Formula 1 >

Uskršnji derbi

Velika nagrada Malezije biće zapamćena pre svega kao trka na kojoj je posle duže vremena najavljena neizvesna borba dva velika tima za primat

Iako su na zvaničnom treningu delovali superiorno, vozači Ferarija Masa i Raikonen zabrljali su već na samom startu trke na stazi Sepang. Pre svega Brazilac, koji je loše krenuo i dozvolio da ga Fernando Alonso (Meklaren) glatko obiđe u prvoj krivini, a potom u uzaludnom naporu da odbrani poziciju blokirao Kimija. Ne samo da je Finac morao oštro da koči da bi izbegao sudar već je zbog te blokade Luis Hamilton (Maklaren) obišao oba Ferarijeva vozača i sa četvrtog se popeo na drugo mesto. I pored toga što je zbog kvara ostao bez radio-veze sa timom već u desetom krugu, Katalonac se sigurno zadovoljno smeškao gledajući u retrovizor siguran da će mu mladi Hamilton dobro čuvati leđa. Taj deo trke, do prvog svraćanja u boks na dolivanje goriva i promenu guma, bio je prava poslastica! Novajlija u Formuli 1 je majstorski odbijao napade Mase, demonstrirajući talenat i veštinu načinom ulaska u oštre krivine, ponekad elegantno, a ponekad sa kontrolisanim proklizavanjem, priuštivši gledaocima pravo uživanje u praćenju "navlačenja" protivnika da načini grešku.

"Felipe je nekoliko puta pokušao da me pretekne, ali na žalost po njega uspeo sam da ga uvučem u zamku da na nezgodnom mestu pokuša kasnije da koči od mene. Propustio sam ga, a kad je video da ne može da savlada krivinu kako treba – bilo je kasno. Izleteo je sa staze na trenutak, što mi je bilo sasvim dovoljno da ga ponovo obiđem", komentarisao je posle trke Hamilton. Upravo dečački smešak koji je imao na licu dok je pričao novinarima taj detalj, bio je još jedan argument u prilog činjenici da je u prvu ligu ušao vozač kome je trkanje strast. Zbog toga ne čudi da je već postao zvezda koju prati sve više navijača, posebno u Engleskoj.

"Za svakog vozača je veoma važno da osvoji gran pri sa dva različita tima, a za mene posebno – kao da mi se ostvario san i ponosan sam što mi je to pošlo za rukom", uzbuđeno je komentarisao svoju pobedu Felipe Alonso, dodavši trezveno, "da je Masa zadržao prvu poziciju posle starta, bilo bi veoma teško pratiti ga u stopu i ovaj rezultat ne sme da nas zavara." Ovo je inače bila prva pobeda Meklarena posle osamnaest meseci, a sujeverni su sumnjali u uspeh tumačeći kao loš znak činjenicu da je šefu tima pukla guma dok je vozio tog jutra od hotela ka stazi pa je sleteo s druma! "Bio je to samo kratki pit-stop", prokomentarisao je svoju saobraćajku hladnokrvni Ron Denis.

U ekipi Ferarija atmosfera posle trke bila je mešavina nezadovoljstva i – čuđenja! "Meklaren ima dobar tim, dva odlična vozača, pa ipak sam iznenađen koliko su brzi", rekao je rezočarani Brazilac, koji je nizom sopstvenih brljotina uspeo da prvo mesto na startu pretvori u peto mesto na cilju. Kimi, koji je stigao treći na cilj, imao je još više razloga da bude besan, zbog pomenute blokade timskog kolege u prvoj krivini, na primer, a to je samo kratko prokomentarisao opaskom da su "Fernando i Luis bili bolji od nas". Nezadovoljstvo koje nije mogao da sakrije videlo se i u načinu na koji je primio Masino čestitanje posle trke. I inače "leden", izgledao je kao da su ga netom izvukli iz zamrzivača!

"S jedne strane sam srećan zbog novih šest bodova, a s druge razočaran jer nisam ostvario ono što sam očekivao", rekao je Kimi novinarima. "Morali smo da promenimo podešavanje i tako smanjili mogućnosti da iskoristimo pun potencijal bolida. Falilo mi je brzine u direktnim okršajima sa rivalima. Brine me to što svaki propušteni bod na početku sezone može da bude odlučujući na njenom kraju."

Dobar plasman Nika Haidfelda (BMW Zauber), koji je osvojio četvrto mesto, više nije iznenađenje. Sa petog mesta odlično je startovao, vešto odbio napade rivala u prvom delu trke, a posle svraćanja u boks vozio dosadnu trku – niti ga je ko napadao, niti je on mogao da stigne Kimija. "Fantastično je iskustvo pobediti jednog od Ferarijevih vozača", oduševljeno je rekao Nemac posle trke i dodao da se "uskoro to opet može desiti." Imao je i sreće jer mu je bolid ostao neoštećen posle "kresa" koji mu je u prvoj krivini priuštio timski kolega Kubica.

Fizikela i Kovalainen, Renoov dvojac, iako na relativno lošim startnim mestima, dokopali su se bodića i (bar na kratko) se sačuvali od gadnih psovki kojima ih je šef tima Flavio Brijatore počastio posle lošeg rezultata koji su postigli na trci u Melburnu. "Prezadovoljan sam dobrim startom, agresivnost mi se isplatila i obišao sam dvojicu", komentarisao je posle osvajanja šestog mesta Fiziko i dodao, "nemamo performanse da držimo korak sa najboljima". Kovalainen je osvojio svoj prvi bod u karijeri i zadovoljno je rekao da "je napadao rivale tokom čitave trke kako bi napredovao", a to je bio i razlog što je dva puta umalo izleteo sa staze u istoj krivini. Samo su ga dobri refleksi i veštna spasli da ne završi u ogradi. Sedmo mesto je više nego dobar rezultat za Jarna Trulija (Tojota) u situaciji kada su timu koji troši ogroman novac za trkanje bodovi više nego potrebni. "Loše sam startovao, zakovao sam se iza Fizikele i na stazi kao što je ova stvar je bila jasna, nisam imao nikakve šanse da ga stignem", rekao je Jarno.

Ono što se dešavalo tokom trke jasno je pokazalo da je pred nama veoma zanimljiva sezona koju će, slobodno mogu da prognoziram, obeležiti dvoboj (ili četvoroboj, kako vam drago) srebrnih i crvenih! Alonso i Hamilton su pokazali da delići sekunde prednosti koje bolidi Kimija i Mase realno imaju u odnosu na njihove mogu da nadoknade veštinom ili dobrom timskom taktikom. Kimi i Masa su majstori koji će svakako gledati da im na sledećim trkama uzvrate istom merom, a u tom nadmetanju najveću korist izvući će zaljubljenici u Formulu 1! Jedva čekam sledeću nedelju i trku za Veliku nagradu Bahreina!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST