TV manijak >

Parlamentarni kanal

Svetle tradicije višegodišnje borbe za demokratiju u Srbiji bile su ukidanje tv-pretplate i direktni prenosi sednica Skupštine. Sedam godina kasnije – RTS preti tužbama pred drugi Dnevnik kao nekada švedskim detektorima. Ako hoćete da gledate evropsko lice Srbije, platite civilizacijsku tekovinu – pretplatu. Međutim, u borbi za rejtinge RTS danas ima hendikep u vidu skupštinskih prenosa. Ta maratonska nadmudrivanja izgleda niko ne gleda a radikali toliko uživaju u pojavljivanju da je nemoguće napraviti pauzu za reklame i naplatiti televizijsko vreme. Direktor RTS-a kaže da rešenje nije ni RTS 2 jer tu sve cveta od naučnog i školskog programa, ostaće nam deca zatucana i neprosvećena. Zato se kao spasonosna ideja pojavio – Parlamentarni kanal Srbije (PKS) na kojem će satima i danima ozbiljni tv-manijaci moći do mile volje da uživaju u prenosima iz Skupštine.

Ne želim da budem maliciozan, mada bih kao redovan pretplatnik imao sva prava da budem jer RTS ima zaposlenih ko kragujevačka Zastava pre otpuštanja. Parlamentarni kanal plaćali bismo mi – znači još skuplja pretplata, još zaposlenih, al’ ako plaćam ‘oću da znam šta gledam. Zato ću potpuno besplatno, što se kaže za Srbiju, da zamislim programsku šemu PKS-a.

Jutarnji program – 06.00 – na vetru leprša trobojka, počinje himna, ulazimo u studio i gledamo najavu Zasedanja – Skupštinske vesti.

06.30–07.00 Telešop (kosmodisk, vitafon, bioklinika, božen)

07.00 "Sabiranje" – pratimo u formi realiti programa sakupljanje poslanika, po hotelima, neko prispeva kolima, nekoga dovoze, neko je zalomio pa je mamuran.

09.00 "Kvorum" – jednosatni program u kojem Predsednik i potpredsednici uz pomoć službenika pokušavaju da utvrde kvorum. Poslanici im pri tome odmažu – ustaju, šetaju i skrivaju po zgradi – obezbeđenje ih unosi – Sednica počinje.

09.00–14.00 Prenos prepodnevnog zasedanja

14.00–16 00 "Sit sam politike!" Gastronomska emisija u kojoj svakoga dana jedan od poslanika/poslanica kuva omiljeno jelo u restoranu (moguće je fingiranje).

16.00–17.00 Leti leti pesmo moja mila, splet digestivnih narodnjaka uz koje se vesele narodni predstavnici, moguće želje i pozdravi, čet, (obavezno uključiti dijasporu) – sav prihod odlazi u humanitarne svrhe.

17.00–20.00 Prenos popodnevnog zasedanja.

20.00 – "Poslovnik" – centralana informativna emisija Parlamentarnog kanala (radni naslov "Šta smo imali?"). Bira se najbolja replika, najbolji stajling, nešto kao IN i OUT lista. Nije teško biti fin – primeri uljudnosti.

21.00–22.00 "Srbija u svetu", analiza trenutnog položaja Srbije, raspored saveznika i protivnika, šta je danas radio Putin (uz nedeljnu emisiju "Nas i Rusa..."), gostovanje osvedočenih prijatelja, stranih parlamentaraca, uz šaljive slike tuča u tajvanskom parlamentu, Čavezovih, Kastrovih i Bušovih govora.

22.00 – noćne sednice, u altrenaciji sa filmom (politički triler).

00 – reprize zasedanja

Kraj – trobojka i pesma "Oj Srbijo lepotice" – na ripit plus telešop.

Na nedeljnoj bazi moguće je napraviti emisije "Menjam stranku" (prebezi i preleti), ili primeri međupartijske solidarnosti – "Ljudi smo", gde bismo uz kafu mogli da vidimo kako se žestoki politički protivnici pajtaju. Svi voditelji bi bili izabrani na konkursu za Evropsko lice srpske Skupštine, na kraju bi glasali gledaoci kao u "Zvezdama Granda".

Od sportskih emisija izdvojio bih "Bubamaru" – prvobitni naziv "Parlamentarna liga" otpao je zbog Čankovih autorskih prava – gde pratimo Albijanića i reprezentaciju parlamentaraca na pripremama i prijateljskim mečevima. Mislim da ovakvim programom apsolutno ne bi bila ugrožena liderska pozicija RTS-a kao sistema, već bi se naprotiv iskoristio talenat naših narodnih predstavnika. U dogledno vreme – taj kanal bi finansijski mogao da potpomogne RTS što bi dovelo do stabilnije cene tv-pretplate.

Kao što vidite, u programskoj šemi nema vremenske prognoze jer je za parlamentarni život apsolutno irelevantna, nema slika iz Srbije jer je naša Skupština nalik na tibetanski manastir gde svakodnevni život ne prekoračuje prag. Kao u kući Velikog brata, može vam se učiniti da ukućani/ukućanke nemaju veze sa realnošću, no oko vara – a Parlamentarni kanal će vam otkriti (ako ste dovoljno hrabri) svet sa druge strane biračkog spiska!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST