Vreme uspeha >

Bizins

 

Devizne rezerve Srbije premašile su 15 milijardi dolara: 31. jula iznosile su tačno 15,108 milijardi, od čega u portfelju NBS 14,443 milijarde dolara a ostalo kod poslovnih banaka

Promocije: Prva Visa Platinum kartica u regionu

Komercijalna banka i kompanija Visa predstavile su prošle sedmice Visa Platinum karticu, prvu u Srbiji i u Jugoistočnoj Evropi. Tako je naša banka postala jedna od samo 90 u svetu koje izdaju ovu ekskluzivnu karticu, namenjenu premijum korisnicima. "To je statusna kartica koja obezbeđuje prestiž, sigurnost i osećaj povlašćenog tretmana", rekao je zamenik predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke dr Predrag Mihajlović. On procenjuje da će u početku stotinu najplatežnijih klijenata tražiti ovu karticu ali, kako kaže, "vizija nam je da je poseduje nekoliko hiljada ljudi". Žan-Mark Tonti, direktor sektora poslovnog razvoja Vise za Jugoistočnu Evropu, istakao je da je Platinum kartica izrađena po čip tehnologiji uz primenu najsavremenije zaštite i da korisnici koji je izgube mogu novu da dobiju za 24 sata, bez obzira na to gde se u svetu nalaze. Izdavanjem Platinum kartice Komercijalna banka postala je član Premium kluba koji čine ekskluzivne prodavnice, hoteli itd. koji vlasnicima ove kartice daju posebne pogodnosti.

Ugovori: Najveća srpska investicija

Delta Real Estate i slovenačka firma Grep d.o.o. potpisali su minule sedmice u Ljubljani ugovor prema kome će Delta RE postati najveći suinvestitor u gradnji Sportskog parka Stožice, u kome će se pored stadiona i sportske hale nalaziti i Delta Planet, tržni centar srpske kompanije. Ugovor su potpisali generalni direktor Delte RE Dejan Racić i direktori Grepa Uroš Ogrin i Zlatko Sraka. Potpisivanjem ugovora, Delta RE se obavezala da će investirati 242,5 miliona evra u objekat ukupne površine 200.000 kvadratnih metara. Ulazak Delte na tržište Slovenije ujedno je i najveća srpska investicija u ovoj zemlji. Prema planovima, Sportski park biće izgrađen za manje od dve godine (do 30. juna 2010) a za taj izuzetan građevinski projekat, kako reče Ogrin, čuće se i izvan granica Slovenije.

Usluge: Dopuna pripejda

Na 208 bankomata OTP banke svi pripejd korisnici Telenora od 31. jula mogu da dopune kredit za mobilni telefon. Proces dopune je jednostavan i brz. Korisnik na ekranu bankomata bira opciju "Dopuna pripejda", zatim unosi broj svog mobilnog telefona i iznos kredita. Pripejd korisnici koji koriste Dina karticu mogu da plate uslugu novcem sa svog bankovnog računa. Korisnik dobija štampanu potvrdu iz bankomata, kao i SMS poruku da je dopuna izvršena. Mogućnost da kredit dopune na bankomatima OTP banke Telenor je korisnicima pružio u saradnji sa kompanijom Pexim Card Info. Ova usluga će uskoro biti dostupna i na bankomatima drugih banaka, kao i korisnicima ostalih platnih kartica.

Distribucije: Španski brend

Nakon svetske i evropske promocije, španski "sportista" i miljenik u B klasi, novi "seat Ibiza" stigao je i na tržište Srbije. Za dizajn "strele" (Arrow Design), zaslužan je Luk Donkervolk, bivši dizajner Lamborghinija, dok su tehničari "seata" uneli brojna poboljšanja u ovaj model i kreirali ga da bude jedan od najbezbednijih automobila u Evropi. "Seat Ibiza" dugačak je 4,05 metara, širok 1,69, a visok 1,445 metara, sa prostranim prtljažnikom zapremine 292 litra, što je za 25 litara više u odnosu na stari model.

Donacije: Slatkiši za Crveni krst

"Soko Štark" se pridružio akciji Crvenog krsta Beograda i obezbedio pola tone slatkiša kao humanitarnu pomoć korisnicima servisa "Tele apel za stare".

Program "Tele apel" (2183-744) podrazumeva organizovanje različitih oblika pomoći, prvenstveno za socijalno najugroženije starije sugrađane. U okviru ovog programa, osim pružanja humanitarne pomoći, postoji i savetodavna služba. Ovaj program funkcioniše od 1999. u sedamnaest beogradskih opština, a od 2002. deo je Programa brige o starima Crvenog krsta Srbije.

Bonusi: Vipov letnji hit

Do kraja septembra, pripejd korisnici Vipa uz svaku dopunu dobijaju bonus kredit u vrednosti kupljene dopune. Korisnik koji kupi i aktivira pripejd SIM karticu dobiće ovaj bonus na poklon i to bez ograničenja maksimalnog iznosa bonus kredita i bez propisanog minimalnog iznosa uplate. Bonus kredit može da se koristi 30 dana od datuma poslednje dopune. Svaka sledeća dopuna donosi novi bonus i produžava važenje preostalog bonus kredita iz prethodne dopune. Postojeći pripejd korisnici mogu besplatno da se prebace na ovu promociju slanjem SMS poruke ili pozivom na broj 123461, ili pozivanjem Vipovog Korisničkog servisa na 1234. Bonus važi za sve nacionalne i međunarodne pozive, SMS poruke i prenos podataka. Usluge sa dodatom vrednošću i roming nisu obuhvaćene ovom promocijom.

Banke: Jačanje domaće valute

Piše: Erik Blanštet, predsednik Izvršnog odbora Findomestic Banke

U finansijskom smislu, trenutnu situaciju u Srbiji karakterišu promene kursa, odnosno intenzivno jačanje domaće valute. Kao razlog bismo mogli da navedemo povećan priliv strane valute koji je rezultat dokapitalizacije banaka, povećanja direktnih stranih investicija, ali i povećanog broja stranih turista ili tranzitnih putnika, kao i dolazak na odmor srpskih državljana koji rade u inostranstvu. S tim u vezi, potražnja za stranom valutom ne prati ponudu pa se kao posledica formira kurs jakog dinara.

Da li je jak dinar dobar za Srbiju, pitanje je na koje stručnjaci daju oprečna mišljenja, ali se svi slažu da moramo biti svesni da dinamika jačanja domaće valute nije vezana za jačanje domaće ekonomije pa samim tim i nije održiva. Tome u prilog govori i činjenica da je NBS već preduzeo mere kako bi obuzdao turbulencije na tržištu.

Kada govorimo o posledicama ovih promena na građane koji su kreditno zaduženi ili planiraju da se zaduže, možemo reći da nema razloga za brigu. Građani koji su se zadužili u evrima ne plaćaju veće iznose rata, dok se građanima koji se zadužuju u dinarima rata ne vezuje za promene kursa.

U cilju podrške dinarskih plasmana, Findomestic Banka je svoju ponudu upotpunila dinarskim kreditima koji se odobravaju bez depozita i vezivanja za rast cena na malo, sa fiksnom mesečnom ratom na koju promena kursa na utiče. Iako se finalni odgovor na zahtev za dinarski kredit dobija odmah, a uz priloženu minimalnu dokumentaciju, odmah se vrši i isplata, Findomestic Banka, u skladu sa svojom politikom odgovornog kreditiranja, kreditne zahteve odobrava samo uz procenu kompletne slike kreditne sposobnosti klijenta.

Poslovno geslo: Ne juriti za profitom i ocenama

Piše: Afrodita Bajić, suvlasnica AMC, Beograd

Ne juriti za profitom već za kvalitetom, profit je posledica kvaliteta. U školi i na fakultetu ne juriti za peticama i desetkama, već za znanjem jer su najbolje ocene posledica znanja. U skladu sa tim ponašam se u firmi i u privatnom životu i želim da to prenesem na saradnike i na svoju decu. Ovaj moj moto pokazao se u praksi kao tačan.


 

Extreme

HACCP: Trgovinski lanac Metro Cash&Carry u Srbiji dobio je HACCP kao potvrdu zdravstvene ispravnosti namirnica i tako se priključio grupi od 600 distributivnih centara Metroa u svetu koji posluju po ovom standardu.

ŠVERC: U prvih šest meseci ove godine policija je zaplenila 50 tona mesa iz Brazila, Urugvaja i Argentine koje je prošvercovano u Srbiju preko Kosova i Crne Gore.

SPAS: Da bi spasli fabriku alatnih mašina "Lola Sarlah" iz Pirota od likvidacije, njeni radnici su je na poslednjoj aukciji koju je dozvolila država kupili za 13,4 miliona dinara.

INVESTITOR: Slovenačka kompanija Grah Automative uložiće šest miliona evra u izgradnju pogona za proizvodnju automobilske električne instalacije u Batočini i zaposliti 250 radnika.

NARASLO: Poljoprivrednik Radovan Stanojević iz Loznice kupio je seme kukuruza u Moskvi i sad ima problem s branjem: biljka je visoka preko pet metara a klip se nalazi na skoro 2,5 metara.

AVIONI: Austrijska kompanija Visium Air namerava da u Zrenjaninu otvori proizvodni i servisni pogon i školu i da tu zaposli oko 500 ljudi.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Ljiljana Jojić, direktorka Agrine, Novi Sad: Hrabri, odvažni i beskrupulozni

DOBITNICI: Hrabri, odvažni i beskrupulozni. Mini-vizionari koji su munjevito prepoznavali prilike i vešto se prilagođavali turbulentnim uslovima poslovanja. Najveći dobitnici će ipak biti generacije koje dolaze iza nas.

GUBITNICI: Savesni državni činovnici, radnici koji su verovali u samoupravljanje, generacije sa ORA, "Jugosloveni" koji su živeli bratstvo i jedinstvo i nesebično ulagali u tu ideju.


Snežana Marković-Samardžić, ministarka omladine i sporta: Najveći dobitnici će biti mladi

DOBITNICI: Najveći dobitnici će biti mladi, jer će najbolnije društvene promene biti završene na početku njihovog radnog veka. Nadam se da će im budućnost biti spokojnija od detinjstva.

GUBITNICI: U tranziciji je najteže ljudima koji u petoj ili šestoj deceniji života izgube posao. Radili su nešto decenijama, to propadne bez njihove krivice i nađu se na ničijoj zemlji. To je užasna situacija i država se stara da im pomogne: od prekvalifikacija do otkupa staža.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST