Međuvreme

 

Novi Pazar: Sandžački sukobi i obračuni

U oružanom sukobu na administrativnoj granici Srbije i Kosova, kod sela Tabalije, u četvrtak, 15. novembra, ubijen je dvadesetosmogodišnji Marko Patrić. On je pogođen sa više hitaca u glavu i telo, rekao je Ćamil Hubić, istražni sudija u Novom Pazaru. Hubić je dan kasnije potvrdio da je uhapšeno pet osoba koje su učestvovale u oružanom sukobu. Kod ubijenog Patrića pronađen je pištolj sa šest metaka u šaržeru i jednim u cevi. Na samom mestu obračuna pronađeni su automatski pištolj marke "škorpion" i dvadeset čaura različitog kalibra, radio-stanica, dva kamiona i četiri automobila natovarena dizel gorivom i prehrambenom robom. Policija je u blizini pronašla još četiri kamiona, ali se ne zna imaju li veze sa sa slučajem dok se ne završi istraga koja je u toku. "Pretpostavljamo da je reč o obračunu kriminalnih grupa oko toga ko će da kontroliše alternativne puteve za šverc sa Kosovom, a policija je na tragu učesnicima ovog okršaja", kaže Hubić.

U sukobu ispred Altun-alem džamije u kojem je učestvovalo oko 250 vernika, Ersan Biševac je zadobio prostrelnu ranu u predelu vrata i ramena. On je van životne opasnosti i njegovo zdravstveno stanje je stabilno. Spor oko džamije u centru Novog Pazara traje već dvadesetak dana. Islamska zajednica na čijem je čelu Muamer Zukorlić, počela je da renovira ovaj verski objekat, a Islamska Zajednica sa Ademom Zilkićem na čelu označila je to kao uzurpaciju. Pristalice Adema Zilkića klanjaju na ulici ispred džamije i tom prilikom su pokušali da uđu u bogomolju u čijem su dvorištu bile pristalice Muamera Zukorlića, te je došlo do sukoba. Novopazarska policija sprečila je incidente širih razmera i blokirala ulaz u džamiju. Tokom incidenta lakše je povređen i Nazim Desničanin, kao i dva policajca Jasmin Duštinac i Miladin Simonović. Prilikom sukoba oštećena su i dva vozila. Istražni sudija Ćamil Hubić kaže da su video-kamere koje služe za nadzor ovog sakralnog objekta zabeležile dešavanja u samom dvorištu i neposrednoj okolini. Povodom ovog incidenta oglasile su se obe islamske zajednice optužujući jedna drugu. Predsednik Medžlisa Islamske zajednice u Novom Pazaru Sead Šaćirović tvrdi da je policija stajala na ulaznim vratima, da se začuo pucanj i da je potom pao Biševac, koji se nalazio u dvorištu džamije. "Kada je grupa ljudi sa Hasibom Suljevićem (imamom lojalnom Ademu Zilkiću), pokušala da uđe u dvorište džamije (koju čuvaju pristalice Muamera Zukorlića), zasuli su nas kamenicama i ranili su Biševca", rekao je Šaćirović. "Ističem da sa naše strane niko i apsolutno niko nije pucao", rekao je Šaćirović. Druga strana se oglasila saopštenjem u kojem se kaže da su vernici pokušali da uđu u džamiju kako bi se oslobodila ulica za saobraćaj i dodaje da je molitvu vodio muftija sandžački Hasib Suljević. "Tada su ih napale pristalice razrešenog muftije Muamera Zukorlića, koje su bacale kamenice i pucale na masu i tom prilikom je ranjeno i povređeno nekoliko lica, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije". Nevladine organizacije u Novom Pazaru apeluju na mir, a Helsinški odbor za ljudska prava upozorava da je opasno igrati se verskim osećanjima, te da manipulacija njima može imati nesagledive posledice po Sandžak i Srbiju.

Prvoslav Karanović

Mediji: "Naši" protiv "Peščanika"

Iako je, prema rečima jedne od autorki emisije "Peščanik" sa B92 Svetlane Lukić, i ranije bilo ucenjivanja, bušenja guma i lomljenja retrovizora u znak protesta zbog promocije ove emisije, 18. novembra se prvi put desilo da su organizatori iz bezbednosnih razloga morali da otkažu tribinu.

Posle telefonskih poziva aranđelovačkom domu omladine i negodovanja zbog odluke da se ta sala ustupi ekipi "Peščanika", na regionalnoj TV Šumadiji je emitovana emisija "Gosti u studiju" u kojoj su o "Peščaniku" i o B92 govorili predstavnici udruženja "Naši", koje okuplja Ravnogorski pokret, udruženja "Svetozar Miletić" i udruženja "Naša Šumadija", na čijem sajtu, između ostalog, stoji da je emisija "Peščanik" – antisrpska.

Zbog te emisije, čiji snimak u vreme pisanja ovog teksta (20. novembar) još nije stigao do B92, promenjena je i programska šema i nigde nije bilo naznačeno da je reč o plaćenom terminu, iako se iz TV Šumadije tvrdi suprotno. Za razliku od direktorke TV Šumadije, Nataše Živanović, koja tvrdi da u emisiji nije bilo govora mržnje, već da su gosti u studiju "samo govorili o pravoslavlju i odnosu prema Bogu i srpstvu", Saša Simonović, direktor Doma kulture u kome je promocija "Peščanika" trebalo da bude održana, rekao je da su "četiri osobe na prilično primitivan način komentarisale i na kraju pozvale građane da se masovno okupe ispred Doma omladine kako bi iskazali protest zbog održavanja tribine". Protest zbog odlaganja tribine u ponedeljak je izrazilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), uz konstataciju da je "obrazloženje organizatora da se promocija otkazuje zbog bezbednosnih razloga tragikomično i neprihvatljivo". NUNS je apelovao na rukovodstvo Doma kulture u Aranđelovcu da što pre organizuje promociju "Peščanika" i da "tako pokaže da su i u tom gradu sloboda i tolerancija jači i od mržnje i političkog primitivizma".

Aleksandar Lojović, koji je pozvao "Peščanik" u Aranđelovac, kazao je da je nemoguće tribinu održati na drugom mestu, jer su sve sale u nadležnosti Doma kulture. "Tribina će biti odložena, a da li će biti održana, ne znam", rekao je Lojović, jer ne želi da tribina bude povod za ekscese u Aranđelovcu. Ekipa B92 je posetila TV Šumadiju. Tamo ih je dočekala direktorka televizije Nataša Živanović, a u njenoj kancelariji su gotovo sve vreme sedeli predstavnici udruženja "Naši". "Naši" nisu dozvolili snimanje, a direktorka je izjavu dala tek posle nekoliko sati ubeđivanja i uz uslov da sve snima i njena kamera. Sve što je kamera TV Šumadije snimila emitovano je na toj televiziji odmah po odlasku ekipe B92 iz Aranđelovca. Komentar Nataše Živanović bio je da će B92 celu priču izokrenuti, a da ona brani istinu.

J. Lazić

Prodaja DDOR-a Novi Sad: Jedina ponuda

Odluka o prodaji osiguravajuće kuće DDOR Novi Sad, koja je 19. novembra trebalo da dobije novog vlasnika, odložena je za kraj nedelje. Tada će biti saopšteno da li su pregovori s jedinim ponuđačem, italijanskom kompanijom Fondijarija, bili uspešni.

Kada je objavljeno da je dostavljena samo jedna ponuda, u hotel Hajat stigli su ministri finansija Mirko Cvetković i trgovine Predrag Bubalo, koji su i članovi Upravnog odbora DDOR-a, kako bi odlučili o tome da li da prihvate ponudu Fondijarije ili da ponište prodaju. Posle otvaranja finansijske ponude, konstatovano je da ona ispunjava sve propisane uslove, međutim nije objavljena ponuđena cena. Iako je procedura nalagala da se koverta ponuđača otvori pred auditorijumom, u direktnom prenosu RTS-a, predstavnici Agencije za osiguranje depozita su saopštili da im je potrebno dodatno vreme da je analiziraju. Kao jedan od razloga za odlaganje odluke o prodaji DDOR-a Novi Sad navodi se (nepotvrđeno) da je italijanska firma, znajući da je jedini ponuđač, ponudila samo 185 miliona evra, dok su se kalkulacije oko realne cene kretale između 450 i 500 miliona. Činjenica da su od DDOR-a odustali ostali ponuđači tumačena je razno, od kreditne krize u Sjedinjenim Američkim Državama "koja se prenosi i na Srbiju i zbog koje niko neće da se takmiči i troši pare na osiguranja", preko "nepovoljnog trenutka za prodaju", pa sve do toga da su ostali konkurenti obavešteni da će Fondijarija dostaviti toliko visoku ponudu da se njima nije isplatilo da se nadmeću.

J. L.

Zaječar: Bruka zbog dečije hirurgije

Odeljenje dečje hirurgije u zaječarskom Zdravstvenom centru, nakon 34 godine samostalnog rada, nedavno je ukinuto, odnosno pridodato Opštoj hirurgiji. Ovaj potez rukovodstva zdravstvene ustanove izazvao je veliku buru u javnosti. Naročito su bili iritirani roditelji operisane dece, koja sada nakon hirurške intervencije, leže na istom spratu sa odraslima, operisanim i od najtežih bolesti. Vesna Marinkov, majka 11-godišnje devojčice operisane od slepog creva, kaže da se njena kći umalo nije onesvestila kada je u hodniku videla pacijenkinju sa isečenim licem i vratom. Šokirana je bila i Milena Petrović iz Knjaževca, majka četvorogodišnjeg dečaka, kojima su, tokom hospitalizacije sina, pred očima bili pacijenti koji nose katetere i kese, ali i tegle sa izvađenim organima koje hirurzi šalju patologiji. Za decu je na Opštoj hirurgiji uređena jedna soba i poseban toalet, ali to nije ni prostorno dovoljno, tako da roditeljima nije omogućen boravak sa decom tokom postoperativnog oporavka. "Moj sin Nemanja je čitave noći plakao jer nije bilo mesta za moju suprugu čak ni da sedi kraj njegove postelje", kaže Milorad Živulović iz Gradskova. Osim roditelja, zbog ovako nehumanih uslova za najmlađe pacijenate, reagovao je i dr Miodrag Jolić, dugogodišnji načelnik Odeljenja dečje hirurgije. On se protivio odluci rukovodstva Centra i zalagao da deca budu odvojena od odraslih; ili na posebnom spratu ili da se nakon operacije vraćaju na pedijatriju. Zbog javno izrečenih stavova, doktor Jolić je razrešen dužnosti šefa na Opštoj hirurgiji. Lokalni mediji i dopisnici dnevnih listova bavili su se ovom temom svakodnevno u protekle dve nedelje, a rukovodstvo Zdravstvenog centra nastojalo je da opravda svoj postupak izgovorom da je sve urađeno u skladu sa preporukom Ministarstva zdravlja o racionalizaciji. Međutim, kada je na Radio-televiziji Zaječar emitovana izjava dr Nevene Karanović, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, o tome da "racionalizacija nipošto ne znači da deca i odrasli bolesnici treba da leže na istom odeljenju", u zaječarskoj bolnici promenjena je priča. Najpre je dr Vladimir Đoković, upravnik Hirurškog sektora, rekao da će deca dobiti poseban blok, po završetku rekonstrukcije ostalih odeljenja bolnice, a onda je pod pritiskom medija i javnosti dr Mirko Veljković, direktor Zdravstvenog centra obećao da će za nekoliko dana pregradnim zidom i fizički odvojiti decu od odraslih. Zaječarski zdravstveni centar, koji zbrinjava bolesne iz četiri opštine sa ukupno 140 hiljada stanovnika, po dosadašnjim ocenama Ministarstva zdravlja, jedan je od najboljih u Srbiji. Letos otvoren kompletno renoviran Hirurški blok, opremljen je najsavremenijim aparatima zahvaljujući pomoći Evropske agencije za rekonstrukciju. Upravo zbog toga, ovakav skandal o kome već dve nedelje bruji zaječarska javnost, nije im trebao.

Darinka Mihajlović

Pozorište: Trinaesti festić

U Beogradu je 22. novembra počeo 13. Festival pozorišnih predstava za decu, poznatiji kao Festić. Najstariji je od dečjih festivala u prestonici i jedinstven u zemlji zato što obuhvata dve selekcije: profesionalne predstave za decu, i predstave koje deca igraju za svoje vršnjake. Tema ovogodišnjeg festića je "Dete između života i bajke". Namera selektora Donke Špiček, Željka Hubača i Saše Volića je da bajku postave na pijedastal i da je učine važnijom "od mnogobrojnih besmislenih crtaća, ali i latinoameričkih sapunica koje su postale jako popularne kod najmlađih, a u kojima se propagiraju nasilje, loš ukus i izveštačene, lažne emocije". S tom namerom organizovan je i Konkurs za najbolju originalnu bajku, čiji će najbolji rad biti izveden na sceni. Kako stoji u saopštenju selektora, uspeh ovog konkursa je najznačajnija vrednost ovogodišnjeg festića i jedan od mogućih pravaca razvoja Festivala, koji se u godinama koje su iza njega uvek trudio da svoj koncept razvije na različite načine. Glavna selekcija pokazuje da, u poređenju sa prošlom godinom, lutkari čine bolji deo teatrske ponude za decu, i da je pozorište za decu nastavilo svoj uzlazni put "zahvaljujući pre svega svojoj otvorenosti, hrabrosti ali i radoznalosti". Tim selektora 13. Festića, koji se završava 29. novembra, ocenjuje da su značajni pomaci koje su poslednjih godina načinila umetnička rukovodstva Malog pozorišta "Duško Radović", Pozorišta "Boško Buha" i Pozorišta lutaka "Pinokio", uz standardno kvalitetan rad u Pozorištancu Puž i lutkarskim teatrima u Zrenjaninu i Nišu, doveli do ozbiljne produkcije.

S. Ć.

Aerozagađenje: Zeleni pančevački novembar

U Pančevu protiče novembar, ali benzena ove godine nema. Bar ga nema onoliko koliko su stanovnici Pančeva navikli. Kako za "Vreme" kažu u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, tokom poslednjih nedelja pretakališta nafte i naftnih derivata u Rafineriji nafte Pančevo obustavljaju rad svaki put kad su meteorološki uslovi nepovoljni. To je suštinsko poboljšanje situacije koje je usledilo posle nekoliko zelenih investicija u Južnu zonu, više projekata i dokumenata, ali i potpune političke rešenosti da se ovaj ekološki problem stavi pod kontrolu. Prošlo je tačno godinu dana od velikih novembarskih zagađenja kad je koncetrancija benzena u vazduhu noćima bila iznad granice zagađenja drugog stepena i vrednosti od 80 mikrograma po kubnom metru. Meteorološki uslovi, vetar i takozvana toplotna inverzija nosili su otrovne gasove ka gradu, monitoring je beležio nove rekorde iz noći u noć, sirene za RHB opasnost su se uključivale svaki čas, grad su posećivali politički lideri, a stanovnici su pokretali proteste i blokade puteva.

No, pre nedelju dana se na trenutak učinilo da se prošlogodišnja situacija ipak ponavlja. U prošli utorak nad gradom se osećao težak mirs, monitoring na mernom mestu Vojlovica je zabeležio koncentraciju benzena veću od 58 mikrograma po kubnom metru, što je pet puta više od dozvoljene, a zabeleženo je i veće prisustvo praškastih materija u vazduhu. Međutim, ispostavilo se da se situacija brzo stabilizovala, do zagađenja je došlo jer pretakanje nije dovoljno rano obustavljeno. U Ministarstvu kažu da se ove mere primenjuju na osnovu zaključaka Koordinacionog tela koje je zasedalo posle prošlogodišnjih novembarskih zagađenja i okupilo predstavnike svih nadležnih ministarstava i lokalne samouprave. Dežurni u fabrikama Južne zone prate izveštaje republičkog hidro meteorološkog zavoda i postupaju u skladu sa njim. Republički inspektori svakodnevno obilaze fabrike. Kako kažu u Ministarstvu, fabrike su vrlo raspoložene za saradnju. Kako je to sve najednom krenulo ovim tokom? Deo odgovora se krije u neprekidnom radu inspekcije na terenu. U međuvremenu su nastavljeni sudski procesi protiv zagađivača. Četvorica direktora HIP Azotare su u utorak saslušana pred istražnim sudijom Opštinskog suda u Pančevu. Ova fabrika Južne zone nije poštovala septembrasko rešenje republičkog inspektora o obustavljanju proizvodnje, pa je Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu za dela za koja je zaprećena kazna zatvora do tri godine. Dok traju ovi procesi, iz Ministarstva je za ovu nedelju bilo najavljeno sađenje stabala na obodu Južne zone. Ministar Saša Dragin je tim gestom želeo da pokrene stvaranje zelenog pojasa između grada i industrijske zone. Međutim, i ova akcija, nalik na rad fabrika, bila je otkazana zbog meteoroloških uslova – sneg koji je prekrivao Pančevo u ponedeljak ujutru nije bio pogodan za sadnju.

S. Bubnjević

Donacije

Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) je u okviru programa Aktivne zajednice podržao šest projekata iz Srbije vrednih nešto više od 1,2 miliona dinara, saopšteno je danas iz nevladine organizacije Građanske inicijative. Donaciju su dobili Udruženje Roma iz Svilajnca, Detinjstvo iz Vranja, Neformalna grupa Gornjane iz Bora, Neformalna grupa Za bolje selo iz Loznice, Zeleni ključ iz Niša i Opštinsko udruženje penzionera "Ada mesna organizacija Mol" iz Mola.

Zakoni o elektronskoj trgovini

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Srbije Aleksandra Smiljanić najavila je da će do kraja 2008. biti završeni zakoni o elektronskoj trgovini, upravi, dokumentu i zaštiti ličnih podataka u elektronskoj formi. Otvarajući 15. telekomunikacioni forum Telfor, ona je istakla da će Ministarstvo u narednoj godinu posvetiti znatnu pažnju obrazovanju u oblasti informatike od osnovne škole do fakulteta, jer je Srbija u domenu informacionog društva "dosta iza Evrope".

Slučaj "kora od banana"

Nekadašnji telohranitelj Vojislava Šešelja Petar Panić zvani Pana uhapšen je na beogradskom aerodromu i poslat na izdržavanje osmomesečne zatvorske kazne zbog prebijanja beogradskog advokata Nikole Barovića, piše "Kurir". Kako navodi beogradski list, Pana je uhapšen pre nekoliko dana, kada je pokušao da se ukrca u avion za Crnu Goru. Proveravajući pasoš policajci su utvrdili da je za njim raspisana interna poternica, pa su Paniću odmah stavljene lisice na ruke, a dan kasnije upućen je na izdržavanje zatvorske kazne u Padinsku Skelu. Panić je 26. marta 2004. osuđen na osam meseci zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda beogradskom advokatu, a incident zbog kojeg je osuđen desio se sedam godina ranije i u javnosti je poznat kao "slučaj kore od banane".

Nagrada UNICEF-a

Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) dodelio je godišnju nagradu za

najbolje izveštavanje o deci i dečjim pravima u 2007. godini. Dobitnik nagrade u kategoriji pisanih medija je Branislav Grković za tekst "Zlostavljači iz anonimnosti" objavljen u "Vremenu" 7. februara ove godine, u kome se autor bavi temom dečje pornografije. Nagradu u kategoriji elektronskih medija dobio je Dejan Radulović za TV priču emitovanu na programu TV Avala "Zaustavljeno detinjstvo – slike života". Na konkurs se javilo 29 autora koji su priložili 40 radova objavljenih u novinama, na radiju i televiziji.

Tri nova Sony Ericssona

Sony Ericsson je otvorio tri nove specijalizovane prodavnice u Centralnoj i Istočnoj Evropi – u Mađarskoj, Češkoj Republici i u Srbiji.

Prema rečima Tibora Vagnera, direktora Sony Ericssona za Centralnu i Istočnu Evropu, cilj ove kompanije je da u privlačnom haj tek ambijentu potrošačima približi svoje proizvode i usluge, dok istovremeno nudi sve prednosti tradicionalne prodavnice mobilnih telefona, uključujući i profesionalnu pomoć visoko obučenog osoblja. "Otvaranjem prve specijalizovane Sony Ericsson prodavnice u Srbiji, ovaj brend smo doveli još jedan korak bliže domaćim potrošačima", rekao je Vagner i dodao da Sony Ericsson planira dalje širenje u regionu Centralne i Istočne Evrope.

Nagrada Novom Sadu

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Seveta Evrope dodelio je 20. novembra Novom Sadu nagradu za izuzetna dostignuća u zaštiti prava Roma i drugih manjinskih zajednica. Novom Sadu je, u konkurenciji gradova Evrope, pripala druga nagrada "za izvanredan rad i doprinos u oblasti zaštite prava Roma i drugih manjinskih zajednica i obezbeđivanju njihovog aktivnog učešća u životu grada i odbrani ljudskih i kulturnih prava". Svrha nagrade je isticanje izuzetnog dostignuća Novog Sada kao primera koji bi trebalo da posluži drugim lokalnim samoupravama u rešavanju problema manjina.

Uhapšen Vučinić

U Novom Sadu je uhapšen Siniša Vučinić, poznat kao nekadašnji član direkcije JUL-a i lider Srpske partije Socijalista koji je svojevremeno učestvovao i u ometanju operacije hapšenja bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića. Vučinić je, prema saopštenju MUP-a Srbije, uhapšen zbog iznude novca, uz pomoć organizovanih kriminalnih grupa iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Priveden je istražnom sudiji Okružnog suda u Novom Sadu.

Pritvor za 23 osumnjičenih

U slučaju 32-člane organizovane kriminalne grupe osumnjičene da je oštetila budžet Srbije za 670 miliona dinara, pritvor je određen za 23 osobe, dok će se devetoro osumnjičenih braniti sa slobode. U zahtevu za sprovođenje istrage, kao organizator kriminalne grupe označen je Milan Kuzmanov, zvani i Miško Bugarin i Deda, vlasnik više preduzeća i suvlasnik požarevačke diskoteke Planeta, koja se u ranijem periodu zvala Madona. Zahtev za sprovođenje istrage podnet je i protiv (u međuvremenu) razrešenog direktora JP Gradska čistoća u Beogradu Dragana Ignjatovića, kao i protiv dvojice vlasnika više preduzeća u Požarevcu Gorana Miletića i Milče Rajića.

Broj nedelje

Za sticanje prava na dečji dodatak potrebno je 14 papira i obilazak više šaltera.

Dug kao investicija

Nemačka vlada je spremna da dug Srbije od 17 miliona evra (reč je o delu duga Srbije prema Pariskom klubu poverilaca) zameni za pomoć projektima zaštite životne sredine i održivog razvoja, rekao je 20. decembra potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Predloženo je da taj novac do kraja ove godine bude investiran u čišćenje Bačkog kanala, reciklažu elektronskog otpada i druge projekte u oblasti ekologije.

Si&Si tuži Divca

Kompanija Si&Si iz Subotice podnela je tužbu Trgovinskom sudu u Beogradu zbog upisa bivšeg košarkaša Vlade Divca kao jedinog vlasnika kompanije Voda voda, rekao je da pravni zastupnik Si&Sija Srđan Simikić. Prema Simikićevim rečima, Trgovinskom sudu podnet je i zahtev da se Vojinu Đorđeviću, vlasniku komapnije Si&Si, omogući uvid u poslovne knjige Voda vode. Đorđević i Divac se više od mesec dana spore preko medija o vlasničkim odnosima u Voda vodi, a Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja do kraja novembra treba da odgovori na zahtev Đorđevića da se ispita da li je na zakonit način Divac upisan kao vlasnik 100 odsto te kompanije.


 

Život

Život

Scenarista, dramski pisac i pesnik, Milena Marković dobila je nagradu "Miloš Crnjanski" za knjigu Tri drame (sa pozorišnim komadima Šine, Paviljoni i Brod za lutke) u izdanju beogradske kuće Lom. Plaketu i medalju sa likom čuvenog pisca Mileni Marković je 15. novembra na svečanosti u Kolarčevom narodnom univerzitetu predao predsednik Zadužbine "Miloša Crnjanskog" prof. dr Milo Lompar. Zajedno sa sekretarom Zadužbine Dimitrijem Tasićem i prof. dr Radivojem Mikićem, dr Milo Lompar je bio član žirija koji je odluku o ovogodišnjoj dobitnici nagrade doneo – jednoglasno.

Nagrada se dodeljuje bijenalno, od 1980. godine, za izuzetno književno delo u nekoj od oblasti u kojima je stvarao Crnjanski (1893–1977) – za roman, pripovetku, poeziju, dramu, putopis ili memoare.

Milena Marković je u junu 1988. godine diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (Odsek dramaturgija), sa dramom Paviljoni, ili kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru. Specijalnu nagradu za dramu Paviljoni dobija u decembru 2001. godine u bečkom teatru m.b.h. U aprilu iste godine Flavio Rigonat izdaje zbirku pesama Pas koji je pojo sunce. Zbirka je imala tri izdanja. Sa dramom Bog nas pogledaoŠine učestvovala je u letnjoj rezidenciji Rojal kort teatra u Londonu u julu i avgustu 2002. godine. Šine su imale premijeru u Beogradu u novembru iste godine, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u režiji Slobodana Unkovskog. U oktobru 2003. izašla je druga zbirka pesama pod nazivom Istina ima teranje, a u junu 2004. drama Šine, u režiji Rafala Sabara, učestvuje na festivalu Sterijino pozorje u Novom Sadu i dobija specijalnu nagradu za tekst. Krajem juna 2004. drama Šine u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, učestvuje na festivalu nove drame u Visbadenu i objavljena je u nemačkom pozorišnom časopisu "Teater hojte". Povodom drame Brod za lutke, Milena Marković je u oktobru 2005. dobila nagradu za dramsko stvaralaštvo "Borislav Mihajlović Mihiz".

J. L.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST