Meridijani

Havana: "638 načina da ubiješ Kastra"

Nekoliko dana posle pojavljivanja Fidela Kastra na televiziji, izašla je knjiga 638 načina da se ubije Kastro uzbudljiv dokumentarno-detektivski triler produkcije britanskog Kanala 4. Prema mišljenju bivšeg šefa kubanske obaveštajne službe, postoji najmanje 638 načina da se ubije politički neprijatalj. Dokumentarni film 638 načina da se ubije Kastro bavi se istorijom odnosa između vlade SAD i Kube preko nebrojenih neuspelih atentata na Fidela Kastra: cigarete koja eksplodira, fatalna žena-ubica, penkalo napunjeno otrovnim gasom… Na tragu potencijalnih Kastrovih ubica, filmadžije su predstavile seriju neobičnih ličnosti, uključujuči i dvojicu ljudi koji su optuženi za terorizam, ali žive slobodno u Americi. Orlando Boš, kojeg mnogi smatraju najopasnijim teroristom na severnoj hemisferi, našao je svoj mir u Majamiju gde živi sa porodicom. Kubanac Antonio Vekijana, koji je bio najbliži ostvarenju cilja da ubije Kastra (tri puta je pokušavao), danas vodi jednu nautičku radnju takođe u Majamiju. Obojica nesuđenih ubica imali su materijalnu i moralnu podršku od SAD, a prema priči iz dokumentarca 638 načina da se ubije Kastro, CIA je čak tražila pomoć i od mafije, nadajući se da će oni moći da im kažu u čemu su Boš i Vekijana grešili. No, van filmskog platna 81-godišnji diktator (ili heroj, kako mnogi veruju) još nema nameru da umire prirodnim ili nasilnim putem, već se bavi procenom štete rata SAD sa Irakom i budućim ratom SAD sa Iranom. I poručuje svima: "Dakle, evo mene!"

Njujork: Đavolske provokacije

Iako je mogao da pretpostavi kakve će reakcije izazvati njegove reči, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad branio je svoje stavove o nuklearnim pretenzijama Irana, o SAD, holokaustu, homoseksualcima i pravima iranskih žena pred studentima američkog Univerziteta Kolumbija. I s obzirom na to da je njegovo relativizovano tumačenje holokausta, odnosno negiranje, već od ranije poznato svetskoj javnosti, reakcija studenata bila je očekivana – već posle najave Ahmadinedžadovog dolaska na Univerzitet Kolumbija, počeli su protesti u Njujorku. Demonstranti su se bunili smatrajući da takvom čoveku ne bi trebalo omogućiti platformu za širenje mržnje. Dočekali su ga sa transparentima i zvižducima. Kako izveštavaju agencije, njegovo izlaganje je kontradiktorno i neuverljivo: on je, naime, tvrdio da u Iranu nema homoseksualaca i da su prava žena u ovoj zemlji na zavidnom nivou. "Žene u Iranu su najslobodnije", tako je rekao predsednik Irana. Najviši zvaničnik zemlje koja pravi nuklearnu bombu došao je i u Njujork na poziv Upravnog odbora Univeziteta Kolumbija, i uz protivljenje predsednika ove ugledne institucije Lija Bolindžera, koji mu je poželeo neiskrenu dobrodošlicu uz zajedljve komentare. Nazvao ga je "surovim i sitnim diktatorom" koji poriče postojanje holokausta, na šta je on odgovorio da je to "uvreda", a da bi holokaust trebalo dodatno ispitati. No, bezobziran prema napetoj atmosferi i zvižducima u Sali, predsednik Irana je optužio SAD za nestabilnost u regionu i vođenje osvetničkog rata zbog 11. septembra, a pre toga nisu detaljno ispitani "koreni tog događaja". "Jedanaesti septembar je veliki i tragičan događaj, koji je doveo do mnogih drugih događaja. Posle 11. septembra okupiran je Avganistan, okupiran je Irak, već šest godina u regionu je samo nesigurnost, teror i strah", rekao je on. Takođe, na skupu je izjavio da Palestinci ne smeju biti uskraćeni za prava i državu, a na pitanje da li bi želeo da vidi uništenje Izraela, Ahmadinedžad nije odgovorio. Predsednik Irana tražio je da poseti Nultu tačku, mesto gde je nekad stajao STC. "Njujork post" je predsednika Irana nazvao "ludakom i nečasnim gostom", a u iznad jednog teksta stoji naslov "đavo se spustio".

Tokio: "Nestručni" premijer

Jasuo Fukuda, predsednik Liberalno-demokratske stranke Japana, izabran je za novog premijera te zemlje. Osim što je Fukuda stupio na novu dužnost premijera, imenovan je i za novog predsednika svoje stranke. Smatra se da je Liberalno-demokratska stranka izabrala umerenog 71-godišnjeg Fukudu za lidera, kako bi poboljšala svoju političku poziciju posle katastrofalne godine koju su obeležili skandali i izborni poraz dok je strankom rukovodio bivši premijer Šinzo Abe, koji je 12. septembra podneo ostavku. Japanski mediji prenose da će Fukuda najverovatnije zadržati većinu ministara Abeovog kabineta, kao i da je jedini koji odbija ponudu za mesto ministra Taro Aso, bivši šef diplomatije i jedini Fukudin rival na izborima. Umereni tradicionalista Jasuo Fukuda, najstariji premijer posle Kiičija Mijazave, nada se da će u budućnosti sarađivati sa Tarom Asom, i u skladu sa tradicionalnom japanskom skromnošću i poniznošću, novi japanski premijer tvrdi da je "neobrazovan" i da mu "nedostaje stručnost".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST