Vreme uspeha >

Biznis

 

Bruto društveni proizvod Srbije u 2007. iznosio je 31,09 milijardi evra ili 4202 evra po stanovniku, što je u odnosu na prethodnu godinu rast od 7,3 odsto

Investicije: Nov Porsche centar u Beogradu

Najveći prodajno-servisni centar za automobile marke Volkswagen u regionu, Porsche Beograd Sever, zvanično je počeo da radi 8. januara, u beogradskoj opštini Palilula. Izgradnja ovog trećeg Porsche centra u Beogradu počela je 2006. i koštala je oko sedam miliona evra. Kako kaže Dejan Stupar, direktor Porsche Beograd Severa, ovaj centar izgrađen je po visokim evropskim standardima Volksawagena i Porsche Holding grupe. Centar se prostire na 20.030 kvadratnih metara, a sama zgrada, u kojoj je predviđeno da radi oko 80 ljudi, ima površinu od 4470 kvadratnih metara. Prodajni salon Volkswagena prostire se na oko 850 kvadratnih metara i u njemu će stalno biti postavljeno oko 12 automobila i deset privrednih vozila. U svakom momentu na lageru će biti mesta za 150 novih vozila i još 90 mesta za polovne automobile. U sklopu centra je i servis sa 25 dizalica, tehnički pregled, savremena termo-lakirnica, magacin rezervnih delova i opreme, perionica kapaciteta 12 automobila na sat i cafe bar sa internet vezom.


Usluge: Poruka sa računara

Telenorovi korisnici od 7. februara mogu da koriste novu uslugu "SMS kroz Outlook", koja nudi mogućnost slanja SMS i MMS poruka sa računara iz programa Microsoft Outlook. Ovom uslugom, korisnicima koji veći deo radnog vremena provode za kompjuterom omogućeno je da ne prekidaju posao kucajući poruku na telefonu, već da to urade jednostavno na računaru, kao da šalju i-mejl. Primalac poruke moći će da vidi sa kog broja ona stiže, kao da je poslata sa mobilnog telefona. SMS poruka poslata na ovaj način košta dva dinara u nacionalnom saobraćaju, a MMS deset dinara (bez PDV-a). U međunarodnom saobraćaju poruke se tarifiraju prema standardnom cenovniku. Za korišćenje ove usluge potrebno je da se sa Telenorovog sajta (www.telenor.co.yu) besplatno preuzme program koji se jednostavno instalira.


Ugovori: Algotech i Extreme

Algotech Srbija potpisao je prvi ugovor za implementaciju Extreme Networks rešenja. Ovim partnerstvom, Algotech će proširiti svoj poslovni portfolio, a Extreme Networks će nastaviti da se fokusira na centralnu i istočnu Evropu. "Rešenja Extreme Networksa su kompatibilna sa ponudom Algotecha i projektima koji obuhvataju standardnu i IP telefoniju, kao i računarsku aktivnu infrastrukturu. Ova rešenja su optimizirana za transfere velike količine raznog saobraćaja, a posebno za prenos zvučnih i video podataka", objasnio je Aleksandar Bakoč, direktor Algotecha Srbija.


Preuzimanja: Obuća u Delti

Delta sport preuzela je još 30,42 odsto akcija beogradskog trgovinskog preduzeća Obuća za 315 miliona dinara. Ukupno 54.685 akcija Obuće otkupljeno je po 5754 dinara, što je bila prosečna berzanska cena u poslednja tri meseca. Sada Delta sport poseduje 174.684 akcije, odnosno 97,16 odsto kapitala Obuće.


Osiguranja: Produžen rok

Raiffeisen banka je produžila rok do kraja marta u kome, u saradnji sa Uniqa neživotnim osiguranjem, nudi novu povoljnost budućim korisnicima stambenih kredita. Klijentima kojima kredit bude odobren, banka će platiti premiju osiguranja nekretnine na kojoj je uspostavljena hipoteka za prvu godinu trajanja osiguranja. Ovu pogodnost klijenti ostvaruju u banci, nepokretnosti su osigurane od rizika požara, oluje, grada, udara groma, kao i dopunskog rizika izliva vode iz instalacija, a naknadu štete snosi Uniqa.


Donacije: Poklon Actavisa

Direktor regionalnog predstavništva farmaceutske kompanije Actavis Goran Orlić uručio je Odeljenju za ginekologiju i neonatologiju Opšte bolnice u Leskovcu ultrazvučni aparat. To je zajednički poklon Actavisa i njegovih partnera, kompanija Clestra i Montprojekt. Aparat, vredan 45.000 evra, najsavremeniji je iz domena ginekologije i perionatologije: sadrži kolor dopler, pruža 4D prikaz i podržava sve ultrazvučne analize. "Do sada je korišćen aparat star 15 godina čije su mogućnosti tehnološki prevaziđene, a upotrebom novog aparata pacijentima će biti dostupno sve što moderna ultrazvučna dijagnostika omogućava", izjavila je načelnica Odeljenja dr Mira Ivanović.


Banke: Godina novih uspeha

Piše: Dominik Tisije, predsednik Izvršnog odbora Meridian banke CA grupe

Meridian banka Credit Agricole grupa je u 2007. dva puta izvršila dokapitalizaciju, prvi put u aprilu (20 miliona evra), a drugi put u decembru (40 miliona evra). Ove dve dokapitalizacije su značajno ojačale finansijsku poziciju Meridian banke, što će omogućiti finansiranje njenih poslovnih planova. U oblasti poslovnih aktivnosti, banka je udvostručila svoje plasmane, sa tendencijom da se ovaj trend nastavi i u 2008.

Banka je osmislila i uspostavila novu organizacionu strukturu, koja je značajno unapredila poslovanje svih postojećih jedinica unutar banke i dovela do uvođenja novih odeljenja i proizvoda. U skladu sa organizacionim promenama, banka je osnovala kompaniju za životno osiguranje – Credit Agricole Life, kompaniju za lizing – Meridian Leasing, i reorganizovala poslove brokersko-dilerske kuće Meridian Invest A.D.

Nakon godine investicija i neizbežnih troškova nastalih u cilju prilagođavanja naše kompanije, 2008. biće godina našeg uspešnog poslovanja, godina sticanja novog poverenja proisteklog iz starog i godina novih klijenata. Ovo će biti i godina razvoja banke i svih njenih podružnica. U ostvarenju poslovnih ciljeva pomaže nam Credit Agricole grupa, koja uvek stoji iza nas i daje nam ne samo finansijsku podršku već i veliku sigurnost. Meridian banka će se tokom ove godine usmeriti ka visokoprofitabilnim proizvodima, kao što su krediti namenjeni fizičkim licima i malim i srednjim preduzećima, kao i ka širenju kreditnog portfolija na veliki broj korisnika, pre svega fizičkih lica. Banka će nastojati da 2008. postane godina uspešnog poslovanja kroz razvoj sa više aspekata, a sve sa ciljem stabilne i sigurne budućnosti za sve svoje klijente.


Poslovno geslo: Verujemo u našu snagu

Piše: Nemanja Popov, generalni direktor Centroproizvoda, Beograd

Na osnovu rezultata iz 2007. godine, mogu reći da je za naš uspeh najzaslužniji timski rad. Zahvaljujući njemu, u 2007. ostvarili smo 35 odsto rasta u odnosu na prethodnu godinu, što je u apsolutnom i u procentualnom iznosu izuzetan rezultat. Postali smo sistem sa jasno definisanim procesima, procedurama i odgovornostima. Verujući u našu snagu, postavili smo glavni cilj za sledeću godinu – rast od preko 30 odsto, što je u poređenju sa sadašnjim rezultatima još izazovniji poduhvat. Takav poduhvat je najveća motivacija i izazov za mene lično, a i za zaposlene u Centroproizvodu.


 

Extreme

PRODATO: Najveća fabrika jaja i živinskog mesa u bivšoj Jugoslaviji, Živinoprodukt iz Vranjske banje je posle šestogodišnjeg stečaja najzad prodata lokalnoj firmi Inobel za 1,5 miliona evra.

MREŽA: OMV je od početka godine otvorio tri nove benzinske stanice (Kraljevo, Trstenik i Batajnica) i sada ih u Srbiji ima ukupno 55.

INVESTICIJA: Velefarm će u sedištu svoje kompanije u Beogradu ove godine izgraditi skladište lekova vredno dva miliona evra.

NAJBOLJA: Women Secret u Beogradu proglašena je za najbolju prodavnicu ove španske modne marke u svetu u 2007.

RASPRODAJA: Država je prodala imovinu Godomina u stečaju, tačnije 163.800 litara vina procenjenih na 6,4 miliona dinara, koje je kupac Navip Vinea platio upola cene.


Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Andrej Tičić, generalni direktor Somboleda: Zavisi kako se ko prilagodio

DOBITNICI: Kompanije koje su se brzo prilagodile novim uslovima na tržištu, koje su ili samostalno ili pronalazeći svoje strateške partnere, nastavile put razvoja i privređivanja.

GUBITNICI: Sva preduzeća koja nisu dovoljno brzo sprovela reorganizaciju i prilagodila se novim uslovima poslovanja, a tu pre svega mislim na liberalizaciju tržišta koju tranzicija nosi sa sobom. Gubitnici su i svi radnici koji su došli u loš položaj zbog loših privatizacija.


Predrag Ćurčić, predsednik Visana, Beograd: Prepoznati pravi put biznisa

DOBITNICI: Svi koji su uspeli da prepoznaju pravi put biznisa i da u njega unesu dovoljno tolerancije, mnogo ljubavi i ogroman rad.

GUBITNICI: Oni koji su u nekom momentu stekli mnogo, a iza toga nisu stajali rad, ljubav i tolerancija.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST