Socijalna politika i negativne posledice >

Siromaštvo uvećano za 0,2 odsto

 

Budžetski opredeljena sredstva za zaštitu građana biće dovoljna ukoliko se kriza ne pogorša

Ukoliko socijalnu politiku posmatramo u kontekstu ljudskih prava, neke kontroverze mogu biti otklonjenje, smatra Ljiljana Lučić, državna sekretarka u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku. Prema njenom mišljenju, ekonomska kriza u Srbiji može imati negativne posledice na reforme i proces integracije. Sekretarka je podsetila na set mera Vlade Srbije koje će obezbediti podsticaj privrede i na mere zaštite građana (subvencionisani krediti za privrednike 162 milijarde dinara, investicije u infrastrukturu pet milijardi dinara, novo zapošljavanje 21 milijarda dinara, smanjenje rashoda u administraciji dve milijarde dinara). Istakla je da će ova budžetski opredeljena sredstva biti dovoljna ukoliko se kriza ne pogorša.

EGZISTENCIJALNI MINIMUM: Ljiljana Lučić

Reformom koja je počela 2000. godine započeo je proces decentralizacije usluga i institucija i usvojeno je nekoliko strategija: Strategija za smanjenje siromaštva, Strategija za razvoj socijalne zaštite i druge. Prema mišljenju Lučićeve, obezbeđen je egzistencijalni minimum, bolje je institucionalizovano zbrinjavanje dece bez roditeljskog staranja i dece sa smetnjama u razvoju i razvijeni su mehanizmi kontrole za obezbeđivanje standarda. Osim toga, 2002. godine u Srbiji je živelo milion siromašnih ljudi, dok je 2007. taj broj prepolovljen na 490.000. Prema podacima Ministarstva, siromaštvo dece do 14 godina najsporije se smanjivalo, naročito u porodicama koje imaju šest ili više članova.

Novim Zakonom o socijalnoj politici, koji bi trebalo da se usvoji do kraja 2009. godine, biće preispitana socijalna davanja, smanjiće se administrativne procedure i ostvariti bolja targetiranost, dok će se u domenu usluga obezbediti pretpostavke za uključivanje civilnog sektora u sistem socijalne zaštite.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST