Meridijani

Jerihon: Cena mira

U utorak 7. avgusta sastali su se u Jerihonu palestinski predsednik Mahmud Abas i izraelski premijer Ehud Olmert, koji je bio u prvoj zvaničnoj poseti Palestini posle sedam godina. "Mnoga pitanja koja utiču na život Palestinaca biće rešena u danima koji dolaze", rekao je Abas za radio Glas Palestina, komentarišući Olmertovu posetu. Palestinski zvaničnici saopštili su da su od izraelskog premijera dobili uveravanja da će već tokom sledeće nedelje odobriti uklanjanje nekih kontrolnih punktova, blokada i barijera na Zapadnoj obali, dok je Abas odobrio puštanje nekih izraelskih zatvorenika. Sastanak u Jerihonu održan je u hotelu u blizini izraelskog kontrolnog punkta, uz jako obezbeđenje i dva helikoptera. Dvojica zvaničnika su razmenili ljubaznosti i zagrljaje. Posle tri sata "konstruktivnih razgovora", kako je ocenio portparol izraelskog premijera Dejvida Bejkera, Olmertov konvoj napustio je Jerihon i krenuo put Jerusalima. Palestinski premijer Mahmud Abas se nakon sastanka uputio u Kairo, u posetu egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku sa kojim će razgovarati o ishodu sastanka u Jerihonu. Iako se sastanak opisuje kao "pozitivan", jedan od učesnika sastanka, Saeb Erekat rekao je da je "predsednik Abas naglasio tokom sastanka da želi da nastavi potragu za razumnim rešenjem koje će dovesti do povlačenja izraelskih snaga sa teritorija okupiranih 1967. godine". Erekat je rekao da Arapi žele mir, ali ne po svaku cenu, rekavši da je cena mira povlačenje izraelskih snaga sa okupiranih arapskih teritorija. Prema oceni portparola obojice državnika, sastanak u Jerihonu održan je u sklopu priprema za međunarodnu konferenciju o Bliskom istoku koja će biti održana u novembru u SAD.

Nica: Krađa u muzeju

Maskirani i naoružani napadači uleteli su u Muzej lepih umetnosti u Nici i ukrali četiri izuzetno vredne slike: dva platna Brojgela, jednog Monea i jednog Sislija. Policija navodi da su u nedelju 5. avgusta najmanje četvorica lopova ušla u muzej koji se nalazi u samom centru grada, a zatim su zapretili osoblju muzeja da će upotrebiti oružje. U tom trenutku u muzeju se nalazilo samo šestoro posetilaca iako je tog dana ulaz bio besplatan. Lopovi su izvadili oružje, zaplašili posetioce i zaposelene, da bi zatim uzeli platna, stavili ih u torbu i utekli. "Jedan od zaposlenih koji se u vreme pljačke zatekao na prvom spratu, ispričao mi je da mu je maskirani lopov rekao da legne na pod dok su trpali slike u torbe. Želeli su da ukradu još jednu sliku, ali nisu imali dovoljno veliku torbu", kaže direktorka muzeja. Zanimljivo je da su dva od četiri ukradena plata, već bila predmet pljačke pre desetak godina. Prema rečima direktorke muzeja Moni Bele, slike Kloda Monea i Alfreda Sislija već su jednom bile ukradene iz tog muzeja u septembru 1998. godine, ali su pronađene nedelju dana kasnije na jednom brodu na remontu u luci Sen Loran di Var na jugu Francuske. Platna su, srećom, bila neoštećena, a policija je uhapsila tadašnjeg konzervatora muzeja Žana Fornerija, koji je u junu 2002. godine osuđen na pet godina zatvora zbog organizovanja pljačke u kojoj su mu pomogla dva saučesnika. Sislijeva slika je takođe imala sličnu sudbinu 1978. godine na izložbi u Marseju, ali je pronađena nekoliko dana kasnije u istom gradu.

Moskva: Doživotna robija

Aleksej Pičugin, bivši šef ozbezbeđenja Jukosa, propale naftne kompanije, osuđen je na doživotnu robiju zbog organizovanja ubistava i pokušaja ubistava, saopšteno je iz moskovske Gradske sudnice. Pičugina je u avgustu 2006. godine isti sud osudio na 24 godine zatvorske kazne zbog serije ubistava, za koja se verovalo da ih je učinio po nalogu svojih šefova: pokušaja ubistva biznismena Andreja Rjubina i ubistava Valentine Kronejeve i Jurija Petukova, gradonačelnika sibirskog grada Neftjuganjska, poznatog po nafti. Međutim, i tužilaštvo i odbrana žalili su se na presudu: tužilaštvo je tražilo doživotnu kaznu, a odbrana novo suđenje zbog neosnovanosti presude. Vrhovni sud Rusije razmotrio je njegov slučaj i odredio novo suđenje. Pičuginov advokat tvdi da se proces protiv njegovog klijenta vodi sa jednom jedinom svrhom – pritisak na šefove Jukosa. Optuženi Pičugin odbacio je sve opštužbe i izjasnio se kao nevin. Njegov nekadašnji šef Mihail Hodorovski, osnivač jedne od tada najvećih ruskih naftnih kompanija, i njegov poslovni partner Platon Lebedev već izdržavaju osmogodišnje zatvorske kazne zbog prevare i utaje poreza. Treći poslovni partner Leonid Nevzlin pobegao je u Izrael pre nego što je istraga pokrenuta.

Berlin: Olovka u glavi

Kako je olovka dospela u glavu 59-godišnje Nemice Margret Vegner, nije baš najjasnije, ali je izvesno da je olovka operativnim putem uklonjena iz njenog mozga, kako piše nemački list "Bild", a prenosi Rojters. Zapravo, kaže se da je Margret pala dok je držala olovku u ruci kada je imala četiri godine: "Olovka je ušla pod moju kožu, a zatim nestala u mojoj glavi." (?!) Kako god da se to desilo, ona je s tim živela 55 godina, imala je užasne glavobolje i krvarenja iz nosa, ali srećom vitalni delovi mozga nisu oštećeni. U vreme kada je pacijentkinja bila dete nijedan hirurg se nije usuđivao da je operiše, pa je ona morala da čeka pola veka kako bi izvadila strano telo iz glave. Operacija je izvršena na jednoj privatnoj klinici u Berlinu, gde je odstranjen veći deo olovke, ali ne i njen vrh, koji se zavukao tako duboko da ga je nemoguće izvaditi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST