Gustavo Navaro (Holcim Srbija), Martin Mueler (British American Tobacco), Nenad Vučinić (Henkel), Stajn-Erik Velan (Telenor), Panagiotis Vlasiadis (Alphabank) i Isac Šeps (Carlsberg). Najavljeno je da će Savet nastaviti sa izdavanjem Bele knjige (o investiranju u Srbiju), ali i objaviti Zelenu knjigu, koja će prvenstveno biti namenjena privlačenju direktnih stranih investicija.

Sertifikati: Prva firma sa BRC-om

Mlekari Subotica dodeljen je jedan od najviših međunarodnih sertifikata – BRC (British Retail Consortium). Time je ova firma postala prva i jedina u prehrambenoj i mlekarskoj industriji u našoj zemlji, a i na teritoriji bivše SFRJ, koja je dobila BRC. Ovaj sertifikat garantuje potpunu sigurnost i vrhunski kvalitet proizvoda. On je znatno stroži od HACCAP-a, a podrazumeva potpuno kontrolisanu proizvodnju i zdravstvenu bezbednost proizvoda i osnovni je preduslov za izvoz proizvoda u zemlje EU-a.

Inovacije: ThinkPad Tablet

Kompanija Lenovo predstavila je ThinkPad X60 Tablet, novi računar sa rotacijom ekrana u bilo kom smeru. Korisnici tablet računara Lenovo su profesionalci u pokretu: zdravstveni radnici, agenti osiguranja, agenti za nekretnine, članovi vlade, prosvetni radnici, trgovački putnici, sportski treneri itd. Model ovog računara P/N UU047XX na srpskom tržištu košta 2545 evra (uključen PDV). Ostali modeli biće dostupni od 1. januara 2007.

Kartice: Rast Vise

U prvih devet meseci ove godine, preko Visa kartica u Srbiji i Crnoj Gori potrošeno je novca u vrednosti 346 miliona dolara, za 165,4 odsto više nego u istom periodu 2005. Regionalni direktor Visa International Žan Mark Tonti ipak smatra da je impresivniji rezultat to što je upotreba kartica u trgovinama porasla za 384 odsto. "To je jasan pokazatelj da potrošači razumeju i prihvataju prednosti bezgotovinskog plaćanja", tvrdi Tonti. Uz podatak da u ove dve države 40 odsto vlasnika kartica ima Visu, a to je 1,8 miliona korisnika, Tonti ističe da se ova tržišta najbrže razvijaju u regionu. Širi se i prihvatna mreža za kartice, rast u pomenutom periodu je oko 70 odsto.

Banke: Zdrav sistem

Piše: Budimir Kostić, predsednik Udruženja banaka Srbije

Udruženje banaka Srbije nedavno je proslavilo 85 godina svog uspešnog rada. Ova bankarska asocijacija započela je svoju dugu tradiciju kao Udruženje banaka Srba, Hrvata i Slovenaca, a sada je Udruženje banaka Srbije. Kroz svoju višedecenijsku tradiciju ovo udruženje kreiralo je položaj i jačalo ugled bankarskog sektora u zemlji i inostranstvu, doprinosilo stvaranju zdravog bankarskog sistema.

Proces tranzicije kroz koji prolazi naša zemlja neminovno ima i velikog uticaja na naš bankarski sektor. Neosporno je da je u tranziciji sektor bankarstva zabeležio odlične rezultate i da se znatno brže transformisao od sektora privrede.

Proces tranzicije donosi sa sobom i unapređenje i usklađivanje poslovanja privrede i banaka prema međunarodnim standardima. Za banke je od posebnog značaja vođenje poslovnih knjiga, sastavljanje i prezentacija finansijskih izveštaja u skladu sa računovodstvenim načelima definisanim međunarodnim standardima. Danas, nažalost, banke po međunarodnim standardima pokazuju dobit, a po domaćim posluju sa gubicima. Kao primer neusklađenosti lokalnih regulativa sa međunarodnim standardima navodimo odredbe Odluke o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki prema kojoj se tzv. start-up kompanije svrstavaju u kategoriju najrizičnijih klijenata, kao i da se cela grupa povezanih kompanija klasifikuje prema kompaniji koja ima najniži rejting. Prevazilaženju ovakve situacije najviše može da doprinese Narodna banka Srbije, kao vodeća institucija u reformi našeg bankarskog sektora, koja bi u najskorije vreme svojim propisima trebalo da omogući bankama da prikazivanje svog poslovanja i sastavljanje finansijskih izveštaja vrše u skladu sa međunarodnim standardima.

Poslovno geslo: Znanje otvara vrata

Piše: Branimir Bošković, generalni direktor Telefonije a.d. Beograd

Znanje koje posedujemo i koje upotrebimo na pravi način nas stavlja u jedinstvenu poziciju i otvara vrata koja pred drugima ostaju zatvorena. Na znanje se nadovezuje vera u pobedu i, neminovno, sledi uspeh. Sam Sun Cu je rekao: "Bitka je dobijena i izgubljena, pre nego što je i počela."


 

Extreme

RSD: Međunarodna SWIFT asocijacija počela je 9. decembra da primenjuje novu oznaku za srpski dinar – RSD (numerički 941), a dva dana kasnije RSD je zamenio CSD u domaćem bankarskom sistemu.

DOBOŠ: Celokupna imovina Pribojske banke u stečaju prodata je "na doboš" za 64,5 miliona dinara.

DIREKTNO: Železnica Srbije, posle pauze od nekoliko godina, 10. decembra ponovo je uspostavila direktnu vezu Beograd–Venecija. Karta u jednom pravcu košta 55 evra.

GINIS: Martin Šlaf je svoju imovinu u Mobtelu (preostalu nakon formiranja Mobi 63, koji je kupio Telenor) ponudio PTT-u za jedan evro. Reč je o suvlasničkom delu BK tradea (sa PTT-om) nad nepokretnostima vrednim oko 30 miliona evra.

NAJBOLJI: Ovogodišnje nagrade SIEPA za najveće izvozne uspehe pripale su vršačkom Hemofarmu, "9. septembru" iz Gornjeg Milanovca i beogradskim firmama Mekikal sistem, PC TECH i HDL design house

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Branivoj Jovičić, generalni direktor fabrike ulja Mladost, Šid: Dobitnici su u manjini

DOBITNICI: Kad gledam našu fabriku, podignutu na ledini i sa uspešnim poslovnim rezultatima, mi smo apsolutni dobitnici. Ne znam koliko nas je ovakvih, ali imam utisak da smo manjina.

GUBITNICI: To su radnici. Čini mi se da fabrike nikad i nisu bile njihove, vlasništvo radničke klase bila je zabluda. Srećni su oni koji su uspeli da sačuvaju radna mesta.

Dr Bogdan Kuzmanović, profesor Univerziteta u Novom Sadu: Fondovi su zaradili u pri(h)vatizaciji

DOBITNICI: U srpskoj tranziciji i pri(h)vatizaciji dobitnici su strani investicioni fondovi koji su za male pare ušli u ekonomsko tkivo Srbije i hraneći se istim, stvorili ogroman kapital kojim dalje uvećavaju svoju moć i uticaj na našu privredu i život. U širem smislu, ako se čitav proces bolje reguliše i usmeri, svi ćemo kao društvo od tog nezaobilaznog procesa imati koristi.

GUBITNICI: Domaće znanje, kapital i veći deo radne populacije su gubitnici, jer je olako prepušteno drugima da upravljaju resursima ove zemlje.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST