Vreme uspeha >

Biznis

 

Republički geodetski zavod završio je katastar nepokretnosti na 80 odsto teritorije Srbije, a uknjižba preostalih nekretnina biće završena tokom 2010

Nagrade: Delta Citynajbolji šoping-mol u Evropi

Za najbolji šoping-mol u Evropi u kategoriji novih šoping-molova srednje veličine, proglašen je Delta City. Ovo najznačajnije priznanje u oblasti komercijalnih nekretnina dodelio je žiri Internacionalnog udruženja šoping-centara (The International Council of Shopping Centers – ICSC), a nagradu je u Barseloni primila direktorka marketinga Delta Real Estate Slađana Lazić. U konkurenciji za najbolji i najkomercijalniji šoping-mol bio je 41 kandidat iz 19 zemalja. Ovom nagradom Delta Real Estate se kvalifikovao za izbor najboljeg šoping-mola u svetu, a odluka o pobedniku biće doneta na konferenciji koja će se održati od 17. do 20. maja u Las Vegasu. Dejan Racić, direktor Delta Real Estatea kaže: "Ova nagrada veoma je značajna, ne samo za Delta Real Estate već i za Beograd i Srbiju, jer potvrđuje da pratimo svetske trendove u oblasti nekretnina. Posebno smo pohvaljeni zbog činjenice da je mladi tim Delta Real Estatea svoj prvi veliki projekat uspešno završio primenjujući vrhunska svetska znanja i standarde u oblasti šoping-molova i svojim pozitivnim primerom uticao na razvoj privrednog i okruženja uopšte."


Trgovina: Nagrađen Telenorov eShop

Za doprinos razvoju elektronske trgovine i poslovanja u Srbiji kompanija Telenor je za projekat Telenor eShop (onlajn prodavnice) dobila ovogodišnju nagradu "E-trgovina AWARD 2009", na IX međunarodnoj konferenciji o elektronskoj trgovini i poslovanju "E-trgovina 2009".

Ovo priznanje dodeljuje se od 2003. sa ciljem afirmacije uspešnih domaćih iskustava u razvoju elektronskog poslovanja. Sama konferencija "E-trgovina" je najveći skup ovog tipa u Srbiji, posvećen praćenju nastanka i razvoja domaćeg i regionalnog e-commerce i e-business tržišta i popularizaciji elektronskog poslovanja u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope. Telenor je prvi mobilni operator i jedna od prvih kompanija u Srbiji koja je svojim korisnicima pružila mogućnost kupovine putem interneta.


Konkursi: Partnerstvo za budućnost

Holcim Srbija je, drugu godinu za redom, raspisao javni konkurs "Partnerstvo za budućnost", sa namerom da podrži različite inicijative, programe i projekte u funkciji razvoja iz oblasti obrazovanja, kulture i održivog razvoja, a koji treba da budu realizovani na teritoriji opštine Paraćin. Konkurs je otvoren 21. aprila i traje do 15. maja, a projekti će konkurisati za budžet vredan 30.000 evra. Pravo da učestvuju na konkursu imaju nevladine organizacije, udruženja i ustanove sa sedištem na teritoriji Paraćina, kao i organizacije kojima je ova opština osnivač i nacionalni NVO-i u partnerstvu sa paraćinskim organizacijama.


Sajmovi: Zlato za EKO ulja

Na svim EKO pumpama za potrošače je obezbeđena dodatna besplatna usluga za brzu promenu ulja u automobilima. U toku je i popust od 20 odsto na ceo asortiman EKO ulja. EKO megatron synthetic i EKO forza synthetic, motorna ulja proizvedena u rafinerijama Helenik Petroleuma, vodeće naftne grupacije u regionu, osvojila su Veliku zlatnu medalju za kvalitet. Komisija za procenu kvaliteta proizvoda, povodom predstojećeg 76. poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, dodelila je EKO uljima maksimalnih sto poena.


Promocije: BlackBerry na dodir

Vip mobile je predstavio BlackBerry Storm 9500, prvi BlackBerry "pametni" telefon sa SurePress ekranom osetljivim na dodir, koji korisniku pruža osećaj pritiskanja tastera. Storm je napravljen za Vodafon i njegove partnere i od 25. aprila je dostupan u Vip centrima širom Srbije. Uređaj se može nabaviti za jedan dinar u tarifi 1500, koja uključuje besplatan jedan GB internet paket, kao i besplatnu uslugu BIS (BlackBerry Internet Service) za push e-mail, uz postpejd ugovor na 24 meseca. Vipovi korisnici će među prvima u Evropi imati priliku da koriste ovaj mobilni telefon.


Odgovornost: Hemomont lauerat

Pristup društveno odgovornom poslovanju vršački Hemofarm je preneo i na kćerke firme, tako da nije iznenađenje što je zavisno preduzeće Hemofarma, Hemomont iz Podgorice ovogodišnji lauerat novoustanovljene nagrade za društvenu odgovornost Privredne komore Crne Gore. Na svečanosti upriličenoj povodom Dana PKCG, direktoru Hemomonta Želimiru Ceroviću nagradu je uručio Velimir Mijušković, predsednik PK Crne Gore. "Preduzeće ne može biti uspešno ako nije društveno odgovorno. Političari, privrednici i naučnici saglasni su da je društveno odgovorno poslovanje temelj uspešnog suočavanja sa krizom", istakao je Velimir Mijušković prilikom uručenja nagrade.


Poslovno geslo: Volim izazov

Piše: Fransoa Ksavier Mahot, generalni direktor Ujedinjenih srpskih pivara

Postoje dve vrste menadžera: vođe i šefovi. U Srbiju sam poslat kao generalni direktor, a ne kao lider. Da biste postali predvodnik, moraju vas prihvatiti ljudi sa kojima radite. To liderstvo se dobija motivacijom, a ono što mene najviše pokreće je energija mojih zaposlenih. Dopunjavaju me tamo gde su oni jači, pa smo napravili tim koji može da ispuni krajnji cilj i dostigne maksimum uspeha. Nivo energije u kompaniji koja tek počinje poslovanje mora da bude znatno viši nego u onoj koja je ušla u rutinu. Volim kada krećem iz početka i kada postoje teškoće koje treba savladati. Posao je tada uzbudljiv izazov.


 

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Veroljub Matić, predsednik SO Koceljeva: Privreda mora da bude dobitnik

DOBITNICI: Privreda. U tranziciji privreda i mora da bude dobitnik, a u okviru nje poljoprivreda treba da ostane noseća grana. Najavljeno je smanjenje poljoprivredne aktivnosti za 20 odsto i država treba da učini sve da pomogne proizvođačima hrane, jer ona treba i nama i za izvoz.

GUBITNICI: U krizi su svi gubitnici.


Marina Švabić, generalna direktorka V+O Communication Serbia: Uzor neodgovornosti se urušava

DOBITNICI: Autentična grupa osvešćenih i hrabrih profesionalaca koja pragmatično i odgovorno kreira kako sopstvenu tako i budućnost države u kojoj žive, inicirajući obrazac nove srpske paradigme.

GUBITNICI: U trenutku istorijskog pročišćenja od nedoraslih za XXI vek, to su kreatori i podanici nezakonito i spekulativno stečenih sistema koji su gradili svoj poslovni model bez odgovornosti prema sopstvenom narodu, a po uzoru koji se upravo urušava.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Banke: Upoznati svoje klijente

Banke: Upoznati svoje klijente

Piše: Svetlana Tolmačeva, predsednica Izvršnog odbora ProCredit banke

Kada je reč o odnosu banaka i klijenata, bilo da govorimo o preduzetnicima, poljoprivrednicima ili stanovništvu, ključna tačka odnosa mora biti poverenje. Klijenti će se uz kvalitetnu uslugu i profesionalizam osećati sigurnije i verovaće da banka na najbolji način vodi brigu o njihovoj finansijskoj dobrobiti. Banka, s druge strane, svoje klijente mora da poznaje. To ne znači da raspolaže skupom njihovih ličnih podataka, nego da zaista na pravi način razume njihove individualne potrebe i mogućnosti. To znači da banci ne sme biti isključivi cilj da klijentu proda proizvod ili uslugu, nego mora napraviti detaljnu analizu svakog klijenta i prema tome mu ponuditi najbolje rešenje, koje će njegovo finansijsko stanje na dugi rok poboljšati i zaista mu koristiti. Recimo, ukoliko klijent kreditom može da reši životno bitno pitanje, poput stambenog, zdravstvenog ili edukacije, verovatno se i sa nešto višim kamatama isplati zadužiti se. Međutim, ukoliko je svrha kredita putovanje koje inače klijent ne bi mogao sebi da priušti, ili komad nameštaja u stanu koji bi i sam mogao da isplati za tri meseca – savet odgovorne banke bi bio da umesto kreditom, klijent to finansira štednjom. Time će čak biti i u prednosti, jer će za kamatu koju može ostvariti na štednji, moći da kupi i predmet više.

Da bi sve ovo postigla, banka mora biti svesna svoje odgovornosti u poslu kojim se bavi, stalno da radi na razvijanju, prilagođavanju i unapređivanju svih svojih usluga, ali i edukaciji stanovništva i razvoju svesti o značaju odgovornog ponašanja u upravljanju ličnim finansijama i štednji. Neophodan nivo poverenja je moguće postići samo ako se međusobno poznajemo i odnosimo se kao ravnopravni partneri.

Extreme

LIZING: Mile Lazić iz Dobrića kod Šapca kupio je dve simentalke za 3000 evra na lizing i, pored viceva koje na njegov račun prave ukućani i komšije, zadovoljan je aranžmanom koji ga košta 37 evra mesečno po kravi.

SPAS: Najveći svetski proizvođač kablova za automobile, nemačka kompanija Leoni, kupila je za 58 miliona dinara pogone prokupačkog Fiaza u stečaju i najavila da će u naredne tri godine u proizvodnju kablova u njima uložiti 15 miliona evra.

MUZEJ: U maju će početi pretvaranje Senjskog rudnika, najstarijeg rudarskog mesta u Srbiji – u eko-muzej, za šta je Savet Evrope izdvojio 1,5 miliona evra.

HOTEL: East Point će uložiti 15 miliona evra da bi poslovnu zgradu svoje firme Jugoslovensko rečno brodarstvo u Beogradu pretvorio u hotel sa pet zvezdica.