Meridijani

Atina: Haos

Rušilačke demonstracije na ulicama Atine, Soluna i drugih gradova Grčke traju danima. Napetost raste. Hiljade demonstranata okupilo se ispred zgrade parlamenta u Atini povodom sahrane 15-godišnjeg Aleksandrosa Grigoropulosa, a nakon procesije izbio je sukob sa policijom. Na studente i profesore sa transparentom: "Ubice, vlada je vinovnik" i druge demonstrante policija je bacila suzavac. Policija tvrdi da su ih pojedini demonstranti napali mačevima i praćkama ukradenim iz prodavnica oružja. Prethodnih dana 12 policajaca povređeno je u sukobima u kojima su upotrebljeni i Molotovljevi kokteli. I demonstranti su imali gubitke u svojim redovima –prethodnih dana jedanaestoro ih je smešteno u bolnicu zbog respiratornih problema izazvanih suzavcem. Sekretarijat za hitne situacije saopštio je da je izgorelo 49 zgrada, 47 radnji, 14 banaka, 20 automobila i tri ministarstva. Najgore je bilo u Solunu, gde je izgorelo 70 prodavnica i sedam banaka, a nasilja je bilo i u Patrasu, Larisi, na Kritu i drugim gradovima. Izgorelo je na desetine zgrada, javnih ustanova i prodavnica u centru Atine, sa izuzetkom prodavnice nakita čija je vlasnica majka poginulog tinejdžera. Velike štete nanete su univerzitetskim zgradama, a škole i fakulteti na dan sahrane nisu radili. Grčka policija je do sada uhapsila 87 osoba, a zbog smrti 15-togodišnjeg mladića optužena su dva policajca – jedan za ubistvo s predumišljajem, drugi za saučesništvo. Sve je počelo 6. decembra, kada je oko trideset mladića kamenicama napalo policijsko vozilo. Policija tvrdi da je policajac ispalio tri hica upozorenja od kojih se jedan odbio i usmrtio tinejdžera, dok očevici tvrde da je policajac ciljao u mladića. Dimitris Canakopulos, iz jedne levičarske grupe koja učestvuje u protestima, kaže da su neredi "logična posledica bezrazložnog pogubljenja 15-godišnjeg dečaka" i da "policija u Grčkoj već petnaestak godina deluje izvan bilo kakve kontrole". Protesta je bilo i izvan Grčke – dvadesetak mladih demonstranata upalo je u grčki konzulat u Berlinu, a tokom protesta ispred grčke ambasade u Londonu sa jarbola je skinuta i zapaljena grčka, a postavljena anarhistička crveno-crna zastava. Opozicioni lider Georg Papandreu, šef stranke PASOK, zatražio je hitne prevremene izbore zato što je vlada nesposobna da zaštiti svoje građane. Grčki premijer Kostas Karamanlis obećao je u ponedeljak u obraćanju naciji da će zaustaviti opasne nerede koji su zahvatili zemlju i koje, prema Karamanlisu, raspiruju ekstremisti.


Brisel: Operacija Atlanta

Evropska unija izglasala je na sednici u utorak pokretanje mornaričke operacije protiv pirata iz Somalije pod nazivom Operacija Atlanta, u čiji sastav ulaze tri ratna broda iz Grčke, Velike Britanije i Francuske i dva aviona iz Francuske i Španije. Četvrti ratni brod pridružiće se floti Atlante po odobrenju nemačkog parlamenta koje se očekuje sredinom meseca. Jednogodišnja mornarička antipiratska misija trebalo bi da počne da deluje sledećeg meseca pod vođstvom Velike Britanije. Vojni planeri Evropske unije uveliko pripremaju mandat prve ratne misije EU i pravilnik za upotrebu sile i očekuje se da će biti usvojeni krajem meseca. EU flota, prvobitno zamišljena kao pratnja za isporuku hrane Somaliji, sastoji se od brodova iz deset evropskih zemalja. NATO je ponudio pomoć rekavši da je potreban "koordinisan međunarodni odgovor" na problem piraterije, a Rusija je ponudila više ratnih brodova koji bi patrolirali u kritičnoj oblasti i spominje kopnene operacije. Pirati su samo ove godine napali oko 95 brodova u somalijskim vodama, a 40 brodova je bilo oteto među kojima i supertanker "Zvezda Sirije".


Čikago: Uhapšen Blagojević

Guverner Ilinoisa Rod Blagojević uhapšen je u utorak zbog zavere posredovanja za novac između političara i novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame, kako bi dobili mesto u američkom senatu, saopštilo je tužilaštvo. Guverner srpskog porekla je uzimao novac od lokalnih političara i obećavao im da će ih predsednik primiti. Blagojevića i njegovog šefa kabineta Džona Herisa uhapsili su agenti FBI-ja zbog, kako je rekao tužilac Patrik Ficdžerald, "zapanjujućeg" nivoa korupcije i primanja mita od političara za funkcije na ključnim mestima u Ilinoisu. Takođe, Blagojević se tereti i da je trgovao prilozima za kampanju u zamenu za druge zvanične poslove. Portparol guvernera Blagojevića rekao je da nije bio upućen u dešavanja: "Ništa nisam znao – vi ste mi to prvi rekli", rekao je Lusio Gerero. Njegov pretpostavljeni Rod Blagojević izjavio je da za pet godina na mestu guvernera nikad nije počinio nikakav prekršaj, kao i da su razgovori koje je vodio "uvek bili pravne prirode". Agenti FBI-ja tvrde da imaju snimke razgovora guvernera Blagojevića sa potencijalnim kandidatima na kojima on pregovara o finansijskim protivuslugama za sebe i suprugu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST