Meridijani

Peking: Kongres

U Pekingu je u ponedeljak počeo 17. kongres Komunističke partije Kine, najznačajnijeg političkog tela u toj zemlji, koji se održava svakih pet godina. Na kongresu se obično usvaja i promoviše politika koju će zemlja voditi u narednim godinama. To je takođe prilika za promociju novih lidera i silazak sa vlasti starih. Uoči kongresa analitičari su najavljivali kontinuitet politike koju je i do sada sprovodio kineski predsednik. Očekuje se da će se predsednik Hu Đintao založiti i za promenu statuta partije kako bi obuhvatio koncept "naučnog razvoja" kojim se traži održiv i harmoničan model ekonomskog rasta. Godine brzog ekonomskog rasta, industrijalizacija i naglo otvaranje prema svetu doveli su do velikih raslojavanja u kineskom društvu i mogućih klasnih antagonizama. Narasli su i problemi vezani za zaštitu životne sredine, o čemu se proteklih godina nije vodilo mnogo računa. Analitičari računaju da bi Hu mogao da zatraži uvođenje "više unutrašnje demokratije", odnosno povećanje demokratičnosti unutar same Komunističke partije Kine.

Kineska Komunistička partija najbrojnija je politička partija na svetu sa 73 miliona članova, a kongresu prisustvuje 2017 delegata. Očekuje se da će kineski predsednik Hu Đintao nastojati da ojača svoju poziciju imenovanjem novih članova na ključne funkcije. Sa velikim interesovanjem očekuje se i imenovanje novih članova Politbiroa, predstavnika nove generacije kineskih lidera. Među njima bi mogao da se nađe i naslednik kineskog predsednika, kada mu 2012. godine istekne drugi mandat. Mediji su već navodili da je reč o Hsi Đinpingu, sinu uticajnog i moćnog člana najužeg partijskog rukovodstva iz redova stare generacije, i Li Kećijangu koji je napravio svoje partijsko ime uspešno radeći u siromašnoj provinciji. Očekuje se promocija ovog dvojca i još nekolicine političara.

Teheran: Putin u Iranu

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u utorak u posetu Iranu uprkos upozorenjima o mogućem atentatu. "Da sam uvek slušao pretnje i preporuke specijalnih službi, nikada ne bih napustio kuću", izjavio je Putin pre puta u Iran. Poseta je unapred ocenjena kao istorijska, jer je Vladimir Putin prvi ruski lider u poseti Iranu posle Staljina, koji je prisustvovao konferenciji u Teheranu sa Čerčilom i Ruzveltom 1943. Ruski predsednik prisustvuje i samitu kaspijskih zemalja, koje vode pregovore o podeli nafte i gasa u tom regionu. Najviše pažnje privukli su razgovori dvojice lidera o iranskom nuklearnom programu. Poznato je da se Rusija protivi uvođenju novih sankcija Iranu, zbog razvoja nuklearne tehnologije. Ona važi i za glavnog iranskog partnera u izgradnji nuklearnog reaktora Bušer. Istovremeno, Rusija insistira da Iran dozvoli međunarodnu kontrolu svojih nuklearnih aktivnosti. Kako saopštavaju agencije, iranske vlasti se nadaju da će Rusija pristati da im proda tehnologiju koja bi omogućila završetak izgradnje nuklearnog reaktora, ali ruski odgovor još nije poznat. Takođe, nije poznato ni da li će Iran dobiti još neki oblik ruske podrške u sukobu sa Zapadom, pre svega sa SAD, koje ga optužuju da želi da izgradi nuklearno oružje. Ruski predsednik je u Teheran doputovao iz Visbadena, gde se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Glavna tema njihovih razgovora bilo je pooštravanje sankcija Iranu, za šta se zalaže i Nemačka. Vašington poziva na uvođenje novih sankcija Iranu, zato što ova država ne želi da obustavi program obogaćivanja uranijuma. Posle sastanka s Merkelovom, Putin je izjavio da se protivi pooštravanju embarga, jer nema "objektivnih dokaza" da Iran želi da konstruiše nuklearno oružje. Rusija je u prošlosti često blokirala pokušaje uvođenja sankcija, uz obrazloženje da bi to sprečilo međunarodne inspektore da vrše kontrolu iranskih nuklearnih postrojenja.

Honduras: Bekstvo

Osmorica zatvorenika uspeli su da pobegnu u subotu iz jednog zatvora u Hondurasu, posle obračuna s čuvarima. Prilikom bekstva, jedan čuvar je ubijen, dok ih je nekoliko povređeno.

Bekstvo se dogodilo u subotu, u vreme predviđeno za posete. Zatvorenici su uspeli da savladaju čuvare i da ukradu nekoliko automobila koji su pripadali posetiocima na ulazu u zatvor. U grupi begunaca nalazilo se najpre deset zatvorenika, ali su čuvari usmrtili jednog od njih, dok je jedan begunac uhvaćen. Za ostalom osmoricom još se traga. Među njima se nalazi i jedan koji je zbog ubistva osuđen na 15 godina zatvora.

Nju Delhi: Stampedo

Najmanje 12 osoba poginulo je u stampedu za vreme religijskog festivala u hindu hramu u indijskoj provinciji Gudžarat. U nesreći je povređeno osmoro ljudi, kako stoji u saopštenju lokalne policije. Prema izveštajima medija, na hiljade ljudi hrlilo je da prisustvuje festivalu u hramu hindu boginje Mahakali, koji se nalazi na jednom brdu i do koga vode samo uske stazice. Do nesreće je došlo na mostu preko dubokog klanca, na putu za hram, kada su se na njemu susreli oni koji su krenuli na festival sa onima koji su se vraćali. U gužvi koja je nastala nekoliko osoba je palo sa mosta dok su ostali izgaženi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST