Formula 1 >

Nešto je trulo...

Trku na stazi Hungaroring bacila je u drugi plan žestoka svađa koja je dan ranije besnela u timu Meklaren. A, kako stvari stoje, i dalje besni

Mnogi koji su prošle subote gledali borbu za startna mesta na trci za Veliku nagradu Mađarske nisu mogli ni da pretpostave razmere drame, a potom i haosa u timu koji trenutno vodi u konkurenciji vozača i konstruktora. E sad, a ne foliram se, majke mi, stvarno mi je bilo čudno to što oba vozača Meklarena, Alonso i Hamilton, sede u boksu dok drugi vozači na stazi "troše" višak goriva pre nego što do nedelje ostave bolide na zatvorenom parkingu. Ni posle čitanja zvaničnih izjava posle kvalifikacija nije mi sve bilo baš najjasnije jer su se i vozači i šef tima pravili ludi kao da se ništa ne dešava. Sve po sistemu "vidi ruke, vidi ruke". Te Fernando kaže "odličan rezultat", te Luis "srećan sam zbog drugog mesta", a Ron veli da su "dva bolida na čelu odlična stvar za sutrašnju trku". Smejurija, pokazaće se kasnije jer su u tom trenutku sudije već prionule na posao. Kakav? Pa da rebnu kazne. Kome? Pa Fernandu Alonsu. Zašto? E to je duga priča, a ide ovako...

Aktuelni, dvostruki šamion Formule 1, već je duže vremena nezadovoljan statusom u timu. Posebno odnosom šefa Rona Denisa prema njemu. U stvari, više mu smeta što Ron onoliko tetoši mlađahnog Luisa koji je sjajnim rezultatima mnoge oduševio. Pokazalo se prošle nedelje da je iskusni Denis "’ranio kuče da ga ujede", ali o tom potom. Elem, tokom ove sezone je Katalonac ćutke slušao timska naređenja, retko reagovao na postupke koji su favorizovali Karibijca, skupljalo se to u njemu i – puk’o čovek! U odlučujućem, završnom delu subotnjih kvalifikacija čučao je pola minuta u boksu, blokirao Hamiltona koji je stajao iza njega, čekao da ovome istekne vreme za završni krug, a onda izašao na stazu i osvojio prvo mesto na startu!

E tek kasnije, nekoliko sati posle kvalifikacija, dok su sudije većale šta da preduzmu, stvar počinje da eskalira. Saznalo se da je Alonso u stvari bio isprovociran da tako postupi. Naime, Hamilton je nekoliko minuta pre nego što će obojica otići u boks, čak pet puta, sve uz obostrane sočne psovke, ignorisao Denisovo naređenje da propusti Alonsa koji je vozio brze krugove kako bi potrošio više goriva pred sutrašnju trku.

"Nisam želeo da, poštujući naređenje tima, propustim priliku da budem najbrži ili da me Kimi obiđe i uzme mi prvo mesto na startu. Nisam se složio (sa timom) i nisam uradio ono što su oni želeli", bio je jasan Hamilton.

To je, krajnje očekivano, razbesnelo Katalonca koji je potom uradio ono što je uradio – oteo Luisu prvo mesto na startu! Pride je, na pitanje novinara "zašto su u Meklarenu svi obesili noseve iako imaju bolide u prvom redu na startu", ‘ladno odgovorio: "Zato što sam ja prvi, a Hamilton drugi. Teško mi je što ovo govorim, ali ja tako vidim stvari."

U međuvremenu su sudije odlučile da ga kazne tako što je sa prvog premešten da startuje sa šestog mesta zbog, kako su naveli u obrazloženju, "postupaka koji su (unapred) uticali na interese takmičenja", a ekipa je kažnjena tako što neće dobiti bodove koje vozači eventualno osvoje na samoj trci. Pokazalo se sutradan da je Maklaren ostao kratak za čak petnaest bodova što može biti veoma skupo na kraju šampionata jer je takvom odlukom tim Ferari sada smanjio razliku sa 27 na 19 bodova.

Vratimo se svađi koja, osim što pokazuje da "ima nešto trulo..." u šampionskom timu, sva je prilika preti da veoma ozbiljno ugrozi čitavo takmičenje koje i inače potresa "špijunska afera", navodne tajne trgovine tehničkim rešenjima u kojoj je ekipa Maklaren takođe značajan protagonista. Hamilton se pravio lud i u prvi mah je odbio da komentariše Fernandov postupak rečima: "Nemam pojma šta se desilo, pitajte ljude iz tima. Nisam ljut, ali sam znatiželjan. Ovo stvarno zahteva dobro objašnjenje!" Tada još nije bio svestan činice da su novinari već imali u rukama transkript njegove i Ronove razmene psovki tokom završnice kvalifikacija, dijaloga koji potvrđuje da je krivica na njemu. S druge strane, Fernando tada nije želeo da "povuče nogu" i započne priču o katastrofalno lošoj atmosferi u ekipi. "Tim je želeo da napravi distancu u odnosu na Ferari koji je već bio na stazi", rekao je Fernando u pokušaju da objasni (zabašuri pravi) razlog zbog kog je čamio pola minuta u boksu i blokirao Luisa. Ključni čovek je, pokazalo se posle, po svoj prilici bio Alonsov fizioterapeut Fabricio Bora, koji je gledao u zvanični sat, čekao da Hamiltonu iscuri vreme za pokušaj da napravi najbrži krug i na čiji znak je Katalonac krenuo iz boksa da proveze najbrži krug. Ron je, sve držeći ga pod ruku, odveo Fabricija do sudija i zvaničnika FIA. Onda je usledila kazna.

"Vrlo je komplikovano raditi sa dva vozača koji podjednako snažno žele da pobede, što stvara velike tenzije u timu i pokušavamo to da uskladimo", vajkao se Ron posle. Ipak, želeti pobedu i podmetati timskom kolegi dve su potpuno različite stvari, a biti naknadno "iznenađen i uvređen" besmisleno je za šefa tima posebno zbog toga što je i sam zagovornik principa po kome su dobri odnosi u timu trećina uspeha. Da li će i kako ispeglati sadašnje stanje teško je reći, jer izgleda da je malo mnogo bio "slep kod očiju", što bi kaz’o narod. Ostaje činjenica da nije poslušao bivše, iskusne vozače Formule 1, koji su upozoravali da je loše mladog Hamiltona dizati u nebesa, ne zbog toga što je loš vozač, već zato što se može uzneti ili se skršiti pod "teretom slave". Na kvalifikacijama u Hungaroringu se desilo ovo prvo, a najveću cenu je platio upravo čovek koji je od Luisa tokom proteklih godina napravio pravog trkača. To što mu se Hamilton posle izvinio za to što ga je psovao – mala je uteha. Izvinio se i timu zbog svog postupka dodavši da je "Ron bio veoma ljut" i da ne zna da li je "ljut još uvek", da se on sam nalazi u "složenoj situaciji, ali da na kraju krajeva čovek treba da stoji iza onoga u šta veruje." (!?!)

Sama trka? Hamilton je rutinski pobedio. Raikonen (Ferari) je tek u završnici uspeo da mu se približi, ali bez šanse da ga obiđe, stigao je drugi. "Cilj mi je bio da nadoknadim što više bodova u odnosu na najbliže rivale u borbi za titulu. Nisam baš najsrećniji, bolid je bio brz, ali nedovoljno za pobedu", rekao je Finac posle trke. Ono što je dobio u kvalifikacijama, Nik Hajdfeld (BMW Zauber) je izgubio već na samom startu kad je sporo krenuo pa ga je Kimi obišao. Ipak, po drugi put ove sezone popeo se na podijum osvojivši treće mesto i prognoziram da će do kraja ovogodišnjeg šampionata to učiniti bar još koji put. Njegov timski kolega, Poljak Kubica, doneo je timu još bodića stigavši na cilj peti. Posle trke, Alonso, koji je stigao četvrti, nije želeo da odgovara na pitanja novinara. "Pišite šta hoćete", brecnuo se na njih. Slično je učinio i Ron Denis koji je upkos Luisovoj pobedi rekao da je "isceđen, i da teško da mu je uopšte ostalo emocija". Ralf Šumaher (Tojota) je čitavog vikenda vozio sjajno i na cilj stigao šesti, Niko Rozberg (Vilijams BMW) je bio odličan sedmi, a poslednji bodić, onaj za osmo mesto, osvojio je Kovalainen (Reno). A Masa (Ferari), šta je bilo s njim? Njemu se tim zvanično izvinio zbog loše podešenog bolida. Završio je daleko od bodova.

Sledeća trka je za tri nedelje u Istanbulu za Veliku nagradu Turske.


 

Poredak vozača

1. Hamilton (Meklaren) 80
2. Alonso (Meklaren) 73
3. Raikonen (Ferari) 60
4. Masa (Ferari) 59
5. Hajdfeld (BMW Zauber) 42

Poredak timova

1. Meklaren 138
2. Ferari 119
3. BMW Zauber 71
4. Reno 33
5. Vilijams 20


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST