Formula 1 >

Nokaut završnica

Odustajanje lidera u šampionatu na pretposlednjoj trci postavilo je scenu za uzbudljiv poslednji čin borbe za ovogodišnju titulu najboljeg vozača

Kada je na maestralan način i čuđenje svih Luis Hamilton (Meklaren) osvojio prvo mesto na kvalifikacijama za startna mesta na trci za Veliku nagradu Kine na stazi u Šangaju, većina izveštača s lica mesta slala je svojim redakcijama komentare čiji je "refren" bio – šampionat će sutra biti završen. Čak je i sam Karibijac davao izjave u kojima je već rezimirao sezonu po sistemu "bila je to fenomenalna godina za mene". Kad ono, malo morgen! Ne samo da je bio pod pretnjom da ostane bez bodova zbog ponašanja na trci u Japanu tokom vožnje iza sigurnosnog vozila, o čemu je "Vreme" pisalo u prošlom broju, a sudije su o tome većale do pred samu trku i bukvalno na Luisovo "neću više nikad, majke mi" zaključile slučaj bez kažnjavanja, već je zanemario da je Ferarijev dvojac, Raikonen/Masa, po prolaznim vremenima u pojedinim sektorima staze najavio najozbiljniju kandidaturu za pobedu. Posebno Kimi koji je shvatio da nema šta da izgubi u besomučnoj jurnjavi za titulom, jurnjavi u kojoj još ima realne šanse da se domogne trofeja.

I dok su njih dvojica bili naoštreni za đoranje, Fernando Alonso (Meklaren) je već posle treninga bacio koplje u trnje izjavljujući da "više ne misli o tituli" jer mu nije bilo jasno kako je u poslednjim minutima kvalifikacija "izgubio" više od pola sekunde, bio je četvrti na startu, sugerišući da ga tim sabotira.

"Ako sam tri ili četiri desetinke slabiji (od vodećih), to može svašta značiti, malu razliku u količini goriva u rezervoaru ili razliku u nekom drugom detalju. Ali, ako sam slabiji šest ili sedam desetinki, onda je to čudno. Ne pamtim da sam ikad toliko zaostajao iza bilo koga", vajkao se iskreno iznenađeni Alonso posle treninga. Nije propustio ni priliku da "ošamari" šefa tima rečima da "veruje kako je upravo on (Ron Denis) izazvao mnoge nepodopštine i skandale u ovoj sezoni". Usput je demantovao glasine da sledeće sezone neće voziti, a poslednje vesti nagoveštavaju da bi mogao da ode u tim Tojota koji Ralfu Šumaheru nije produžio ugovor. Usput, čak deset timova je neformalno saopštilo da neće angažovati mlađeg Šumija, pa je sva prilika da će on nastaviti karijeru u DTM šampionatu, a to su oni standardni pa nabudženi "mercedesi", "audiji", "opeli"... Osim ako ga u Spajker ne primi njegov prijatelj, indijski milijarder Vidžaj Malia, koji je nedavno postao suvlasnik tog tima.

Nego da se ja vratim trci u Šangaju. Iako su precizni meteorolozi najavili da nema ni govora o tome da se ponovi potop kao na stazi u Japanu, timovi su imali ozbiljne dileme sa kojim gumama da startuju. Izgleda da su se u Ferariju najbolje snašli, optirali su srednje meke bridžstonke za suvu stazu, što je za posledicu imalo diraktan duel na stazi između Kimija i Luisa koji je optirao gume za kišu. Naravno da ne propuštam priliku da izrazim svoje zadovoljstvo, ma kakvi zadovoljstvo, uživanje u činjenici da je Finac pobedio u trci jedan na jedan. I ko zna, možda je baš taj izgubljeni duel, činjenica da ga je Kimi obišao na ferku, na stazi, a ne zahvaljujući bržim mehaničarima "u boksu", razbila Hamiltonovu koncentraciju, jer je u tridesetom krugu, sve žureći da ne izgubi previše vremena prilikom drugog svraćanja u boks na promenu guma i dolivanje goriva, Luis prebrzo ušao ili kasno kočio pred krivinom koja vodi ka džadi za boksove, izleteo sa staze u gotovo majušnu zonu za izletanje pokrivenu šljunkom i – zaglavio se. Pozivao je stjuarde da ga poguraju, nekolicina je to i pokušala, ali džaba, zaglibio se debelo. Nakratko je iza ograde provirio i traktor, ali tek to bi bila bruka jer su ga ove sezone jednom već tako izvadili iz bedaka. Epilog, Luis je odustao na veliku radost Ferarijevih tifoza i tamošnje štampe koja je seirila nazivajući Luisov potez "početničkom greškom" ili "Hamiltonov hara kiri podgrejao šanse Ferarija". Situacija na stazi, Kimi u vođstvu, Alonso drugi i Masa treći, a tako su prošli kroz cilj, dodatno je nagoveštavala nokaut završnicu na poslednjoj trci ovogodišnjeg šampionata. Da, ovo je bila stodvadeseta pobeda Raikonena u karijeri i dvestota pobeda Ferarija otkad nastupa u šampionatima Formule 1.

E sad, i na treningu i tokom trke pokazalo se da će pravo trkanje biti među "ostalima". Ko je mogao da zamisli da će ovogodišnji debitant Sebastijan Fetel (Toro Roso), koji je zbog kazne za brljotinu u Japanu startovao sa sedamnaestog mesta, da završi trku na četvrtom mestu? Ma idi begaj se, bre! Ali su zato svi koji su gledali trku mogli da vide dobro trkanje, pravu strategiju od samo jednog svraćanja u boks na promenu guma i dolivanje goriva.

"Reskirao sam i isplatilo mi se", cvrkutao je posle trke Fetel. "Iako je staza bila klizava, uspeo sam na startu da obiđem nekoliko bolida, pa pobedio u duelu sa Kovalainenom (Reno), a posle toga sam pred sobom imao čistu situaciju pa mi je preostalo samo da teram najbrže što mogu." I drugi vozač Toro Rosa Antonio Ljuci iskoristio je dobre procene tima i na cilj stigao kao šesti.

Dobar posao uradio je za Hondu Dženson Baton koji se u prvom delu trke ponašao kao da ga mrzi da vozi, a onda, kako se staza sušila, krenuo k’o furija da bi na kraju kroz cilj prošao kao peti što je najbolji rezultat ove sezone i za njega i za tim.

"Bolid nije baš najbolje radio na vlažnoj stazi, posle starta", objasnio je Dženson situaciju u kojoj je izgledalo kao da mrljavi, a ne kao da se trka. "Kad se staza osušila, promenio sam gume, vozio nekoliko najbržih krugova što mi je pružilo posebno zadovoljstvo. Bila je to dobra trka sa dosta preticanja i veoma sam zadovoljan što sam osvojio ovoliko bodova", zakljhučio je Englez. Nik Hajdfeld (BMW) koji je ove sezone dobio nadimak "standardni četvrti", provozao je bledu i neinteresantnu trku. Ne samo da je tim imao lošu strategiju, sve odluke su izgledale kao zakasnele, već ni bolid nije bio podešen kako treba pa je izgubio i kratki okršaj sa Ljucijem i kroz cilj prošao sedmi. Poslednji bod osvojio je veteran Dejvid Kultard (Red Bul), koji nije krio razočaranje s obzirom na činjenicu da je startovao sa petog mesta.

"Bila je prava lutrija izabrati odgovarajuće gume i mi nismo imali dobitnu kombinaciju", rekao je Kultard posle trke. "Ipak, dobro je što smo ipak osvojili i jedan bod koji nam može biti važan u borbi sa ekipom Vilijams za četvrto mesto (u Šampionatu konstruktora)."

Šta reći (a ne slagati) pred poslednju trku šampionata koja se vozi u Brazilu? Citirati Alonsa koji kaže da je "teško oteti četiri boda Hamiltonu", ili Rona Denisa koji kaže da se "ne brinu zbog Kimija jer se Luis bori sa Fernandom"? Hamiltona koji izjavljuje da je "fokusiran na to kako da odgovori na napade u Brazilu", ili vlasnika čitavog takmičenja Bernija Eklstona da je "Hamilton bolji šampion (od Alonsa) jer ovaj nije uradio ništa za sport, a da Kimi ne govori gotovo ni sa kim"? Kimi mu je kratko odgovorio da ga je "baš briga šta ko o meni govori", uz dodatak da će u Brazilu "pokušati sve da pobedi", da očekuje žestoku borbu u kojoj je "teško predvideti pobednika". Sve u svemu, ovakav šampionat i zaslužuje neizvesnu završnicu koja je pred nama i svakako ne propustite direktan TV prenos u nedelju, 21. oktobra u 20 sati.


 

POREDAK VOZAČA

1. Hamilton (Meklaren) 107
2. Alonso (Meklaren) 103
3. Raikonen (Ferari) 100
4. Masa (Ferari) 86
5. Hajdfeld (BMW Zauber) 58

POREDAK TIMOVA

1. Ferari 186
2. BMW Zauber 94
3. Reno 51
4. Vilijams 28
5. Red Bul 24


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST