Vreme uspeha >

Biznis

 

U Srbiji je registrovano 700 izvora mineralne vode, a koristi se samo pet odsto, mada je polovina izvorišta spremna za upotrebu

Trgovina: Novi centar M-Rodić

Rodić MB Invest, koji posluje u sastavu Rodić MB Holdinga, otvoriće uskoro tržni centar na 22.000 kvadratnih metara u Novom Beogradu. Najveći prostor u centru M-Rodić zauzimaće istoimeni megamarket, koji će na 8100 kvadratnih metara prodajnog prostora (plus 5290 kvadratnih metara skladišta i drugih objekata) ponuditi preko 50.000 artikala. U tržnom centru biće smeštene i tri Mercatorove specijalizovane prodavnice i još 24 lokala, a parking prostor će raspolagati sa 732 mesta, od čega će 419 biti pokriveno. U ovom objektu biće zaposleno 500 ljudi. Po rečima direktorke marketinga Rodić MB Holdinga Vladislave Epifanić, u megamarketu će raditi 340 ljudi, izabranih na konkursu na koji se prijavilo više od 4500 Beograđana, a svi zaposleni su već završili obuku za rad. Ovaj holding, inače, najavljuje izgradnju još nekoliko marketa u Beogradu.

Kampanje: Zaštita Dunava

Čista reka je i biznis i kultura i ekologija i zdravlje. U nastojanju da podstaknu građane da se odgovorno ponašaju prema jednom od najznačajnijih ekosistema u Evropi, Republička direkcija za vode i Coca-Cola sistem, gradske vlasti i obrazovni centri Beograda, Novog Sada, Sombora, Smedereva, Donjeg Milanovca, Valjeva i Majdanpeka organizovaće do sada najveće kampanje za zaštitu Dunava. Osim proslava na međunarodni dan Dunava (29. juna), u osnovnim školama biće organizovane obrazovne kampanje o ovoj reci, studenti će na Velikom Ratnom Ostrvu imati sedmodnevni ekološki kamp, a mnogi umetnici prikazaće svoja dela inspirisana Dunavom.

Investicije: Partneri Delta i Hypo

Konzorcijum koji kao ravnopravni partneri čine Delta M Grupa i Hypo Grupa preuzeo je projekat izgradnje Univerzitetskog naselja u Beogradu. Ugovor o tome potpisan je 12. juna u Klagenfurtu. Delta M je pre godinu dana kao manjinski partner ušla sa austrijskom firmom CEE Investments u konzorcijum za izgradnju naselja za Univerzijadu 2009. u Beogradu. Hypo-Alpe-Adria-Banka dala je garanciju za taj projekat. S obzirom na to da se posao nije odvijao prema željenoj dinamici, Delta M se posle nekoliko meseci povukla iz ovog projekta. Prema novom ugovoru, grupe Delta M i Hypo ulaze u projekat Univerzitetskog naselja kao investitori, na ravnopravnoj bazi. Rukovođenje izgradnjom već je preuzeo Delta Invest, kao firma specijalizovana za upravljanje projektima.

Udruživanja: Asocijacija agencija

U Srbiji je 14. juna osnovana Asocijacija regionalnih razvojnih agencija (ARRAS), kako bi se na teritoriji čitave zemlje poduprlo stvaranje uslova za održivi društveno-ekonomski razvoj. Asocijaciju čini 12 neprofitnih regionalnih agencija, koje su učestvovale na 146 projekata ukupne vrednosti 18 miliona evra. "ARRAS će promovisati regionalni razvoj kroz dijalog sa domaćim i međunarodnim institucijama u cilju bržeg integrisanja Srbije u Evropsku uniju"', izjavila je predsednica ARRAS-a Gordana Lazić-Rašović. Osnivanje ARRAS-a podržao je Program podrške razvoja preduzeća i preduzetništva, koji finansira EU, a realizuje Evropska agencija za rekonstrukciju.

Promocije: Bonux kolekcija

U okviru kampanje "Potraga za prirodnom svežinom sa Bonuxom", 13. juna su u parku Tašmajdan Beograđanima predstavljeni proizvodi iz Bonux 2u1 Natura kolekcije. U pitanju su Bonux 2u1 Natura praškovi za veš sa omekšivačem: Natura Relax sa prirodnim ekstraktom kamilice i lavande i Natura Energy sa mirisom jasmina i aloja vere. Upotrebom specijalne tehnologije, u ove deterdžente su ugrađeni prirodni ekstrakti koji donose svežinu u rublje i domaćinstvo.

Osiguranje: Program "Biznis plus"

Uniqa osiguranje kreirala je "Biznis plus", prvi program osiguranja u našoj zemlji namenjen isključivo samostalnim delatnostima, malim i srednjim preduzećima. Ovaj program obuhvata zaštitu od rizika koji su najčešći u poslovanju firme ili zanatske radnje (požari, poplave, lomovi mašina, krađe itd.). "Biznis plus" osigurava materijalnu imovinu od svih rizika koji ugrožavaju egzistenciju preduzeća ili izlažu opasnosti ostvareni prihod. Svaki osiguranik može da izabere jedan od tri paketa: Standard, Komfort ili Ekskluziv, čime sam bira rizike od kojih će biti zaštićen, kao i visine obeštećenja. Osiguranje u okviru ovih paketa jeftinije je od pojedinačno zaključenih polisa.

Banke: Mi dajemo više!

Piše: Ognjen Medić, član Izvršnog odbora Meridian banke Credit Agricole grupe

Meridian banka Credit Agricole grupa danas predstavlja banku u procesu punog razvoja, u poslovanju orijentisanu na stalno unapređenje kvaliteta bankarskih usluga i proizvoda.

Nedavno smo tržištu ponudili Visa revolving kreditnu karticu sa unapređenim karakteristikama, po kojima smo, trenutno, jedinstveni na domaćem tržištu.

Svim klijentima naše banke omogućili smo da iskoriste kreditni limit u visini do 12 mesečnih plata, dok mesečna otplata kreditnog duga može da bude samo jedan odsto od visine zaduženja, ili tri, odnosno pet odsto prema izboru svakog klijenta. To su trenutno najpovoljniji uslovi na tržištu. Mesečna kamata za naše klijente je 1,9 odsto. Međutim, ono po čemu se naša ponuda posebno izdvaja od svih ostalih jeste besplatna polisa životnog osiguranja koju dobija svaki korisnik Visa revolving kreditne kartice Meridian banke. Važan deo ponude čini i obećanje Banke da klijentima Visa karticu isporučujemo u roku od pet radnih dana od dana podnošenja dokumentacije. Ukoliko obećanje nije ispunjeno, korisnik besplatno dobija Master kreditnu karticu.

Naš moto glasi: "Mi dajemo više!" Izborom naše Visa revolving kreditne kartice klijenti dobijaju maksimalan kreditni limit, minimalne kamatne stope, besplatnu polisu životnog osiguranja i sve to u roku od samo pet radnih dana. Time ovaj proizvod predstavlja ponudu koja na najbolji način opravdava naš moto, ciljeve i zalaganja.

Ovo je samo jedan u nizu novih proizvoda koje Meridian banka nudi svojim klijentima, a u potpunosti oslikava osnovne vrednosti grupe kojoj pripadamo – Credit Agricole. Vrednosti koje negujemo, a koje ulažemo u sve aktivnosti, jesu odgovornost, solidarnost i bliskost sa klijentima i društvenom zajednicom, kao i preduzetnički duh.

Poslovno geslo: Lider kvaliteta

Piše: Jovo Šćepanović, zamenik generalnog direktora Carnexa, Vrbas

Naša osnovna strategija u narednom periodu bazira se na dva prioriteta. Prvi je insistiranje na koncepciji "Carnex – lider kvaliteta", a drugi je osavremenjivanje proizvodnih kapaciteta kroz dalja investiciona ulaganja u fabriku i, s tim u vezi, rešavanje niza problema na polju zaštite životne sredine. Smatram da će Carnex, doslednim sprovođenjem ovih opredeljenja, nastaviti da drži vodeću poziciju u industriji mesa u Srbiji, ali i da će se nametnuti kao jedan od regionalnih lidera u ovom delu Evrope. Ovim ciljevima potpuno su posvećeni svi naši stručni i poslovni potencijali.


 

Extreme

RAST: Fabrika nameštaja Simpo iz Vranja u prva četiri meseca ostvarila je izvoz od devet miliona evra, što je za 45 odsto više nego u istom periodu 2006.

OBNOVA: Biznismen sa Kipra Kostas Georgiu uložiće pet miliona evra u adaptaciju bivše tekstilne fabrike Zevelon u Leskovcu, koju je kupio, i u novim pogonima za izradu konfekcije ove godine će zaposliti između 500 i 1000 radnika.

NOVO: Kompanija Henkel otvorila je 11. juna u Inđiji novu fabriku građevinskih lepkova Ceresit, kapaciteta 100.000 tona godišnje.

DIVIDENDE: Skupština akcionara pirotske Korporacije Tigar donela je odluku da se svim akcionarima kompanije do sredine jula isplate dividende u bruto iznosu 43,4 miliona dinara.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Ašok Murti, modni kreator: Gube naivne poštenjačine i legalisti

DOBITNICI: Svi koji su (na vreme) shvatili da zakone i uredbe treba shvatiti kreativno – tj. insistirati na njima u slučaju da se odnose na druge i ignorisati ih ako se odnose na njih same; sponzoruše, self made biznismeni, srpski kapitalisti patrijarhalnog tipa i nadrealnih apetita, agresivci svih profila, instant proroci, kler, loši političari...

GUBITNICI: Tzv. srednji sloj (a najviše "impotentni" intelektualci koji su škole završavali radi prestiža), naivne poštenjačine i legalisti, sve urbane strukture, umetnici, samoupravljači... a najviše generacije koje stasavaju tokom tranzicije ubeđene da je oportunizam jedini isplativ stav.

Srđan Miković, predsednik SO Pančevo: Korist je počela pre tranzicije

DOBITNICI: Nažalost, najveći dobitnici tranzicije u Srbiji su isti oni koji su već imali i previše koristi za vreme vladavine Slobodana Miloševića.

GUBITNICI: Srednja klasa srednjih godina – previše mladi za penziju, a previše stari za ukus novih poslodavaca.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST