Navigator >

Odlazak u noć

Ako zaživi najnoviji projekat Sens netvorka (www.sensenetworks.com), mnogi će moderni pesnik morati da prilagodi svoju poeziju. Ova firma promoviše po Americi mogućnost da vam se na ekranu mobilnog telefona prikaže mapa grada u kojem se nalazite sa posebno obeleženim mestima gde je velika koncentracija ljudi. Recimo, neki koncert, skup, izložba i slično.

Ove informacije prikupljaju se preko baznih stanica mobilne telefonije (Ortak lokator već postoji kao servis u MTS-u u Srbiji). Servis je napredniji od svega do sada viđenog. Kada se jednom registrujete i napravite svoj profil, on počinje da prati vaše aktivnosti. Gde i kada izlazite, šta kupujete, kada odlazite na posao, kada se vraćate, gde (pa čak i sa kim) pijete kafu. Na osnovu toga sistem vas upućuje na gradske događaje. Slušate pank i trenutno se u gradu održava koncert na kome je toliko i toliko sveta. Rasprodaja vaših omiljenih patika održava se na tom i tom mestu i uopšte nije gužva, požurite.

Najinteresantniji je program za buđenje. Ako ste navikli da ustajete u sedam ujutru, kako biste na posao stigli oko devet, a sistem zna vaše navike, prevoze koje koristite i slično, on u toku jutra beleži šta se događa na vašoj ruti, da li se negde neočekivano pravi gužva ili ima radova na putu i uredno vas o tome obaveštava tako što vas, po potrebi, budi nekoliko minuta ranije. Isti se princip može primeniti za svaki sastanak na koji nameravate da odete ili za proveru da li je negde veliki red (za karte, frizera, zubara, šta god).

Sistem pod imenom Sitisens prikuplja podatke svih korisnika mobilnih telefona na nekoj lokaciji, ali podatke šalje samo korisnicima servisa i po potrebi ih prilagođava njihovom profilu. Profil na Sitisensu vaše je vlasništvo, ne može se koristiti u komercijalne svrhe i možete ga u potpunosti izbrisati kada to poželite. Tako barem kaže reklama.

Sistem za sada funkcioniše samo na naprednijim telefonima, tipa blekberi ili epl ajfon, ali kako su telefoni generalno sve "napucaniji" može se očekivati da ga u skorijoj budućnosti koriste svi. U planu je da se koristi u nekoliko američkih gradova. Prvi je San Francisko gde je servis startovao u nedelju, sledi Čikago i tako dalje.

Ako mislite da je ovo previše, onda će vas naredno dostignuće primenjene nauke dotući. Radi se o daljinskom upravljaču baziranom na pokretima vašem lica. Ovaj sistem napravljen je kako bi se unapredila takozvana "robotizovana predavanja". Prateći reakcije slušalaca robot predavač dobija informaciju kada izlaganje postaje prekomplikovano za njih, odnosno kada bi mogao da ih "izgubi". To je znak da treba promeniti ritam ili uraditi nešto što će im zadržati pažnju. Srećom, sistem je još u eksperimentalnoj fazi i koristi senzore koji se lepe na lice, umesto da se lice skenira iz daljine. Kada se to razradi, gledanje televizijskog programa pretvoriće se u pravu dramu za one koji brinu o rejtingu. Hm, nadam se da vas ova poslednja rečenica nije namrštila.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST