Međuvreme

 

Novi Pazar: Koalicija

Dva meseca nakon okončanja izbora, u Novom Pazaru je u ponedeljak formirana nova gradska uprava koju čine partije okupljene oko Ljajićeve Sandžačke demokratske partije među kojima je i Demokratska stranka, i Jedinstvena srpska lista koju čine Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i Socijalistička partija Srbije.

Iako ranije najavljivana kao mogućnost, propala je opcija po kojoj su vlast mogle da formiraju zajedno bošnjačke partije jer je međusobna netrpeljivost suviše velika. Da će tenzije ostati i dalje pokazuje i to što Ugljaninovi odbornici nisu ni prisustvovali konstitutivnoj sednici jer su prepoznali neke "proceduralne greške". Bez obzira na to, Ljajić i Ugljanin će zajedno sedeti u novoj vladi Srbije. Kuriozitet je svakako i zajednički nastup "srpskih partija" koje su uspele da pronađu zajednički interes i po prvi put zauzmu važna mesta u gradskoj administraciji.

Predsednik Gradske skupštine Novog Pazara Milan Veselinović, član Srpske radikalne stranke, tvrdi da će novo rukovodstvo biti "korektno, posebno prema sadašnjoj opoziciji" – Bošnjačkoj listi za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina. Predsednik novopazarskog odbora Demokratske stranke Vinko Dobrić rekao je u utorak da je sporazum sa koalicijom u kojoj je i Srpska radikalna stranka bio "nužan kompromis" kako bi se poboljšalo stanje u gradu, a da je tom odlukom Demokratska stranka "pokazala političku mudrost i zrelost". "Mi smo podržali stav da Jedinstvena srpska lista ima predsednika Skupštine grada, ali ne i da predstavnik Srpske radikalne stranke bude predsednik najvišeg zakonodavnog organa u gradu. Zbog toga su naša tri odbornika bili uzdržani prilikom izbora Milana Veselinovića za predsednika Skupštine", rekao je Dobrić. Kako je najavio, Demokratska stranka će se zauzeti za preispitivanje svih sumnjivih skupštinskih odluka, opštinskih nabavki i radova u prethodnom sazivu.

Novoizabrani gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek, kandidat Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, preuzeo je dužnost u utorak 8. jula i obećao da će raditi u interesu svih građana ovog multietničkog grada. Đerlek (41) bio je tri godine direktor Zdravstvenog centra u Novom Pazaru, a pre toga direktor Specijalne bolnice u novopazarskoj banji. Po zanimanju je specijalista neurologije, oženjen je i otac dvoje dece.

Đerlek je zatekao ispražnjen kabinet prethodnog gradonačelnika Ugljanina, iz koga je, izuzev jednog radnog stola, iznet sav nameštaj, ali je naglasio da "čovek čistog obraza može sedeti i na drvenim stolicama". Mirsad Đerlek je rekao da će prioritet biti stabilizacija političkih prilika u tom delu Sandžaka koji je proteklih godina bio obeležen neprestanim sukobima na relaciji Ugljanin–Ljajić i na relaciji muftija Muarem Zukorlić – reis-ulema Adam Zilkić. On je naglasio da je privlačenje stranih investicija nešto na čemu će insistirati u toku svog mandata.

Amela Bajrović


Vazdušni saobraćaj: Posle 17 godina u Hrvatskoj

Srpski nacionalni avio-prevoznik obnovio je letom iz Beograda za Pulu prošlog četvrtka, posle bezmalo 17 godina pauze, saobraćaj sa Republikom Hrvatskom, do sada jedinom državom na teritoriji nekadašnje jugoslovenske federacije do koje se iz Srbije nije moglo putovati redovnom avionskom linijom. Između dve države još nije potpisan ugovor o vazdušnom saobraćaju, iako letovi Beograd–Pula JU740 i Pula–Beograd JU741 imaju status redovnih – saobraćaju četvrtkom i nedeljom, obavljaju se na osnovu privremene dozvole hrvatskog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koja obuhvata period do kraja avgusta. Kako stvari stoje, verovatno sledi produženje dozvole bar do kraja letnje sezone, a posle, kaže generalni direktor Jat ervejza Saša Vlaisavljević, "u zavisnosti od interesovanja naših putnika". Interesovanje postoji i prvi je utisak da je tržište jedva dočekalo obnavljanje srpskohrvatske vazdušne veze, a da je Pula kao destinacija pravi izbor. Popunjenost je na prvim letovima bila na zavidnom nivou, a zanimljivo je da je do sada rezervisano više karata sa polaskom iz Pule nego iz Beograda. U Jat ervejzu kažu da ukoliko se saobraćaj intenzivira sa Hrvatskom, po potpisivanju bilateralnog ugovora "verovatno bi se išlo u neki oblik saradnje sa Kroacija erlajnzom". Sa prvim avionom ATR-72 Jat ervejza koji je sleteo u Pulu posle sedamnaestogodišnje pauze, u Istru je doputovao i poslovni vrh srpskog avio-prevoznika – generalni direktor Saša Vlaisavljević, predsednik upravnog odbora prof. dr Milan Vujanić, komercijalni direktor Vladimir Ognjenović, direktor Jat medija centra Gala Radović i dvadesetak novinara i saradnika. U ulozi domaćina smenjivali su se Bruno Rogović, direktor Zračne luke Pula, koji je sa hrvatske strane dao veliki doprinos uspostavljanju linije, i predstavnici turističkih organizacija Istre, Pule, Poreča, Rovinja i Fažane. Najniža cena povratne karte Beograd–Pula iznosi 69 evra (sa taksama 144 evra). Karte se mogu kupiti u poslovnicama i preko internet stranica Jat ervejza, kao i u 75 agencija u Hrvatskoj.

I. Salinger


Pariz: Finale Imagine Cupa

Sa ukupno 370 studenata iz 61 zemlje, na svetsko finale Microsoftovog takmičenja Imagine Cup 2008, prošle nedelje u Pariz je otputovao i srpski tim Cluster. Temom ovogodišnjeg takmičenja – "Zamisli svet u kome tehnologija omogućava održivi razvoj" – postavljen je zadatak studentima da pronađu tehnološka rešenja za probleme zaštite životne sredine i održivog razvoja – od postupaka za poboljšanje pristupa čistoj vodi, smanjenje zagađenja i emisije ugljen-dioksida do postizanja održivosti razvoja gradova i smanjenja potražnje za energijom.

Studenti i timovi se takmiče u Imagine Cup finalu u ukupno devet kategorija, a tim Cluster, čiji su članovi studenti Mašinskog fakulteta iz Kragujevca, učestvovali su u najprestižnijoj – Projektovanje softvera. Oni su kreirali naprednu aplikaciju FEAT (Facebook Environmental Assessment Tool) za društvenu mrežu Facebook, koja korisnicima služi za prijavljivanje ekoloških incidenata, i koja za unos geografskih podataka koristi Microsoftovu aplikaciju Live Maps. U Cluster timu su Saša Lazarević, Nebojša Nedeljković, Milorad Ničić i Tijana Đukić, jedna od retkih devojaka koja učestvuje na ovom takmičenju. "Veoma je mali broj devojaka koje se bave programiranjem i koje su na bilo koji način deo IT sveta. Mislim da je krajnje vreme da se to promeni i iskreno se nadam da neću još dugo biti jedina koja je učestvovala na nacionalnom finalu Imagine Cupa, jer je svakako i devojkama tu mesto, koliko i momcima", kaže Tijana.

Pobednici su proglašeni na završnoj ceremoniji održanoj u muzeju Luvr u utorak 8. jula uveče: u kategoriji Projektovanje softvera pobedio je australijski SOAK tim, a naš tim Cluster nije uspeo da se plasira u šest najboljih u kategoriji. Međutim, i učešće u svetskom finalu, gde su odabrani među više od 200.000 prijavljenih studenata, odličan je rezultat.

M. V.


Kung-fu panda

I pored pokušaja bojkota filma Kung-fu panda u Kini i negativnih kritika na račun holivudskog studija Dreamworks da će se obogatiti zahvaljujući pandi, kineskom nacionalnom simbolu, ovaj crtani film u kineskim bioskopima oborio je rekord gledanosti u kategoriji animiranih filmova.

Film se od prošle nedelje prikazuje i u našim bioskopima, a kompanija Hewlett-Packard iskoristila je priliku da promoviše najnoviju tehnologiju korišćenu u izradi animacija. Ova kompanija učestvovala je u izradi još nekoliko animiranih filmova poput Shreka i Bee Movie, međutim, za pravljenje ovog filma bilo je potrebno 400 HP radnih stanica i najvećom i najmoćnijom farmom računara za renderovanje ikada korišćenom – koju takođe pokreće HP tehnologija. Inače, film je zahtevao više od 24 miliona sati renderovanja, četiri puta više nego Shrek.

Još nekoliko zanimljivih podataka: film Kung-fu panda napravilo je 448 ljudi za 857.680 radnih sati, a produkcija je trajala četiri i po godine – od jeseni 2003. Čitav posao bio je dodatno zakomplikovan jer su se kreatori trudili da pandu kao glavnog junaka, koja inače u prirodi dnevno pojede nekoliko desetina kilograma bambusa i provede 10 do 16 sati u žvakanju, učine još zabavnijom. Zato su Poovi obrazi iznova napravljeni tokom snimanja da bi mogao da smesti više hrane u usta. Panda Po živi u drevnoj Kini u porodici koja se tradicionalno bavi proizvodnjom nudli, i veliki je ljubitelj borilačkih veština. Priključuje se "furioznoj petorki" (majmun, zmija, bogomoljka, tigrica i ždral) u borbi protiv snežnog leoparda Tai Lunga...

M. V.


TenisVimbldon 2008: Kralj je mrtav, živeo kralj!

Rodžer Federer je (više nego zasluženo) izgubio u finalu Vimbldona nakon pet trijumfalnih godina. Novi pobednik je Rafael Nadal, koji je napravio pravi podvig povezavši ove godine pobede u Rolan Garosu na šljaci (gde suvereno vlada već četiri godine) i u Vimbldonu na travi. Poslednji put je pobede na ovim turnirima u istoj godini u muškoj konkurenciji ostvario legendarni Bjern Borg i to tri puta zaredom od 1978. do 1980. godine. Španac je pokazao da može da pobeđuje i na travi u šta su mnogi sumnjali – prošlog meseca je pobedio prvi put na toj podlozi u Kvinsu, a sada je trijumfovao u Vimbldonu u svom trećem finalu zaredom. Nadal je sada glavni kandidat za osvajanje sva četiri grend slem turnira u karijeri (što je poslednji uspeo Andre Agasi pobedivši i u Parizu 1999). Nadalu za takav uspeh nedostaju obe pobede na tvrdim podlogama (u Australiji i u Americi), dok Federeru nedostaje samo ona u Francuskoj na šljaci. Ova dvojica igrala su međusobno poslednja tri finala Rolan Garosa i poslednja tri finala Vimbldona. Nadal, istina, nikad nije stigao do finala do sada na grend slem turnirima na tvrdoj podlozi. Ove godine je u superiornoj formi, mlađi je od Federera, pobedio je Švajcarca sva četiri puta u međusobnim susretima u 2008. godini i sada u ukupnom skoru vodi sa 12:6. Na tvrdim podlogama izuzetno je jak i naš Novak Đoković (pobeda u Australiji ove i finale u Americi prošle godine) pa će Nadalu biti teško da ponovi Agasijev uspeh. Pomenuti Borg, na primer, verovali ili ne, nikada nije uspeo da pobedi na US Openu. Da li će Nadal uspeti, videćemo. Federer je zadržao prvo mesto na svetskoj rang-listi. Iako nije u najboljoj formi ove godine, pobedio je na dva ATP turnira i igrao u dva finala grend slem i u dva finala masters turnira (potreban je izuzetan igrač da se zaustavi čak i nešto slabiji Federer), ali njegov moral mora da je narušen jer nije naučio da gubi. Sve izgleda kao da dolazi Nadalova era.

U ženskoj konkurenciji u finalu su se sastale sestre Venus i Serena Vilijams. Venus je glatko pobedila i ovo joj je peti trijumf u Vimbldonu u karijeri.

Ako se nekom možda i učinilo da su naši loše prošli na londonskoj travi, zbog neočekivano slabih rezultata u singlu, prevario se: Nenad Zimonjić je napokon, posle 20 titula u dublu na "običnim" turnirima i tri grend slem titule u miksu, ostvario i prvu grend slem pobedu u muškom dublu (sa Kanađaninom Danielom Nestorom, koji se igrom slučaja rodio u Beogradu). Na svakom od ovogodišnjih grend slem turnira pobedio je neko od srpskih tenisera: u Australiji Novak Đoković, u Parizu Ana Ivanović, u Londonu Zimonjić u dublu. Nije loše.

V. M.


U srednjim školama samo 500 Roma

Udeo romske populacije među srednjoškolcima veoma je nizak, tek nešto iznad 0,6 odsto, objavljeno je u najnovijoj analizi Ministarstva prosvete.

Prethodne školske godine status srednjoškolca stekla su 502 Roma, što je ipak 2,5 puta više nego pre tri godine, kada je srednju školu upisalo tek oko 200 Roma. Stručnjaci su analizirali i rezultate kvalifikacionih ispita ove populacije i, u proseku, romski kandidati su bili slabiji za tri do četiri boda iz matematike, odnosno za dva do tri boda iz srpskog. Stimulativne mere za kandidate romske nacionalnosti pri upisu u srednje škole uvedene su 2003. Afirmativnu akciju sprovelo je Ministarstvo prosvete tako što je romskim kandidatima koji su položili kvalifikacioni ispit, a ukupan broj bodova im je bio manji od minimalnog broja bodova potrebnih za upis na određeni obrazovni profil, dodavano do 30 bodova. Ovi učenici su upisivani preko predviđene kvote, a jedino nisu mogli biti primljeni u ogledna odeljenja.

Takođe, od dece evidentirane u romskim naseljima, osnovnu školu pohađa 66,2 odsto, naspram 94,4 odsto ostale dece u Srbiji, a veliki broj njih rano napusti školovanje. Među studentima koji su upisali fakultet 2006. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bilo je 0,06 odsto Roma. Stopa nezaposlenosti ove populacije je 39 odsto, od čega dve trećine nezaposlenih nikada nije imalo posao.


Broj nedelje

Posle godinu dana, od 1. avgusta, usluge gradskog prevoza u Beogradu poskupeće u proseku za 8 odsto. Karta za jednu vožnju u prvoj zoni kupljena na trafikama umesto 29 koštaće 32 dinara, a karta za dve zone umesto 60 koštaće 65 dinara. Markice za zaposlene za jednu zonu biće skuplje za 120 dinara (1620), a za dve zone sada će koštati 1945 dinara. Osnovci će markice plaćati 40 dinara više, 440 – odnosno 595 dinara, a srednjoškolci, studenti, penzioneri, invalidi, nezaposleni i stare osobe 840, odnosno 1100 dinara.


48 sati svadba

Policija Sremske Mitrovice podnela je u utorak 8. jula krivičnu prijavu protiv Srđana O. (29) iz Batajnice jer prevario građene nudeći im učešće u emisiji "48 sati svadba", uz nadoknadu. Osumnjičeni Srđan O. pozivao je građane mobilnim telefonom i predstavljao se kao radnik emisije. Uspelo mu je pet prevara zahvaljujući kojima je "zaradio" 100.000 dinara. Policija pretpostavlja da oštećenih ima više.


Još 50.000 franaka

U kragujevačkom parku Šumarice pronađeno je još 50.000 švajcarskih franaka, deo ukupne sume od 1.440.000 evra koje je 7. juna proneverio Aleksandar S., radnik u trezoru Rajfajzen banke. Dva dana posle krađe policija je pronašla 1.340.000 evra, koji si bili zakopani u šest rupa u Šumaricama. Policija traga za još 65.000 evra i 14.000 švajcarskih franaka. U saopštenju je navedeno da je 50.000 franaka pronađeno nakon što je prijavljen "paket sumnjive sadržine" koji se nalazio na krovu letnjikovca. Novac je bio zapakovan u kesu sa natpisom "Rajfajzen".


Veštačenje još u toku

Veštačenje udesa u kojem je 25. januara oko ponoći na autoputu Beograd–Niš teško povređen bivši ministar policije Dragan Jočić, još nije završeno, izjavila je Vesna Ivanović, opštinski javni tužilac u Smederevu. Kada bude završeno, proslediće spise istražnom sudiji Miroljubu Živanoviću, koji ih je očekivao još prošlog meseca. Živanović je rekao da dok ne stigne nalaz, ne može da radi na predmetu, tako da ne može ni da kaže da li će biti pokrenuta istraga protiv Dragana Jovanovića, vlasnika psa u kog je udario automobil bivšeg ministra.


Bacanje hleba

U Srbiji se, prema nezvaničnim podacima, baci i do deset odsto hleba, što je u odnosu na razvijene zemlje veoma porazan podatak, izjavio je prof. dr Đorđe Psodorov iz novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije, prenosi Tanjug. Iako ne postoje precizni statistički podaci, "veruje se da smo među najvećim potrošačima hleba u Evropi", rekao je Psodorov, napominjući da je neopravdano bacati velike količine najvažnije životne namirnice pošto se i stari hleb može upotrebiti na više načina.


Propust

Sredinom juna, rešenjem vladike vranjskog Pahomija u crkvenoj opštini Bosilegrad, raspušten je crkveni odbor i smenjene su starešine crkve, monah Zanko Stanojkov, otac Joan i sveštenik Mihajlo Stančev. Nakon konstatacije Demokratskog saveza Bugara da su sveštenici smenjeni "pod nepoznatim okolnostima", Eparhija vranjska demantovala je da je razlog bio to što su držali službu na maternjem, bugarskom jeziku. Sekretar Eparhije, protojerej Vlada Milutinović rekao je da je vladika Pahomije smenio sveštenike zbog "propusta u eksploataciji crkvene šume i propusta u materijalno-finansijskom poslovanju". On je potvrdio da se za slučaj zainteresovala Ambasada Bugarske u Beogradu.


Čekovi

Čekovi na odloženo plaćanje, u proseku, u ukupnom prometu učestvuju oko 20 odsto, podaci su trgovaca do kojih su došle "Večernje novosti". U manjim prodavnicama, građani još uvek kupuju "na crtu": trgovac unapred dobije ispisan ček na maksimalnu sumu od 5000 dinara, a naplaćuje ga tek kad "komšija" potroši taj novac.


Olimpijsko dvorište na Adi Ciganliji

Na beogradskoj Adi Ciganliji, u blizini golf terena, od 13. jula svakog radnog dana od 9 časova do podneva biće održan besplatan zabavno-edukativni program za decu predškolskog uzrasta i za osnovce, pod nazivom "Olimpijsko dvorište". Koordinator "Olimpijskog dvorišta", glumac Marko Stojanović, rekao je agenciji Beta da je cilj ovog programa da deca "nauče nešto o duhu olimpijskih igara, da nauče da navijaju, ali da se ne tuku, da nauče da pevaju himnu i neke druge zanimljive stvari". Organizovani su programi pod nazivima "Raspevani fudbal", "Streljaštvo u boji", "Kotrljajući karting", a uz profesionalne predavače i animatore deca će moći da se upoznaju sa novinarskim zanatom, da slikaju, vajaju, prave medalje, fotografišu... "Olimpijsko dvorište" su organizovali Olimpijski komitet Srbije, Sekretarijat za sport Beograda i Javno preduzeće "Ada Ciganlija".


Novi-stari most

Grad Novi Sad raspisaće sledećeg meseca konkurs za izgradnju novog drumskog mosta na Dunavu, koji će biti postavljen na stubovima porušenog mosta "Franca Jozefa".

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Igora Pavlićevića, izgradnja mosta sa četiri saobraćajne trake i dva tunela na petrovaradinskoj strani koštaće između 30 i 40 miliona evra i biće finansirana iz gradskog budžeta.


Ekspedicija

U Turističkoj organizaciji Beograda u utorak je održana konferencija za novinare povodom uspona prve osobe sa invaliditetom, Danijele Jovanović, na najviši vrh Evrope, Elbrus na Kavkazu, koji je planiran za 27. jul. Danijela (40) izjavila je da se oseća dobro i da ima malu tremu, ali da se ne plaši ekspedicije. Za uspon na vrh koji se nalazi na nadmorskoj visini od 5642 metra, ona se pripremala dve godine u Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj. Sa njom će krenuti trener Zoran Stokić, koji se na Elbrus peo već nekoliko puta.


Lični savetnik

Eurobank EFG unapredila je servis namenjen privrednim klijentima i omogućila im uslugu koja objedinjava kreditiranje pravnih lica, finansiranje trgovine, nekretnina, projekata, lizing i upravljanja gotovinom. Svi privredni klijenti moći će da uživaju u personalizovanoj usluzi, jer im je na raspolaganju lični savetnik za privredno bankarstvo. Lični savetnik je direktna veza klijenata sa specijalizovanim sektorima i direkcijama unutar banke i povezanim kompanijama Eurobank EFG u Srbiji, ali i u širem regionu južne i centralne Evrope.


 

Život

Svečanost povodom četiri decenije umetničkog rada dramskog pisca DUŠANA KOVAČEVIĆA biće održana 12. jula na novoj sceni Zvezdara teatra u Beogradu. Na svečanosti će biti predstavljena i Kovačevićeva knjiga Sve srpske podele (Srbe na Srbe), u izdanju NIN-a i Večernjih novosti. Prema rečima autora, ova knjiga priča pisana je 60 godina i obuhvata "sećanja, uspomene, nezaborav na drage ljude s kojima se više ne može zdraviti, a proveo sam s njima veći deo života u prijateljstvu i radu". Književnik i dramski pisac Dušan Kovačević rođen je 12. jula 1948. godine u Mrđenovcu pored Šapca. Veoma uspešno, debitovao je u Ateljeu 212 s komadom Maratonci trče počasni krug. Osim dramskih tekstova, piše radio i televizijske drame i filmska scenarija, među kojima su Poseban tretman, Ko to tamo peva, Maratonci, Balkanski špijun. Dobio je Sterijinu nagradu za tekst savremene drame 1974. godine, nagradu "Miloš Crnjanski" 1983. godine, a za Balkanskog špijuna, koji je režirao zajedno s Božidarem Nikolićem, dobio je Veliku zlatnu arenu u Puli 1984. za najbolji jugoslovenski film.

Razvodi u Srbiji

Razvodi u Srbiji


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST