Navigator >

Govori se da me varaš

Svojevremeno mi je, u doba pejdžera, jedan prijatelj, Amerikanac, rekao da poznaje barem dve osobe kojima su te sprave zagorčale život. Radilo se, doduše, o pejdžerima koji su umesto pisane emitovali zvučnu poruku i koji su se oglasili u nevreme. Setio sam se toga pre neki dan čitajući u "Njujork tajmsu" tekst o tome kako nove tehnologije utiču na povećan broj razvoda u SAD.

Kada neko u Americi danas posumnja da ga partner vara, prvo će pokušati da preuzme kontrolu nad njegovim sredstvima komunikacije. To su nalozi za elektronsku poštu, sajtovi za socijalizaciju i Blekberi telefoni (masovno se koriste za razmenu poruka, slično evropskim SMS-ovima). Ozbiljna preljuba u današnje vreme mora da ostavi digitalan trag, poručuju američki detektivi koji prate preljubnike.

Ova vrsta istrage inicirala je stvaranje čitavog niza softverskih pomagala od kojih se diže kosa na glavi. Jedan ljubomorni muž kupio je svojoj supruzi novi laptop za rođendan, ali se pre toga potrudio da na isti instalira PC Pandoru, softver vredan ciglo 49 dolara. Ali zato sposoban da na svakih 15 minuta "fotografiše" ekran kompjutera i taj snimak mejlom pošalje svom pravom gospodaru. Nije prošlo mnogo dok se suprug nije uverio da njegova žena zaista ima aferu. Imao je uvid u njena pisma, ali i u neke eksplicitne fotografije skrivene na nekim teško dostupnim sajtovima. Uzaman je njegova (sada već bivša) žena temeljno čistila keš memoriju.

Jedna druga uznemirena supruga namamila je muža u toplu kupku (opet rođendan) ne bi li se domogla njegovog Blekberija (samo u kadi se odvajao od njega). Tu je pronašla dokaze da postoji neka druga, ali stvar je prsla tek kada se uz pomoć špijunskog softvera domogla lozinki njegovih i-mejl naloga.

Čak tri četvrtine razvoda u Americi, a gde je povod za razvod preljuba, uključuje digitalnu prepisku kao dokazni materijal. To je sada stvorilo novi pravni problem: pod kojim uslovima se ovako prikupljeni dokazi mogu koristiti na sudu. Za sada se rešava od slučaja do slučaja.

Priča se dodatno komplikuje kada se prenese na nivo ljudskih prava i sloboda na internetu. Naime, Gugl je ovih dana pokrenuo inicijativu da se privatnost na internetu bolje štiti, pre svega na državnom nivou. Svaka država ima svoja pravila, neusaglašena, što vaše lične podatke čini ranjivim budući da oni često putuju po serverima širom sveta. A guglovce je naročito zabolelo to što je njihova kompanija dobila najnižu ocenu po pitanju zaštite privatnosti.

Činjenica da su vaši lični podaci nedovoljno zaštićeni podjednako je neprijatna ukoliko podržavate zabranjeni politički pokret ili "zabranjenu" emotivnu vezu. U oba slučaja vam stručnjaci za privatnost poručuju da se klonite interneta i mobilnih telefona kao izrazito nesigurnih sredstava veze, koja ostavljaju neizbrisiv trag o vašim aktivnostima. A ako sud može da naloži otvaranje vaših naloga (na serveru provajdera, vama nedostupnih za brisanje) zbog sumnje da pomažete Al Kaidu, može to da učini i zbog sumnje da varate ženu. Naravno, ako ona ima sposobnijeg advokata.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST